Glögg

I morgon kommer bok nr två ut och det blir Adventsbak. Jag tänkte bjuda er på ett smakprov ur boken och vad kan passa bättre så här i adventstider än hemgjord glögg. Det här är ett mycket enkelt recept, gör en flaska och ge bort till någon du tycker om! För att göra om detta recept till vinglögg, byt ut delar av eller all svartvinbärsdryck mot rött vin!

1 L saftglögg:

1 L färdigblandad svartvinbärsdryck (jag brukar använda Jokks)
1 dl socker
2 hela kanelstänger
1 pomeramsskal
ca 15 kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakärnor

Blanda svartvinbärsdrycken med socker i en kastrull. Låt detta koka upp under omrörning, sockret skall smälta helt. Tillsätt kryddorna och låt det hela småkoka i ca 30 minuter under lock. Stäng av värmen och låt drycken stå och dra ett par timmar, gärna över natten. Sila bort kryddorna och häll upp på en fin flaska.

Uppdate: Jag fick en kommentar om att alkoholen försvinner när man kokar den och det är delvis sant. Låter du alkohol småkoka i ca 30 minuter försvinner ca hälften.  Jag tycker vinglöggen blir lagom stark genom att göra så, vill du ha en starkare glögg kan du antingen tillsätta lite mer vin efter kokningen eller låta den koka under kortare tid.

bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Kyckling i tortilla

Här hemma blev det kycklingröra i tortillabröd till middag. Jag älskar den här typen av mat, man tar av vad som finns hemma och förhoppningsvis blir det gott. Det är lite som att spela på lotteri varje kväll när middagen skall fram på bordet men om jag får säga det själv brukar jag lyckas! Idag tog jag av de smaker jag var mest sugen på och avslutade det hela med min favorit, bladpersilja. Man kan även tänka sig att servera pasta till detta, om man inte har tortillabröd nära till hands!

fyra portioner kycklingröra:

700 g kyckling
1 liten burk majs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
chiliflagor efter önskad styrka
cumin pepper
salt & peppar
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
persilja

Skär kycklingen i kuber och stek den i en klick smör, slå över majsen och låt dem steka med. Se upp så de inte blir brända. Finhacka lök och vitlök, ha i det i stekpannan.
När kycklingen är genomstekt, tillsätt hackad paprika, chili, cumin pepper, salt, peppar, creme fraiche och mjölk. Låt detta koka ihop under ett par minuter. Såsen skall bli krämig och tjockna. Hacka persiljan och strö det över kycklingröran. Servera sallad och tortillabröd till.

Vad åt du till middag idag?

Bild:Sebbe Sula

0
Kommentera

Julglass

Nu är kanske inte glass det man förknippar mest med julen. Just därför testade jag idag att göra lite julglass. Glassmaskinen jag fick i födelsedagspresent har stått nedpackad sedan vi flyttade och det var hög tid att låta den arbeta lite ikväll. Lite kanel, ingefära och ett par pepparkakor senare så var julglassen klar!

Gör så här:

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Blanda grädden med mjölken i en kastrull och låt det sjuda med kanelstången i ca 5 minuter. Häll den varma gräddmjölken över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Tillsätt malen kanel och ingefära, rör om ordentligt. Detta får nu stå och svalna. Tag ur den hela kanelstången och följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Har du ingen glassmaskin? Häll då upp glassen i en bunke med tätslutande lock och rör om var 20 de minut under ca fyra timmar.
Smula sönder en pepparkaka över varje portion glass.

0
Kommentera

Choklad, nötter & kokos


Ikväll skulle mor och far bort på julfest där det skulle ske julklappsbyte. På något outgrundligt vis föll då lotten på mig att göra godis som de sedan kunde byta bort. Så nu hoppas jag att de kommer hem med en riktigt fin bytesjulklapp åt mig!
Jag gjorde två sorters ruskigt enkel choklad, här kommer det första receptet.

300 g choklad (valfri chokladhalt)
1 dl kokos
2 dl salta jordnötter
1 dl hasselnötter

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka under tiden nötterna och rosta dem tillsammans med kokosen i en het och torr stekpanna. Spar ca 1/2 dl av jordnötterna som du sedan skall strö över chokladen.
Häll i nöt- och kokosblandningen i chokladen och rör om väl. Gör en lagom stor form av aluminiumfolie, eller använd en passande form som du klär med bakplåtspapper och häll i chokladsmeten. Strö en halv deciliter hackade jordnötter över. Låt stå svalt innan du skär dem i rutor.


Har du gjort något julgodis än?

Bild: SebbeSula

0
Kommentera

Räksoppa


Receptet på den här soppan har jag fått från mor min, men som vanligt har jag gjort om det lite. I orginalreceptet skall soppas göras på vatten, men jag har gjort den på mjölk några gånger och det blir mycket godare. Men står man där och har tänkt sig att äta detta till middag och mjölkförrådet tryter, ja då fungerar det att ta vatten!
Sen rekommenderar jag starkt att köpa en burk räkor/kräftor i lag. Hela grejen med att laga en snabb och enkel torsdagsmiddag försvinner lite när man måste stå där och skala sina räkor för hand.

Räksoppa 4 pers:

3 stora morötter
1 klick smör
2 msk mjöl
1 l mjölk
2 buljongtärningar
2 dl creme fraiche
400 g räkost
salt & peppar
dill
2 burkar räkor/kräftor i lag
4 ägg

Gör så här:

Börja med att skala och riva morötterna grovt. Fräs dem i en klick smör. Slå på mjölken och ha i buljongtärningarna. Låt detta koka ett par minuter. Tillsätt creme fraiche, räkost, salt, peppar och lite dill.  Soppan får nu småkoka tills den börjar tjockna lite. Koka äggen och häll av räkorna/kräftorna. Låt var och en ha i så mycket räkor och ägg den vill ha i sin soppa. Då hinner inte räkorna koka med för länge och bli sega.

Servera gott bröd till!

Vilken är din favoritsoppa?

bild: Sebbesula.se

0
Kommentera