Mat-TV


I söndags gjorde jag en inte allt för sorglig upptäckt. Lägger man sig i soffan kl 17,00 och slår på TV4+ så har man hela två timmar matfrossa framför sig. Matresan börjar med enkla, men läckra recept i England hos Nigella, för att sedan fortsätta över till Italien och Paolo, där vi bjuds på italienska delikatesser som avnjuts med tjocka släkten. Det hela avslutas hemma i Sverige med en hel timme i Herr Mobergs kök. En ganska behaglig mattripp så där på söndagseftermiddagen. Perfekt att frossa i recept och hitta inspiration till veckans matlagning!

Så om ni söker mig en regnig söndagseftermiddag så vet ni vart jag är!

Vilket matlagningprogram kikar du helst på?

0
Kommentera

Äppelgröt

äppelgröt
Ja, nu är det verkligen läge att ta tillvara på alla äpplen. Matvarubutikernas fruktavdelning börjar fyllas med härliga svenska äpplen och de som har ett äppelträd eller flera att tillgå i trädgården brukar få äta sin beskärda del under hösten.
Det finns massor av härliga äppelrecept och säkerligen kommer det ploppa upp en del här under hösten men  det jag tänkte bjuda er på idag är äppelgröt.
Tydligen är det inte så vanligt förekommande med äppelgröt, söker man på internet får man inte alltför många träffar. Men i min familj är det en alltid återkommande rätt under höstmånaderna. Perfekt till frukost eller mellanmål.
Den här gången lät jag en kanelstång koka med och det blev verkligen toppen! De äpplen jag använde var väldigt söta så jag hade minimalt med socker i, mängden socker baserar du på sötman i äpplena. Ibland kan de ju vara fruktansvärt sura!
Till en stor kastrull äppelgröt behöver du:
3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
10 dl äpplen
1 kanelstång
socker efter behov
ev mer vatten
Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull. Låt detta koka upp och småputtra i ca 10 minuter. Skala och skär under tiden äpplena i småbitar. Ha i äppelbitarna tillsammans med sockret och kanelen i gröten. Låt allt koka i ca 30 minuter, ha i mer vatten om gröten känns för tjock. Servera den varma gröten med iskall mjölk och lite kanel.
Äter ni äppelgröt i er familj?
Bild: Linneas Skafferi

12
Kommentera

Då var det dags igen..


Nu börjar den komma smygande, det började för ett par dagar sedan med lite stickningar i halsen, igår eskalerade det till stickningar i halsen och lite hosta. Idag kom snuvan. Snörvel och host! Självklart är det höstens första förkylning jag pratar om!
Men jag tänkte kurera mig idag med senaste numret av Elle Mat & Vin, nedbäddad i soffan, jag tror att det för dagen är den bästa behandlingsmetoden, tror inte ni?
Jag har inte ens fått bort plasten runt tidningen så den är helt oläst, men på webben utlovas recept på härliga höstsoppor, långkok, en hel artikel tillägnad rödbetan och massor med annat läsvärt.

Bilden ni ser ovan är hämtad ur senaste numret. Majssoppa är verkligen en storfavorit som jag gärna äter till lunch. Här kommer Elle Mat & Vins receptvariant på soppan:

250 g majskorn (färska, frysta eller konserverade)
2 schalottenlökar
140 g rökt sidfläsk
2 msk smör
2 krm gurkmeja
3–4 msk vetemjöl
5 dl kycklingbuljong
5 dl standardmjölk
salt och nymald svartpeppar
tabasco

Rosta majskornen i en torr panna tills de får färg. Skaka pannan då och då. Skala och hacka löken och tärna fläsket. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs lök och fläsk ett par minuter utan att det bränns. Pudra över gurkmeja och mjöl, rör om och tillsätt buljongen under omrörning. Häll i mjölken och majsen och låt det sjuda utan lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt några droppar tabasco.

Vad gör du för att kurera dig mot förkylningar nu i höst?


Bild & Recept från Elle Mat & Vin

1
Kommentera

Keso


Jag noterade precis att Arla lanserat en laktosfri Keso vilket jag tycker är toppen! För ett par år sedan blev jag väldigt känsig mot just laktos och uteslöt det helt ur min kost. Då kunde man hitta en liten ensam burk med laktosfri havreyoghurt tillsammans med en liten tetra låglaktos grädde där i kyldisken. Idag ser det faktiskt helt annorulna ut då de flesta mjölkprodukter nu finns i som ett laktosfritt allternativ, vilket är toppen!

Jag är en riktig periodare när det kommer till Keso, ibland kan jag sluka burk efter burk och har det till precis allt medan vissa gånger får den stackars lillaburken med grynig ost stå där i kylen tills det blir dags kasta den. På www.arla.se/keso kan du skicka in ditt bästa recept med Keso och ha chans att vinna en tjusig avokadodelare.

Mitt bästa recept med Keso är nog de här plättarna, de är riktigt, riktigt goda!

Vilket är ditt bästa Keso-recept?

bilder: arla.se

0
Kommentera

Veckans enkla

 

 

Som vanligt försöker jag hålla vardagsmaten ganska enkel, ingredienserna skall vara få, insatsen liten men resultatet skall vara storslaget. Okej, storslaget behöver det inte vara men även vardagsmat skall vara lite njutning och inte bara ett onödigt ont som det ibland kan bli.

Det här receptet tar lite längre än 10 minuter att få fram på bordet, men medan kycklingen sköter sig själv i ugnen hinner man med en power nap, dammsuga av, ta reda på tvätten eller vad man föredrar att sysselsätta sig med!

 

Ugnsrostad kyckling med chili:

 

1 kg kycklinglår

1 dl olja

3 msk chilisås

1 tsk curry

1 msk citronsaft

salt & peppar

1 dl vatten

 

Blanda samman chilisås, curry, citronsaft, salt och peppar. Pensla detta på kycklingen, se till att täcka båda sidorna av kycklinglåren. Lägg dem i en ugnsfast form och slå i vattnen. Ugnsrosta dem i ca 30 miuter eller tills de fått fin färg och är helt klara. Koka pasta och blanda i valfria grönsaker. Middagen är serverad!

 

 

Bild:Linnéas Skafferi

 

 

0
Kommentera