Cookies & Brownies

 

Ny vecka, ny bok. I morgon finns ”cookies & brownies” att köpa i butik. Min favorit i hela boken tror jag är receptet på cookie dough ice cream. Är man lite lat går det bra att blanda kakdegen med färdigköpt vaniljglass, men det blir mycket, mycket godare om du provar att göra egen glass!

 

Cookie dough ice cream 4 port:

Kaksmet:

100 g smör

1 dl muscovadosocker

3/4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 dl nötter

100 g choklad

 

Rör smör och socker mjukt, tillsätt mjöl och vaniljsocker. Hacka nötter och choklad och rör i det i smeten. Plasta in degen och låt den vila i kylen en timme.

Glass:

3 äggulor

1/2 dl strösocker

4 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

 

Vispa ägg och socker poröst. Koka upp grädden och häll den över äggvispet, rör om väl innan du häller tillbaka det i kastrullen. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt vaniljsockret.

Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin: När glassen gått klart i glassmaskinen, blanda ner bitar av kakdegen, rör om och frys i minst 2 timmar.

Utan glassmaskin: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar. Blanda glassen med kakdegen, som ovan.

 

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Hemgjord pizza


I flera veckor nu har jag gått runt och varit sugen på hemgjord pizza men det har liksom inte blivit av. Men nu så är pizzan både gjord och uppäten, gjorde dubbelsats när jag ändå var igång så jag har en degbit lagom till två pizzor ligger i frysen, så nästa gång pizzasuget sätter in kan jag bara låta degen tina i kylen över natten. Perfekt!
Kavlar man ut den här degen ritkigt tunt blir den som på pizzeriorna, önskar man en pizza med tjockarebotten är det bara att låta bli och kavla så mycket!

Jag provade att byta ut ett par deciliter vanilgt vetemjöl mot durumvete och det blev riktigt bra! Kanterna blev lite knaprigare och degen mer fast.
Men när jag stod där och bakade ut min pizza kom jag att tänka på en sak, när jag var barn rullade alltid pizzagubberna upp en kant av pizzadegen runt hela pizzan. Som för att hålla fyllningen på plats. Men nu var det länge sedan jag såg någon göra det? Är det så att dom har slutat med det, eller är det bara här i lilla Sala dom inte gör så längre?  Har du sett att pizzabagaren gjort så förut?

Pizzadeg 2 stora pizzor:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
3 dl mjöl

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och de båda mjölsorterna. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.

Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.

Vi hade tomatsås, salami, paprika, mozzarella, tomater och basilika på våra. MUMS!

Du glömmer väl inte bort att tävla?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera
ANNONS

Tävla med Linnéas Skafferi!

 

 

Kan ni tänka er, i dagarna har Linnéas Skafferi funnits i tre hela år! Mycket har hänt sedan jag startade denna blogg, från att det varit en hobby som legat mig så varmt om hjärtat till att det nu, tre år senare är ett företag och mitt arbete. Ingen är mer tacksam än jag för att jag fått den här möjligheten, att verkligen arbeta med det jag älskar.

Men jag vore ju inte där jag är idag om det inte vore för er, kära läsare! Därför har ni under denna helg möjlighet att vinna en tavla som gör sig perfekt i köket. Jag skall själv rama in en och sätta upp i mitt så snart jag får tid!

”Eat often, cook mutch & live well!”, står det på tavlan och det är väl ett bra budskap att ha i köket!?

För att vara med och tävla vill jag att du lämnar en kommentar här hos mig, skriv ett par trevliga rader om dig själv, skriv med namn, e-post och/eller din bloggadress. Tävlingen kommer att pågå från idag fredag till söndag kl 20.00.

Jag känner mig lite extra givmild idag, så har ni tur lottar jag kanske ut lite tröstpriser till några av er!

0
Kommentera

I tidningshyllan

 

Som en glad överaskning läg nya numret av Elle mat & vin i brevlådan. Förra numret hade jag hoppats på skulle innehålla massor av jul och nyårsinspiration, men den uteblev helt och jag kände mig ganska besviken! Detta nummer däremot känns som en färglad vårpralin med alla ljusa pastellfärger. Denna gång skall det bli ett nöje att få unna sig en stund på soffan och låta sig inspireras!

 

För tillfället är Elle mat & vin den mattidning som regelbundet ligger och väntar på mig i brevlådan. Men jag är sugen på att testa någon ny mattidning. Så nu frågar jag er, kära lasare om ni har ågra bra tips på mattidningar? Svensk eller utlänsk spelar inte så stor roll.

 

Bild: Elle mat & vin

0
Kommentera

Morberg grillar


”Så fort det är sol ska det grillas. Varför? Därför att vi gillar lite utmaning och ursprung. Och vi känner oss som kungar i eget rike när vi står där en vindstilla kväll i ångorna av varm sommarjord med ett glas vin och en lååång stekspade i nyporna. Dofterna som sprider sig synbart och retar varenda grannes grillsug. Här finns utrymme för värstingmätning också. Vem har den största grillen? Vem har den snabbaste? Vem har den minsta?”– Per Morberg

Lagom till att det börjar rycka i grill-nerverna ger Per Morberg ut sin nya bok, Morberg grillar. Det lilla jag har kikat i boken säger mig att det här kommer bli en bok att älska. Med soljlusa bilder, ett hav av maskrosor och enkel mat som läggs på grillen lockar han verkligen fram en enorm längtan till härliga sommarsverige i mig.

Redan igår började vi drömma om när vi äntligen kan ta fram grillen, laga makalöst god mat och sedan ta cykeln till den lilla sjö som finns i närheten, djupt inbäddad i den västmanländska skogen där vi bor. Ljuva tanke!

Bild: Bonnier fakta

0
Kommentera