Choklad, nötter & kokos


Ikväll skulle mor och far bort på julfest där det skulle ske julklappsbyte. På något outgrundligt vis föll då lotten på mig att göra godis som de sedan kunde byta bort. Så nu hoppas jag att de kommer hem med en riktigt fin bytesjulklapp åt mig!
Jag gjorde två sorters ruskigt enkel choklad, här kommer det första receptet.

300 g choklad (valfri chokladhalt)
1 dl kokos
2 dl salta jordnötter
1 dl hasselnötter

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka under tiden nötterna och rosta dem tillsammans med kokosen i en het och torr stekpanna. Spar ca 1/2 dl av jordnötterna som du sedan skall strö över chokladen.
Häll i nöt- och kokosblandningen i chokladen och rör om väl. Gör en lagom stor form av aluminiumfolie, eller använd en passande form som du klär med bakplåtspapper och häll i chokladsmeten. Strö en halv deciliter hackade jordnötter över. Låt stå svalt innan du skär dem i rutor.


Har du gjort något julgodis än?

Bild: SebbeSula

0
Kommentera

Räksoppa


Receptet på den här soppan har jag fått från mor min, men som vanligt har jag gjort om det lite. I orginalreceptet skall soppas göras på vatten, men jag har gjort den på mjölk några gånger och det blir mycket godare. Men står man där och har tänkt sig att äta detta till middag och mjölkförrådet tryter, ja då fungerar det att ta vatten!
Sen rekommenderar jag starkt att köpa en burk räkor/kräftor i lag. Hela grejen med att laga en snabb och enkel torsdagsmiddag försvinner lite när man måste stå där och skala sina räkor för hand.

Räksoppa 4 pers:

3 stora morötter
1 klick smör
2 msk mjöl
1 l mjölk
2 buljongtärningar
2 dl creme fraiche
400 g räkost
salt & peppar
dill
2 burkar räkor/kräftor i lag
4 ägg

Gör så här:

Börja med att skala och riva morötterna grovt. Fräs dem i en klick smör. Slå på mjölken och ha i buljongtärningarna. Låt detta koka ett par minuter. Tillsätt creme fraiche, räkost, salt, peppar och lite dill.  Soppan får nu småkoka tills den börjar tjockna lite. Koka äggen och häll av räkorna/kräftorna. Låt var och en ha i så mycket räkor och ägg den vill ha i sin soppa. Då hinner inte räkorna koka med för länge och bli sega.

Servera gott bröd till!

Vilken är din favoritsoppa?

bild: Sebbesula.se

0
Kommentera

Välkomna!

 

Det är så roligt att se hur fler läsare hittat hit de senaste dagarna, ni är så varmt välkomna hit till Linneas Skafferi. 
Jag hoppas att ni som hängt med ett tag fortsätter att kika in hos mig, men även att ni nya läsare kommer vilja komma tillbaka. Nu undrar jag lite vad ni vill läsa om här framöver? Julmat , julgodis, nyårsmeny, vardagsmat? Vad vill ni få inspiration till?

Ni vet väl att det går att följa Linneas Skafferi både på facebook och twitter nu?

Nu är det dags att kolla igenom kyl och frys för att trolla fram en middag, vad äter ni ikväll?

0
Kommentera

Kotlett

Tusen och åter tusen tack till alla de fina kommentarer ni lämnat om böckerna! Det värmer ända in i själen skall ni veta.
Vi firade boksläppet med typisk Linnéa-mat. Enkelt, snabblagat och riktigt gott. En bit benfri fläskkotlettrad, massor av vitlök, kryddor och philadelphiaost är allt som behövs för att tillaga en riktigt god middag, så här på en onsdag.

ca 4 portioner:

700 g benfri fläskkotlettrad
3 vitlöksklyftor
1 tsk dragon
3 tsk oregano
1 tsk mejram
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk eller grädde
ett par droppar soya
1 gul paprika
10 körsbärstomater
salt & peppar

Skär kotletten i skivor, bryn dem i en klick smör. Skala och finhacka vitlöken under tiden och låt den fräsa med kotletterna. Krydda med dragon, oregano och mejram. Ha i philadelphiaosten och slå över mjölken/grädden. Låt detta koka ihop under ett par minuter. Ha i ett par droppar soya för att få lite trevligare färg. Skär paprikan i bitar och dela tomaterna, låt de koka med en liten stund.
Smaka av med salt och peppar.
Jag hackade i lite färsk spenat mot slutet, men det är helt en smaksak!

Servera med kokt ris.

0
Kommentera

Bok nr 1

 

 

I morgon kommer som sagt småkakor ut som första bok, jag tänkte ge er läsare en glimt av vad boken innehåller. Som första recept ligger biscotti, de går att variera i det oändliga med smaksättning, men här kommer en variant med choklad.

 

Biscotti, ca 35 st:

100 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g choklad

 

Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ned dem. Finhacka sedan chokladen och blanda i den. Rör tills smeten är slät. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt, platta till dem något. Grädda längderna i 175 grader i ca 20 minuter. Tag ur plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt, bitarna skall bli ca 2 cm breda.

Ställ tillbaka plåten och grädda ytterliggare 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.

Alternativ smaksättning:

Byt ut chokladen mot 1 dl kokos och saften från 1 lime.

foto: Katja Kristofersson

0
Kommentera