Pilaffris

Till kycklingen gjorde jag ett superenkelt och fantastiskt gott ris. Jag gjorde för omväxlingsskull pilaffris, vilket jag gör alldelns för sällan. Det är ju varken svårt eller tar lång tid och det smakar ju så gott! Eftersom jag smaksatt kycklingen med både chili och vitlök fick även riset smak av detta.
När du gör pilaffris, använd ett långkornigt vitt ris gärna basmatiris. Det ger bäst resultat.

Pilaffris med chili och vitlök

4 port basmatiris
1 klick smör
1/2 färsk chili
2 vitlökslyftor
1 gul lök
grönsaksbuljong

Finhacka chili, vitlök och gul lök. Klicka i smöret i en kastrull och låt det smälta. Blanda i ris, chili, vitlök och vitlök. Låt det fräsa tills riset börjar bli genomskinligt, rör hela tiden om så det inte bränns vid. Slå över buljongen och koka riset som vanligt.

Bild:Linneas Skafferi skål från www.casualliving.se

0
Kommentera

Pasta med räkor

Vissa dagar finns varken ork eller energi att stå och laga mat. Räddningen här hemma är i de flesta fall pasta, i alla  tänkbara former, färger och framför allt smaker. Senaste varianten blev med räkor, vitlök, ost och spenat. Till det gjorde jag  ett ruskigt enkelt vitlöksbröd;
rosta två skivor formfranska, dela en vitlöksklyfta och gnugga den mot det rostade brödet. Ringla sist lite god olivolja över. Klart:)

Räkpasta 4 port:

4 port pasta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl fryst spenat
fisksås
2 dl riven ost
1 ask räkor i lake
salt & peppar

Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Skala och finhacka lök och vitlök, stek de mjuka i en klick smör.  Ha i den frysta spenaten, låt den tina helt och bli riktigt mjuk innan du har i osten. Rör tills osten börjar smälta, smaksätt med några stänk fisksås, salt och peppar. Låt räkorna rinna av och rör i dem tillsammans med den kokta pastan i stekpannan. Detta får puttra i stekpannan i ett par minuter.  Servera med vitlöksbröd till. Självklart går det bra att byta ut räkorna mot skinka, kyckling eller bacon.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Nytt

Äntligen har vi fått till en internetuppkoppling här hemma, men inte tack vare Glocalnet (som fortsätter att göra allt de kan för att få missnöjda kunder). Så jag hoppas på att kunna uppdatera här lite mer frekvent igen!
Någonstans i flytten försvann även sladden till kameran, med största sannolikhet ligger den i någon kartong på vinden. Därav den dåliga uppdateringen av recept och bilder här på Linneas Skafferi.  Men jag hoppas ni har överseende med detta och fortsätter att kika in här hos mig!

Förra veckan fick jag ett tillskott till min kokbokssamling. Dock hade jag inte beställt den själv, utan den kom som en trevlig överaskning på posten! Tofvehult drömmen om ett kafé är bokens titel och i denna mycket personliga kokbok får vi följa Lena Göransson genom årets högtider då hon lever ut sin dröm. Drömmen om ett kafé. Boken genomsyras av personliga och traditionella recept, den är väl värd att läsa och låta sig inspireras av!

Så tack Lena för det trevliga brevet och den fina boken!

0
Kommentera

48 dagar kvar..

 

Det inte ens femtio dagar kvar till julafton. Nu är det helt ok att fundera på vad som behöver inhandlas nytt, börja köpa hem glögg, skriva julklappslistor och i smyg, börja lysna på julmusik.

Anledningen till att denna starka julkänsla så hastigt infan sig beror på det som sker utanför mitt fönster. Det snöar ju för fullt!

Årgångsglöggen från Blossa har i år smak av clementin, tyvärr måste jag säga att jag inte känner mig helt övertygad. Clementiner är goda att äta, men som julig dryck? Njae, som sagt jag är inte övertygad. Däremot såg jag att de valt att utöka Blossafamiljen med två nya lättglöggssorter, apelsin och lingon, för min del känns de betydligt mer intresanta. För det första gillar jag formen på flaskan, stilren och enkel, sen tilltalar mig tanken på en varm mugg lingonglögg betydligt mer. Sen tycker jag att lättglögg oftast är godare än de starkare varianterna.

 

Jag snubblade även över de här galet fina muggarna från Cosas. Glöggkopp, snapsglas eller espressokopp, använd den till vad du vill. Ja, kanske åker de upp på listan bland saker som skall, måste inhandlas till jul.

 

Vad skall du inhandla nytt till julen 2009?

 

Bilder: cosas.se & blossa.se

0
Kommentera

Lasagne

 

I går fick vi lasagne till middag. Eller fick och fick, jag lagade det till middag. Tyvärr var vi så hungriga att det inte fanns tid eller ork till någon fotografering av den delikata måltiden. Men den såg ungefär ut som på bilden ovan, krämig, full av smak och massa ost. Jag provade att ha en av Knorrs nya buljonger och det blev riktigt bra! Så tummen upp för den. Gör du lasagne på färska plattor är maten klar på ett litet kick då den inte behöver vara i ugnen mer än 20 minuter. Perfekt mat en grå tisdag med andra ord!
Lite rivna morötter rill och saken är biff, eller i det här fallet lasagne:)

 

Lasagne 4 port:

1 fp färska lasagneplattor

600 g köttfärs

1 gul lök

3 klyftor vitlök

1/2 medelstark chili

salt & peppar

torkade italienska örter

1 burk krossade tomater

2 dl rött vin

1 Knorr Du Chef

 

Ostsås:

50 g smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

2 dl riven ost + 1 dl

 

Skala och finhacka lök och vitlök, bryn de tillsammans med köttfärsen. Finhacka chilin och låt den steka med. Slå över de krossade tomaterna, rött vin och kryddorna. Låt buljongen smälta med i.  Det här får nu koka ihop medan du gör ostsåsen.

Smält smöret i en kastrull rör i mjölet, slå i mjölken och rör det klumpfritt. Låt koka tills det börjar tjockna. Ha i den rivna osten. Varva sedan köttfärs, ostsås och lasagneplattor i en gratängform.  Toppa med lite riven ost.

Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader.

 

Bild: marthastewart.com

 

0
Kommentera