I morgon kommer bok nr två ut och det blir Adventsbak. Jag tänkte bjuda er på ett smakprov ur boken och vad kan passa bättre så här i adventstider än hemgjord glögg. Det här är ett mycket enkelt recept, gör en flaska och ge bort till någon du tycker om! För att göra om detta recept till vinglögg, byt ut delar av eller all svartvinbärsdryck mot rött vin!
1 L saftglögg:
1 L färdigblandad svartvinbärsdryck (jag brukar använda Jokks)
1 dl socker
2 hela kanelstänger
1 pomeramsskal
ca 15 kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakärnor
Blanda svartvinbärsdrycken med socker i en kastrull. Låt detta koka upp under omrörning, sockret skall smälta helt. Tillsätt kryddorna och låt det hela småkoka i ca 30 minuter under lock. Stäng av värmen och låt drycken stå och dra ett par timmar, gärna över natten. Sila bort kryddorna och häll upp på en fin flaska.
Uppdate: Jag fick en kommentar om att alkoholen försvinner när man kokar den och det är delvis sant. Låter du alkohol småkoka i ca 30 minuter försvinner ca hälften. Jag tycker vinglöggen blir lagom stark genom att göra så, vill du ha en starkare glögg kan du antingen tillsätta lite mer vin efter kokningen eller låta den koka under kortare tid.
bild: Katja Kristoferson