Julie & Julia

 

 

På fredag är det Sverigepremiär för Julie & Julia en film baserad på två sanna historier som vävts samman till en enda matglad film. Den ena historien handlar om Julia Child, en kock i efterkrigstiden i Paris, som under denna utvecklar sitt matintresse till en karriär och detta ledde till utgivandet av kokboken ”Mastering the Art of French Cooking”. En bok som många anser ha ändrat amerikanarnas sätt att laga mat helt.

Den andra historien handlar omJulie Powell under tidigt 2000-tal. För att koppla bort tankarna från det tuffa jobbet lagar hon härliga maträtter på kvällarna. Egentligen vill hon bli författare, men eftersom hon inte kan avsluta sin novell bestämmer hon sig för att blogga istället. Och vilket ämne passar henne bättre än att laga alla Julia Childs dryga 500 recept ur kokboken under 365 dagar.

Jag har själv inte sett filmen då den inte har premiär för ens på fredag denna vecka men det käns som en självklar film denna höst!


Vilken är din bästa ”matfilm”?

 

0
Kommentera

Jelly Bean

 

 

 

 

Små, färgglada, söta som socker och inte en endaste liten nyttig ingrediens. Precis som godis skall vara! Fast jag måste erkänna att jag länge trodde att jag inte alls tyckte om dem. Men så gick det upp ett ljus även för mig, för visst är de goda och jag äter nu gladeligen en jelly bean eller två!

Tyvärr har jag nog ätit fler än två små bönor ikväll, det blir lätt för sött om man äter för många. Sen blev det ju inte bättre av att jag råkade äta upp mitt allra bästa favoritgodis först…

Nu är det äntligen fredagkväll och efter en lång vecka är det äntligen IDOL-time och mys i soffan!

Vilket är ditt bästa fredagsgodis?

0
Kommentera

Dryck

 

Idag vänder vi blad i kalendern och får fram oktober månad. Till oss anlände den med besked vill jag lova! I morse var de 3 härliga minusgrader ute när jag kom upp och hela världen var full i frost. Riktigt vackert men ack så kallt!

Jag har tidigare skrivit om att jag gärna dricker ett glas Proviva på morgonen, men så här på hösten/vintern vill jag gärna ha något varmt i mig på och ett glas kylskåpskall Proviva uppfyller då inte min önskan. Men här om morgonen testade jag att värma på drycken ett en stund och det blev verkligen jättegott! Så jag kan fortsätta att följa samma frukostvanor trotts kylan! Hurra för det!

Ändrar du frukostvanor så här på hösten?

 

 

bild: Proviva.com

0
Kommentera

Veckans bästa: Pasta


Precis som för de flesta jämnåriga med mig tillhör spagetti med köttfärssås de här rätterna man ätit en gång i veckan under hela sin uppväxt. Alla familjer har sin egen version av denna rätt och det är väl kanske just möjligheten till variation som gjort den så otroligt opulär.

Här kommer veckans variant. Svenska råvaror tillsammans med en italiensk receptidé, jag kan inte säga annat än att det blev ruskigt gott. Det blev en liten höstig känsla över det hela tack vare morötterna och persiljan. Jag plockade upp de minsta morötterna ur landet, har du själv inte tillgång till egna små rötter går det bra att använda mini-morötter eller dela större i småbitar.

Andra smaskiga pastarätter hittar du här!

Pasta med köttfärssås ca 5 port:

500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela konserverade tomater
balsamvinäger eller rödvin
salt & peppar
en rejäl knippe färsk bladpersilja
10 små morötter

Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna eller gryta och stek dem mjuka i lite smör. Tillsätt färsen och bryn den. Slå över tomaterna och mosa sönder dem med en gaffel. Tillsätt en rejäl skvätt balsamvinäger eller rödvin. Salta och peppra rikligt.
Grovhacka persiljan, ta av ca 2 msk som du senare blandar med pastan. Skölj morötterna och låt dem tillsammans med perisljan koka med i köttfärssåsen ett par minuter. Jag gillar inte överkokta morötter, men om du gör det, låt dom bara koka lite längre så blir de mjukare.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av vattnet och rör i den hackade persiljan tillsammans med en skvätt olivolja.

Middagen är klar!

Bild:Linnéas Skafferi, pajformen som jag använt till uppläggningsfat är från Gerbera och finns att köpa hos Casual Living

0
Kommentera

Matbloggspriset 2009

Nu är det dags igen, årets bästa matblogg skall röstas fram. Förra året var jag tack vare er läsare bland de 10 nominerade, vilket var jättekul! I år har du fram till 28 oktober på dig att rösta på den matblogg du tycker är allra bäst och bland alla ni som röstar kommer det lottas ut fin-fina priser.
Här kan du nominera den blogg du tycker är värd att få vinna 2009 års matbloggspris.

0
Kommentera