48 dagar kvar..

 

Det inte ens femtio dagar kvar till julafton. Nu är det helt ok att fundera på vad som behöver inhandlas nytt, börja köpa hem glögg, skriva julklappslistor och i smyg, börja lysna på julmusik.

Anledningen till att denna starka julkänsla så hastigt infan sig beror på det som sker utanför mitt fönster. Det snöar ju för fullt!

Årgångsglöggen från Blossa har i år smak av clementin, tyvärr måste jag säga att jag inte känner mig helt övertygad. Clementiner är goda att äta, men som julig dryck? Njae, som sagt jag är inte övertygad. Däremot såg jag att de valt att utöka Blossafamiljen med två nya lättglöggssorter, apelsin och lingon, för min del känns de betydligt mer intresanta. För det första gillar jag formen på flaskan, stilren och enkel, sen tilltalar mig tanken på en varm mugg lingonglögg betydligt mer. Sen tycker jag att lättglögg oftast är godare än de starkare varianterna.

 

Jag snubblade även över de här galet fina muggarna från Cosas. Glöggkopp, snapsglas eller espressokopp, använd den till vad du vill. Ja, kanske åker de upp på listan bland saker som skall, måste inhandlas till jul.

 

Vad skall du inhandla nytt till julen 2009?

 

Bilder: cosas.se & blossa.se

0
Kommentera

Lasagne

 

I går fick vi lasagne till middag. Eller fick och fick, jag lagade det till middag. Tyvärr var vi så hungriga att det inte fanns tid eller ork till någon fotografering av den delikata måltiden. Men den såg ungefär ut som på bilden ovan, krämig, full av smak och massa ost. Jag provade att ha en av Knorrs nya buljonger och det blev riktigt bra! Så tummen upp för den. Gör du lasagne på färska plattor är maten klar på ett litet kick då den inte behöver vara i ugnen mer än 20 minuter. Perfekt mat en grå tisdag med andra ord!
Lite rivna morötter rill och saken är biff, eller i det här fallet lasagne:)

 

Lasagne 4 port:

1 fp färska lasagneplattor

600 g köttfärs

1 gul lök

3 klyftor vitlök

1/2 medelstark chili

salt & peppar

torkade italienska örter

1 burk krossade tomater

2 dl rött vin

1 Knorr Du Chef

 

Ostsås:

50 g smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

2 dl riven ost + 1 dl

 

Skala och finhacka lök och vitlök, bryn de tillsammans med köttfärsen. Finhacka chilin och låt den steka med. Slå över de krossade tomaterna, rött vin och kryddorna. Låt buljongen smälta med i.  Det här får nu koka ihop medan du gör ostsåsen.

Smält smöret i en kastrull rör i mjölet, slå i mjölken och rör det klumpfritt. Låt koka tills det börjar tjockna. Ha i den rivna osten. Varva sedan köttfärs, ostsås och lasagneplattor i en gratängform.  Toppa med lite riven ost.

Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader.

 

Bild: marthastewart.com

 

0
Kommentera

Hemma

 

Så, nu är även denna flytt avklarad. Vi börjar så smått komma i ordning i det nya huset och det känns fantastiskt! Jag är helt slut efter en intensiv arbetsvecka och en otroligt intensiv flytt. Nu pågår det stora plockandet, vad skall vi sätta upp på väggarna, vad skall få stanna kvar i sina kartonger och flytta upp på vinden ett tag, vad behöver vi köpa nytt? Behöver något renoveras? Nu har vi tur, vi köpte ett hus som i stort sett var färdigfixat. Vi hittade ett stort, rött hus med vita knutar från 1900-talets början som den förra ägaren varsamt renoverat och gjort jättefint. Det tackar vi för då ingen av oss har tid eller kunskap nog att dra igång stora renoveringsprojekt.

Självklart planerar jag i smyg inför julen, med lite småhögt i tak, vit kakelugn och fina trägolv i vardagsrummet kan det inte bli annat än perfekt. Platsen för granen är redan utsedd och jag har faktiskt redan inhandlat fina julstjärnor i papp som skall pryda våra fönster.

Några läsare efterfrågade bilder på vårat nya hus, självklart skall ni få se det. När vi kommit i ordning lite mer.

Än så länge har vi inget internet hemma, men förhoppningsvis skall det lösa sig i veckan.

 

Den tjusiga bilden hittar ni hos Pottery Barn, kika in och låt er inspireras, det gör jag!

0
Kommentera

Fast i skorpträsket

Lite så känns det så här i höstmörkret, det är liksom allt som behövs för ett break med en kopp te och mina favoritskorpor. Det var säkert ett år sedan jag köpte hem dem sist, men så stod de där på mataffären och bara skrek: Kööööp miiig! Så nu är jag åter igen fast, en påse är nu snart uppäten men jag är överlycklig! Jag tycker verkligen om mina älskligsskorpor. De fungerar lika bra till frukost, fika, lunch eller istället för kvällsmackan.
När det kommer till vad jag har i tekoppen skulle jag vilja säga att jag alltid drycker nyttigt te utan koffein och annat onyttigt. Att mitt teförråd endast består av tesorter med konstiga namn och gröna blad (ok, som ni märker är jag inte så insatt i det här med teer). Men i ärlighetens namn så är det ju så mycket godare att få sockra på och ha i en skvätt mjölk. 

På tal om te så måste jag säga att burkarna från Kusmi Tea är ofärskämt snygga. I nya huset planerar vi att göra en mini-makeover av köket under vintern och jag tror att dessa burkar skulle göra otroligt bra på en av hyllorna.

Vad har du snöat in på så här i höst?

Bilder från pagen.se & bluebox.se

0
Kommentera

Veckans mat


Dagarna fullkomligt rusar fram nu och inte hinner man med allt vad man önskar göra. Veckan som kommer verkar inte bli speciellt mycket lugnare då vi får nycklarna till nya huset på fredag, vilket innebär att sista packningen måste ske i veckan. Därför bjuder jag på en matplanering där alla rätter går relativt snabbt att få fram på middagsbordet.

Måndag: Mozzarella & Baconpasta

Tisdag: Salami/skinksallad

Onsdag: Köttfärssoppa

Torsdag: Vegetarisk lasagne

Fredag: Kycklingwraps

0
Kommentera