Fira det som firas kan- det är ju lite av mitt livsmåtto här i livet. Namnsdagar är till för att ta med sig tårta till mormor och morfar och bjuda in på sig på en kopp kaffe när Åsa eller Ove har namnsdag. Kanelbullensdag är lika självklar som fettisdagen vid det här laget. Den som känner mig väl kanske inte riktigt tycker att Pi-dagen är något som ligger mig särskilt varmt om hjärtat att fira då mina mattematikkunskaper är i nivå med en 8-årings ungefär. Men vet ni, Pi-dagen är inte bara en dag att fira just Pi (som jag fortfarande inte riktigt vet vad det är, förutom att det är 3,14). Nej man får faktiskt fira paj-dagen idag.
Då blev det en helt annan grej!
Så här kommer 5 mumsiga pajrecept att kolla på, dagen till ära.
Först ut är mormors bästa ost och skinkpaj. Kanske den maträtt vi äter mest frekvent här hemma. Ett par gånger i månaden!
Onsdag idag och jag tänkte det kunde passa fint med att tipsa er om ett recept på enkel chokladmousse. För ett sånt är liksom bra att ha i bakfickan.
Många tycker det är lite knepigt att göra egen chokladmousse. För det finns alltid en risk att den skär sig. Blir grynig och allmänt oaptitlig. Jag vet inte hur många gånger jag försökt rädda olika chokladmousserecept som skurit sig. Därför har jag tagit fram ett väldigt förenklat- men precis lika gott recept till er.
Det bästa är att receptet bara innehåller grädde och choklad. Inget ägg. Inga konstigheter. Vi äter laktosfritt här hemma och det går precis lika bra att göra denna på laktosfri grädde och laktosfri choklad som vanlig grädde och vanlig choklad.
Jag har gjort en mjölkchokladmousse. För jag vet att det är vad min familj gillar allra bäst.
Men tycker du det känns lite sött? Byt ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad.
Vill du smaksätta chokladmoussen? Använd en choklad med smak. Apelsinkrokant eller mintkrokant är en favorit hos mig.
Eller varför inte ha i en matsked likör.
Hur många portioner detta räcker till beror på hur stora glas du använder. Men räkna med 6 portioner. Receptet går lätt att dubbla om du ska göra till fler.
Enkel chokladmousse ca 6 port:
4 dl vispgrädde
250 g choklad (ta gärna en med smak om du vill smaksätta moussen)
flingsalt
till dekoration:
grädde
chokladsås
färska bär
Värm 1 1/2 dl av grädden i en kastrull. Den ska inte koka. Finhacka chokladen och ha ner den i den varma grädden. Rör tills all choklad smält helt. Låt svalna i rumstemperatur (ca 20 minuter), men inte stelna.
Vispa resterande mängd grädde fluffig. Vänd i den avsvalnade chokladgrädden och lite flingsalt. Om du vispat för mycket så moussen börjar bli grynig kan du tillsätta lite ovispad grädde och försiktigt vända i den.
Ha upp i glas eller portionsskålar och låt stelna i kyl i cirka 2 timmar.
Dekorera med spritsad grädde, chokladsås, riven choklad och färska bär.
En av mina favoriter när man äter på asiatiskt har alltid varit biff med bambuskott. Ett säkert kort på de flesta restauranger.
Jag gillar sältan och all umami. Det är liksom bara så gott. Det fina är att du enkelt kan göra biff med bambuskott hemma.
Allra godast blir det om du marinerar köttet minst en dag i förväg. Men hinner du inte det är det inte hela världen.
Det går också utmärkt att frysa in det marinerade köttet. Så passa på att göra dubbel sats och frysa in hälften. Då kan du enkelt ta fram det och tillaga en hemgjord biff med bambuskott på nolltid.
Äntligen är jag tillbaka. Efter en veckas total däckning i en rejäl förkylning och sedan ett sportlov på det med massor av saker inplanerade med barnen sen länge. Ja, vad gör man liksom som egen företagare? Ibland får man helt enkelt ta ledigt. Men nu ser jag fram emot massor av härliga arbetsveckor!
Idag kryllar huset av hantverkare. Glasmästare som fixar nya duschväggen, snickaren som jobbar på och rörmokaren som ska dra massor av rör. Men eftersom vi råkar omge oss av många händiga människor känns det mer som en liten släktträff här hemma då det är Sebastians kusin som sätter in duschväggen, hennes man som är rörmokare och Sebastians bror som är snickare 😅😂
Det finns med största sannolikhet lika många sätt att tillaga biff med bambuskott som det finns recept på köttfärsås. Kanske finns det något som är rätt. Jag vet inte. Men så här bruka jag göra iallafall:
Biff med bambuskott 4 portioner:
kött och marinad: 400 g biff (jag föredrar ryggbiff, men det fungerar med lövbiff också) 1 tsk bikarbonat ca 1 msk riven, färsk ingefära 3 msk soja 2 msk maizenamjöl 2 msk vatten
gryta:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
2 msk hoisinsås
3 msk ostronsås
1/2 msk sesamolja
1-2 msk soja
2 burkar á 227g bambuskott
3 dl vatten
1 msk maizenamjöl
salt & svartpeppar
Börja med köttet och marinaden.
Skär köttet i riktigt tunna skivor. Pudra över bikarbonaten och låt detta stå i cirka 30 minuter. Skölj av köttet. Detta gör köttet extra mört.
Blanda samman riven ingefära, soja, maizena och vatten till en marinad. Lägg i köttet och blanda väl. Låt marinera i minst 2 timmar. Gärna över natten. Eller frys in köttet och marinaden och ta fram till ett senare tillfälle.
Skala och finhacka lök och vitlök, strimla purjolöken. Stek all lök tills den blir glansig och mjuk. Ställ åt sidan. Stek sedan köttet hastigt på hög värme. När köttet börjar bli klart har du tillbaka all lök och slår på hoisinsås, ostronsås, sesamolja och soja.
Häll av bambuskotten och skölj dom noga i rinnande vatten.
Tillsätt bambuskotten och vatten i grytan. Låt koka i cirka 10 minuter. Rör ut maizena i lite vatten och tillsätt. Låt sedan grytan koka några minuter till så såsen tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt eventuella mer soja om du vill.
Servera med nykokt ris.
Förbereder man denna rätt dagen innan går den att svänga ihop på mindre än 30 minuter. Planerad matlagning när den är som bäst!
Precis som det är med all mat upplever jag det att olika märken på soja, ostronsås och hoisinsås är olika starka. Smaka er fram lite första gången ni lagar detta. Så ingen av smakerna tar över de andra.
Här var det världens snöstorm tidigare i veckan. Jag vet inte hur mycket snö det föll under måndagen och tisdagen. Sen lite rejäl blåst på det så satt många fast, både bilar, bussar och lastbilar. Hade jag fått önska hade nog snön fått komma i december eller januari, istället för i slutet på februari. Men barnen är ÖVERLYCKLIGA över all snö.
Själv är jag hemma i vad som känns århundradets förkylning. Fördelen med alla coronarestrektioner och att folk skulle hålla sig hemma vid minsta symptom är att vi inte varit förkylda på 2 år typ. Men nu fick Axel med sig något hem från skolan och smittade ner mig. Som blev supersjuk. Men nu är jag inne på dag 3 och orkar iaf sitta upp en sväng nu på fm. Alltid något känner jag…
Min kokossockerkaka har fått massor av härlig smak från både kokosmjölk men också en skvätt kokoslikör. Det framhäver liksom själva kokossmaken lite extra, den där skvätten likör. Sen har jag bröat formen med kokos. SÅ gott!
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj. Smält smör och ha kokosmjölk och likör. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform med kokos.
Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.
Låt svalna något innan du serverar.
Supergod att äta precis som den är. Men vi åt den med lite glass till i helgen. MUMS!
Är ni sugna på andra varianter av sockerkaka kan jag tipsa er om:
När barnen var små gjorde jag chiasylt ofta. Då brukade jag koka upp hallon och vatten, ha i lite chiafrön och låta det svalna. Sedan mosade jag en banan och använde som sötning. Perfekt att ha till gröt, pannkakor eller smaksätta naturell yoghurt med.
Men nu var det riktigt länge sedan jag gjorde en omgång. Jag gillar chiasylt då den får en bra konsistens tack vare chiafrön, men inte behöver bli sliskigt söt då du mycket enklare kan reglera sockermängden.
Chiafrön är en typisk bra sak att få i sig lite av. Dom innehåller nämligen massor av fosfor, magnesium, selen och B-vitamin. Men även en hel del zink och en jättebra källa till fiber,
Kanske förknippar många chiafrön med chiapudding som var så populärt några år sedan. En perfekt frukost att förbereda dagen innan. Men, det är lite slemmigt.
Vill man få alla fördelar av att äta chafrön, men inte är så förtjust i just chiapudding är det perfekt att koka sylt på dom.
Jag hade två generösa klickar chiasylt med hallon på min gröt i morse. Så jäkla gott. Jag gillar söt som inte är för sliskig, sylt som faktiskt smakar lite av de bär som man kokat sylten på. Har man inte hallon går det fint att koka på vilka bär man råkar ha i frysen eller som är i säsong.
Vilken sötning man väljer att använda är individuellt. Strösocker går bra. Men jag brukar föredra att använda kokossocker eller björksocker. Jag upplever att kokossockret smakar sötare än vanligt strösocker vilket gör att jag kan ta lite mindre av det.
Men, det är som sagt en smaksak. Ta det socker DU känner dig bekväm med.
Chiasylt med hallon:
ca 250 g hallon (eller andra bär)
1 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1/2 dl valfritt socker (strösocker, kokossocker,björksocker eller honung föredrar jag)
1/2 dl chiafrön
Lägg hallon och vatten i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt vaniljpulvret och socker. Rör om och låt småkoka i cirka 5 minuter. Tillsätt chiafrön och rör om väl så de inte klumpar ihop sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om du tycker din sylt blir för sur.
Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen.