E-nummerfri skinka i het sås

 

 

Förra veckan fick jag hem två helt e-nummerfria skinkor från Ridderheims, en rökt och en kokt.  Båda skinkorna smakade riktigt bra, den rökta skinkan hade inte ett spår av smakförstärkare utan den rökta smaken ska komma från själva rökningen av skinkan.  Det gillas skarpt!

 

Idag använde jag en del från den rökta skinkan till en het pasta. Jag är inte jätteförtjust i varm skinka därför lät jag skinkan vara på sidan om. Självklart går det bra att blanda i den i såsen om man så föredrar. Jag köpte torkad piri piri och hade i, det blev aningen starkt så nästa gång blir det en lite mindre mängd chili!

 

Pasta med het sås och skinka 4 pers

 

2 vitlökslyftor

torkad piri piri

1 paprika

2 tsk röd currypasta

salt

peppar

2 dl grädde

2 dl mjölk

persilja

rökt skinka från Ridderheims

 

Finhacka vitlöken och chilin, skär paprikan i bitar. Stek detta i en kastrull eller stekpanna. Se till att inte ha för hög värme då vitlöken lätt bräns vid. Blanda i currypastan, salt och peppar. Låt detta fräsa ett par minuter. Slå över grädde och mjölk. Det här får nu koka tills pastan är klar. Skär ned skinkan i kuber och blanda den med finhackad persilja.  Lägg upp pastan på djupa tallrikar, slå över såsen och toppa med skinkan.

 

Bryr du dig om i fall din mat innehåller E-nummer?

 

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Cookalong

 

Ni har väl inte  missat att TV4 sänder sin version av cookalong med start ikväll kl 20,00. Inköpslista med allt du behöver för att hänga med i kvällens program hittar du r. Själv tänker jag inte försöka mig på att laga i takt med Tina, däremot sitter jag säkerligen bänkad framför tv:n. Det är ju så underhållande att se andra arbeta!

Jag hoppas verkligen att detta program håller samma kvalité som Gordons mycket underhållande version, då kommer måndagskvällarna bli något att längta till!

 

0
Kommentera

Tomatsås

 

 

Ok, jag vet att det inte finns något som heter pastalicious. Men ordet ligger bra i munnen och så gjorde även denna pasta. En delicious pasta kan faktiskt inte bli så mycket annat än pastalicious!

Pasta med tomatsås kan vara bland de första maträtterna jag lärde mig att tillreda, men jag vill påstå att det är en ypperlig maträtt att starta sina matlagninskunskaper med! Den kostar dig inte många kronor att laga, det går fort, den smakar fantastiskt (förhoppningsvis i alla fall) och den går att variera i det oändliga. Eftersom den går att göra på så många olika sätt kan dock de fördelar jag nämnde tidigare ändras, vill du kan man få till en tomatsås som blir dyr och tar en ohygglig tid att tillreda. Men detta är inte ett sådant recept, jag tror vi hamnar någonstans i mitten, det är inte den billigaste jag gjort, men inte heller den dyraste.

Grunden består som vanilg av lök, vitlök och krossade tomater. Den här gången tillsatte jag bitar av härligt stark korv. Då vi tydligen lyckats hamstra ölkorv så det står härliga till i sommar fick även en sådan följa med i tomatsåsen. Det blev riktigt lyckat!

Tomatsås med korv:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater (eller ännu hellre, hela tomater på burk som du mosar själv, mer jobb men även mer smak)
en rejäl skvätt balsamvinäger
salt & peppar
torkad chili
2 starka korvar
1 smakrik ölkorv
10 st körsbärstomater

Finhacka lök och vitlök, stek den mjuk i en kastrull. Slå över de krossade tomaterna, balsamvinäger, salt, peppar och finhackad torkad chili. Låt detta puttra ordentligt. Stek undertiden korv och ölkorv. Ha i den stekta korven och körsbärstomaterna. Koka tills tomaterna börjar spricka. Koka pasta och blanda samman allt i en stor skål.
Middagen är serverad på 15 minuter.

bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Vaniljglass med björnbär

 

Hemgjord vaniljglass med varm björnbärssås, behöver jag egentligen tala om för er att det var gott? För er som inte känner er övertygade så talar jag nu om för er att det var det, gott alltså. Självklart kan man förenkla det hela genom att köpa en förpackning med vaniljglass, men jag lovar er att det blir snäppet godare med hemgjord!

Ser ni hur de varma björnbären har börjat smälta glassen på bilden? De var den godaste delen av alltihop, så jag hade på mer varma björnbär för att få mer smält glass. Tallriken blev väldigt överfull, så det gällde att agera snabbt! Nej nu får jag sluta att sitta här och dregla, receptet lyder enligt följande:

 

Vaniljglass:

3 äggulor
1/2 dl socker

4 dl grädde
3 tsk äkta vaniljsocker

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud grädden med vaniljen. Häll den varma grädden över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Detta får nu stå och svalna.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.

Note: Jag bytte ut det vanliga sockret mot ljust muscovadosocker för att få en lite mer kolasmak över glassen.

Koka ihop en sås av 4 dl björnbär och 1 dl socker. Häll den varma såsen över glassen.

1
Kommentera

Sparkling


Nja kanske inte, men ni måste hålla med om att lite färgsprakande strössel lyser upp en annars ganska höstgrå måndag! Tydligen har de på Dr Oetker förstått den passion som finns inom mig när det kommer till bakning, för här i veckan fick jag hämta ut ett stort paket med massor av bakingredienser och dekoreringstillbehör. Det tackar jag verkligen för!
Jag har massor av spännande recept som ligger på lut och jag kan lova att många av de produkter som fanns med kommer att komma väl till pass!

Nu skall jag ta och göra någonting av de där björnbären jag tidigare skrev om, vad det blir, ja det får ni se i morgon!

bild:SebbeSula.se

1
Kommentera