Brunch


Idag kommer bok nr 10 ut, Brunchboken. Det var en riktigt rolig bok att göra och det finns massor av härliga recept i den som du kan använda dig av när du skall bjuda in till brunch! Amerikanska pannkakor är ett måste på en brunch, men här har jag gjort om receptet lite och tillsatt både banan och blåbär. Till dessa behöver du inte ha sylt eller sirap, de är söta så de räcker ändå. Men en klick uppvispad creme fraiche eller turkisk yoghurt kan vara gott att ha till!

Blåbärs- och bananpannkakor 10 st:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg
2 msk smör
1 dl blåbärssylt
2 bananer

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Slå i hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt resterande mjölk, ägg och två msk smält smör.
Skala bananerna och skär dem i tunna skivor. Hetta upp en panna, klicka i lite smör och låt det smälta.
Häll smet i pannan. Lägg i bananskivor och ringla på blåbärssylt innan du vänder pannkakorna och steker andra sidan.

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

frågor


Den senaste tiden har jag fått in massor av frågor från er läsare vilket jag tycker är jätteroligt! Tyvärr hinner jag inte alltid svara på alla frågor jag får här i kommentarsfältet, därför tänkte jag försöka svara på de mest vanilga frågor jag får. Är det något jag missat, lämna gärna din fråga som en kommentar till detta inlägg så svarar jag så gott jag kan!

Många av er undrar vilket program jag använder till mina bilder. Själva bildredigeringen gör jag i Adobe Lightroom, medan kollagens görs i Adobe Photoshop. De typsnitt jag använder har jag hittat här och de går att ladda hem både till Mac och PC. Bloggdesignen har jag tillsammans med Sebastian gjort, jag kan själv inte koda sidor och kan tyvärr inte hjälpa er med sådant, även om jag gärna skulle vilja.
Bilderna som finns här på bloggen är till största del tagna av mig eller Sebastian, om så inte är fallet skriver jag alltid längst ner i inlägget var ifrån bilden kommer. Det finns ingen copyright på recept, så ni får absolut använda er av mina på era bloggar. Men hittar ni mina racept med tillhörande bild på vift, säg gärna till!

Jag har även fått en hel del frågor kring mitt arbete.  Som de flesta av er vet startade jag denna blogg helt på hobbynivå och kunde aldrig ens ana att jag i framtiden skulle få chansen att ha den som del i mitt arbete.  Under våren 2009 fick jag ett samtal från chefsredaktören på tasteline.com och hon undrade om jag var sugen på att skriva lite böcker åt dom och Aftonbladet.  Så jag själv har inte ringt runt och bett om att få ge ut böcker, jag hade bara ren och skär tur att bli tillfrågad! Det har varit en väldigt krävande resa, men jag har lärt mig otroligt mycket!

Nu tror jag att jag fått med de vanligaste frågorna, men som sagt. Undrar du något mer, lämna en kommentar!

Bild: Katja Kristoferson

1
Kommentera

Äntligen färdig

 

 

Ursäkta den dåliga uppdateringen den senaste tiden (igen!). Men vet ni, igår tog vi sista bilden till projektet jag arbetat med den senaste tiden. När vi tagit den där allra sista bilden blev det liksom lite tomt. Jaha, nu då!?

 

Under det senaste halvåret har jag levt i någon slags kak-bubbla. Ungefär varannan vecka har fotografen dykt upp på farstukvisten med kameran i högsta hugg och vi har arbetat med att få fram bilder till de böcker ni nu kan köpa i butiken. När fotografen lämnat mig börjar de ihärdiga arbetet med att sammanställa allt, skriva texter och sedan förbereda inför nästa veckas plåtning. Så där har vi arbetat i ett halvår och nu är det klart, sånär som på lite små pyssel. Det känns helt underbart skönt men på samma gång lite läskigt.

 

Vad händer nu då? I ferbuari har jag tänkt pausa lite. Försöka att hinna med allt jag försakat det senaste halvåret, gå på några möten, en del mer eller mindre viktiga för framtiden. Träffa vänner och familj, hinna med saker här hemma.

Men jag vill framförallt hinna med bloggen, det är ju den som är själva kärnverksamheten. Den är orsaken till att jag fick chansen att skriva de här böckerna och mitt dåliga samvete gnager mig varje dag jag inte hinner med att bjuda er på en glimt av vad som försigår i mitt kök.

Därför vill jag tacka er alla som fortfarande kikar in här, trotts att det inte uppdateras lika frekvent som förut, det skall bli bättring jag lovar!

 

Kanske skall vi fira med lite varm choklad, krypa upp i soffan och kolla på en film ikväll. Vardagslyx!

 

I morgon bär det av igen mot P4 västmanlan, då ska jag baka paj!

 

 

bild: Martha Stewart

1
Kommentera

Mera böcker

Det är inte bara herr Morberg som kommer med ny bok i vår, även en av de söta systrarna ger ut nytt material i form av en asiatisk kokbok. Systrarnas Esenmans tidigare böcker finns sedan tidigare min samling, men efter denna sensommar/höst/vinter då jag fullkomligt begravt mig i sötsaksrecept (och sötsaker) längtar jag verkligen efter fräscha och goda recept, på mat!!!
Det man ser av boken känns väldigt tilltalande och den kommer att finnas i butik från och med 23 mars.

Jag har en jättefin kokbokshylla som pryder ena väggen i vårat kök och denna bok tillsammans med Morbergs kommer att göra sig fin-fin där!

Bild:Jonny Lindh

0
Kommentera

Tomatsåsen..

 

 

 

 

Många har hört av sig till mig och undrar vilket recept jag använder till tomatsåsen på pizzan. Som vanilgt följer jag inte något exakt recept, utan tar av de jag har hemma bara.

Vad jag helst har på min pizza varierar, men kyckling, tonfisk eller skinka som grund är gott. Sedan tycker jag om att ösa på med mozzarella, lök, härligt röda tomater, paprika och kanske lite färska champinjoner.

 

Men om jag skall bjuda er på mitt bästa grundrecept på tomatsås, ja då får det bli det här:

 

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1 burk hela, konserverade tomater
en rejäl skvätt rödvin
2 lagerblad
1/2 kruka färsk basilika
salt & peppar
en nypa socker

Finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i en klick med smör i en kastrull. Tillsätt de konserverade tomaterna, rödvin och lagerblad. Mosa de hela tomaterna med en gaffel.
Hacka basilikan grovt och ha i den tillsammans med salt, peppar och socker. Låt detta puttra i minst 20 minuter, gärna längre. Tag ur lagerbladen och mixa tomatsåsen slät.

Perfekt att ha till pizzan eller som pastasås!

Vad har du helst på din pizza?

0
Kommentera