Låda

I veckan gjorde jag en god broccolilåda på det som jag hittade i kylen, lite tomat, svamp och mozzarella fanns hemma och det blev ritkigt gott. Ibland kan det vara gott att byta ut potatisen mot något annat än pasta och ris, då är broccolilåda ett bra ocg gott allternativ. Perfekt mitt i veckan mat som går fort att göra och smakar smaskens!

Broccolilåda 4 port:

800 g fryst broccoli
2 vitlöksklyftor
persilja
salt & peppar
3 dl grädde
10 körsbärstomater
4 stora champinjoner
1 påse mozzarella

Koka broccolin ett par minuter i lättsaltat vatten. Finhacka undertiden vitlök och blanda den tillsammans med persilja, salt och peppar i grädden. Dela tomaterna och skiva svampen. Lägg broccolin i en ugnsfast form, ha i tomater och svampen. Häll grädden över. Skiva mozzarellan och fördela den jämt över. Gratinera i 20 minuter i 225 grader.

Om ni inte äter pasta, potatis eller ris till maten, vad har ni till då?

Bild: linnéas skafferi

0
Kommentera

Fika

När man arbetar hemmifrån som jag gör blir det lätt så att man glömmer bort att både äta och dricka. Jag blir så inne i vad jag gör och blir tillslut väck av magen som börjar knorra och vill ha något i sig. Nu brukar jag inte ha speciellt svårt att komma på vad man kan äta, varken till frukost, lunch eller middag.
Men ibland orkar man bara inte göra något avancerat. Då tar jag alltid till min absoluta favorit, en kopp te, hårda smörgåsar med ost och ett kokt ägg. Passar perfekt som en lättare lunch eller eftermiddagsfika! Detta brukar även kunna vara en räddare i nöden när kylskåpet ekar tomt! Sen är detta enligt mig, löjligt gott. Jag förstår inte riktigt varför, kanske är det för att det är så enkelt?

Vad brukar du äta när du vill få i dig något snabbt eller när kylen är tom?

0
Kommentera

Glögg

I morgon kommer bok nr två ut och det blir Adventsbak. Jag tänkte bjuda er på ett smakprov ur boken och vad kan passa bättre så här i adventstider än hemgjord glögg. Det här är ett mycket enkelt recept, gör en flaska och ge bort till någon du tycker om! För att göra om detta recept till vinglögg, byt ut delar av eller all svartvinbärsdryck mot rött vin!

1 L saftglögg:

1 L färdigblandad svartvinbärsdryck (jag brukar använda Jokks)
1 dl socker
2 hela kanelstänger
1 pomeramsskal
ca 15 kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakärnor

Blanda svartvinbärsdrycken med socker i en kastrull. Låt detta koka upp under omrörning, sockret skall smälta helt. Tillsätt kryddorna och låt det hela småkoka i ca 30 minuter under lock. Stäng av värmen och låt drycken stå och dra ett par timmar, gärna över natten. Sila bort kryddorna och häll upp på en fin flaska.

Uppdate: Jag fick en kommentar om att alkoholen försvinner när man kokar den och det är delvis sant. Låter du alkohol småkoka i ca 30 minuter försvinner ca hälften.  Jag tycker vinglöggen blir lagom stark genom att göra så, vill du ha en starkare glögg kan du antingen tillsätta lite mer vin efter kokningen eller låta den koka under kortare tid.

bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Kyckling i tortilla

Här hemma blev det kycklingröra i tortillabröd till middag. Jag älskar den här typen av mat, man tar av vad som finns hemma och förhoppningsvis blir det gott. Det är lite som att spela på lotteri varje kväll när middagen skall fram på bordet men om jag får säga det själv brukar jag lyckas! Idag tog jag av de smaker jag var mest sugen på och avslutade det hela med min favorit, bladpersilja. Man kan även tänka sig att servera pasta till detta, om man inte har tortillabröd nära till hands!

fyra portioner kycklingröra:

700 g kyckling
1 liten burk majs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
chiliflagor efter önskad styrka
cumin pepper
salt & peppar
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
persilja

Skär kycklingen i kuber och stek den i en klick smör, slå över majsen och låt dem steka med. Se upp så de inte blir brända. Finhacka lök och vitlök, ha i det i stekpannan.
När kycklingen är genomstekt, tillsätt hackad paprika, chili, cumin pepper, salt, peppar, creme fraiche och mjölk. Låt detta koka ihop under ett par minuter. Såsen skall bli krämig och tjockna. Hacka persiljan och strö det över kycklingröran. Servera sallad och tortillabröd till.

Vad åt du till middag idag?

Bild:Sebbe Sula

0
Kommentera

Julglass

Nu är kanske inte glass det man förknippar mest med julen. Just därför testade jag idag att göra lite julglass. Glassmaskinen jag fick i födelsedagspresent har stått nedpackad sedan vi flyttade och det var hög tid att låta den arbeta lite ikväll. Lite kanel, ingefära och ett par pepparkakor senare så var julglassen klar!

Gör så här:

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Blanda grädden med mjölken i en kastrull och låt det sjuda med kanelstången i ca 5 minuter. Häll den varma gräddmjölken över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Tillsätt malen kanel och ingefära, rör om ordentligt. Detta får nu stå och svalna. Tag ur den hela kanelstången och följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Har du ingen glassmaskin? Häll då upp glassen i en bunke med tätslutande lock och rör om var 20 de minut under ca fyra timmar.
Smula sönder en pepparkaka över varje portion glass.

0
Kommentera