Wienernougat

 

Men vilken vinter det blev här! På mindre än ett dygn kom det säkert 2 1/2 decimeter snö och hela världen är verkligen vit. Så här såg det ut i vår trädgård igår, tur nog för fotografen så ska hon stanna hela dagen idag, för hennes bil var galet igen snöad igår!

Jag hoppas att tid och ork kommer finnas i helgen till julgodisbak, jag har ju gjort lite godis tidigare i december, men alltihopa gav jag ju bort! Den här otroligt goda wienernougaten kommer jag verkligen, utan att ens tveka en sekund, göra till jul.
Jag brukar göra en egen form av aluminiumfolie att hälla chokladmassan i, då får jag en form som passar perfekt till den mängd choklad jag valt att göra. Ett litet tips på vägen sådär.

Jag hade inte ritkigt hela mängden mandelspån hemma, men det gick finfint ändå som ni ser! Vilken slags choklad man väljer att ha i, ja det är en smaksak. Själv föredrar jag inte allt för mörk choklad så jag använde en som hade ca 40 % kakaohalt.

Till ca 40 små bitar wienernougat behöver du:

500 g nougat

300 g choklad

200 g mandelspån

 

Rosta först mandelspånen i en torr och het panna, låt som svalna helt.

Smält nougaten i vattenbad, finhacka chokladen och rör ned den i smälta nougaten. Blanda väl tills allt blir en blank och slät smet. Vänd sist i de rostade mandelspånen.

Klä en form, eller gör en form av aluminiumfolie och häll i nougatmassan. Ställ svalt att stelna, skär sedan i små rutor.

 

Receptet ovan finner ni även i veckans bok julgodis, som kommer ut i dag tillsammans med Aftonbladet!

 

 

Vilket är ditt favoritjulgodis?

0
Kommentera

Fikonbollar till jul

Oj vad tiden går fort och så mycket det är att göra just nu. Vi arbetar för fullt, för att vi i alla fall skall få ett par dagar ledigt under julhelgen. Det är tidskrävande att skriva böcker!
Redan i morgon kommer bok nr tre ut, galet vad tiden går fort! Som många av er läst så handlar denna om julgodis och inte kladdkakor som det först var tänkt.
Jag älskar verkligen julgodis och tänkte idag bjuda er på en liten glimt av vad denna bok har att erbjuda.

Här vräker snön fortfarande ned och jag är överlycklig, får vi kanske en vit jul i år!? Snöar det hos dig?

Fikonbollar ca 40 st:

200 g torkade fikon
1 dl russin
1 msk flytande honung
200 g choklad, 70% kakaohalt (det går naturligtvis bra att använda choklad med lägre kakaohalt också, ta det tycker bäst om!)

Dela först fikonen i mindre bitar och lägg dem tillsammans med russinen i en matberedare. Ringla honungen över och mixa till en slät massa. Forma till runda bollar och låt dem stelna i kylskåpet i ca en timma.
Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen. Låt dem rinna av på ett ugnsgaller med bakplåtspapper under.
För att göra bollarna extra fina, ringla lite smält vit choklad över dem när de stelnat!

0
Kommentera

Tredje advent


Efter att ha spenderat hela helgen med att baka pajer, 24 stycken för att vara exakt kändes det som att vi behövde få ny inspiration till den kommande veckan.
Så vi tog en paus från det eviga bakandet och fotograferandet och såg Julie & Julia. Att jag som matbloggare och Katja som matfotograf föll som furor för filmen, ja det var nog ingen konstighet, men den något skeptiska Sebastian (som i vanilga fall inte har så mycket till övers för Meryl Streep) tyckte filmen var bra och jag såg allt att han drog på smilebandet ett par gånger under filmens gång. Så den fick helt klart tummen upp av oss!

Ett perfekt slut på en något intensiv men ändå perfekt vecka!

Har du sett filmen?

0
Kommentera

Låda

I veckan gjorde jag en god broccolilåda på det som jag hittade i kylen, lite tomat, svamp och mozzarella fanns hemma och det blev ritkigt gott. Ibland kan det vara gott att byta ut potatisen mot något annat än pasta och ris, då är broccolilåda ett bra ocg gott allternativ. Perfekt mitt i veckan mat som går fort att göra och smakar smaskens!

Broccolilåda 4 port:

800 g fryst broccoli
2 vitlöksklyftor
persilja
salt & peppar
3 dl grädde
10 körsbärstomater
4 stora champinjoner
1 påse mozzarella

Koka broccolin ett par minuter i lättsaltat vatten. Finhacka undertiden vitlök och blanda den tillsammans med persilja, salt och peppar i grädden. Dela tomaterna och skiva svampen. Lägg broccolin i en ugnsfast form, ha i tomater och svampen. Häll grädden över. Skiva mozzarellan och fördela den jämt över. Gratinera i 20 minuter i 225 grader.

Om ni inte äter pasta, potatis eller ris till maten, vad har ni till då?

Bild: linnéas skafferi

0
Kommentera

Fika

När man arbetar hemmifrån som jag gör blir det lätt så att man glömmer bort att både äta och dricka. Jag blir så inne i vad jag gör och blir tillslut väck av magen som börjar knorra och vill ha något i sig. Nu brukar jag inte ha speciellt svårt att komma på vad man kan äta, varken till frukost, lunch eller middag.
Men ibland orkar man bara inte göra något avancerat. Då tar jag alltid till min absoluta favorit, en kopp te, hårda smörgåsar med ost och ett kokt ägg. Passar perfekt som en lättare lunch eller eftermiddagsfika! Detta brukar även kunna vara en räddare i nöden när kylskåpet ekar tomt! Sen är detta enligt mig, löjligt gott. Jag förstår inte riktigt varför, kanske är det för att det är så enkelt?

Vad brukar du äta när du vill få i dig något snabbt eller när kylen är tom?

0
Kommentera