books, books, books…


Note to myself: Unna dig lite härliga kokböcker i höst.
Jag är som bekant en riktig kokboksfantast, att bara ha alla fina böcker stå där på hyllan gör mig lycklig! När inspirationen tryter när det gäller matlagning som bakning är det bara att plocka ned en bok och försvinna iväg en stund. Vips så är man på topp igen!
Två böcker jag länge velat ha men inte riktigt kommit mig för att köpa är Martha Stewart´s Cookies och Martha Stewart´s Cupcakes. Jag menar, kan man få nog av cookies och cupcakes? Tror inte det!
En bok som jag planerade att köpa förra året men aldrig kom mig för är Nigellas Christmas. Men i år så kanske..

Vilka kokböcker har du spanat in den senaste tiden?

0
Kommentera

Ärtsoppa


Jag är ett stort fan av soppor och då menar jag inte soppa gjord på pulver, soppa från en burk, tetra eller likande. Jag pratar om hemgjord soppa, matig och med massor av smak. Jag mins skoltidens köttsoppa, det var nog bland det blaskigaste man kan stoppa i sig, om jag inte mins helt fel gjordes det en undersökning när jag gick på gymnasiet på hur mycket av den så kallade köttsoppan du måste äta för att orka en gymnastiktimme. Åtta (8) fulla tallrikar var du tvungen att sörpla i dig för att få den energi du behövde! Jag antar att gymnastikeltionen ändå skulle vara förstörd, tänk så många gånger man måste gå på toa efter det intaget av vattnig soppa!

Så med detta i åtanke bjuder jag här på det bästa recepet på hemgjord ärtsoppa som jag har. Detta är inte soppa gjord på gula ärtor så du behöver inte hålla på att blötlägga ärtorna timmar i förväg. Ta bara upp din påse med frysta gröna ärtor ur frysen så står den perfekta lunchen på bordet i ett kick!

Grön ärtsoppa 2 port:

 2 dl gröna ärtor
½ lök
1 msk smör 
1 msk mjöl
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
timjan
salt & peppar

Tina ärtorna. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda löken i ärtorna och mixa med en mixerstav. Smält smöret i kastrullen, ha i mjöl och rör om. Slå på buljongen och ha i ärtpuren. Låt allt kokaihop och slå i grädden. Smaksätt med timjan, salt och peppar.

bild lånad från nigella.com

1
Kommentera

Björnbär

Runt husknuten växer det en stor planta med björnbär som så smått börjar mogna. Om jag nu inte lyckas äta upp dessa innan helgen kommer, har jag tänkt att göra något smarrigt med dom. De färska är helt klart så mycket godare än de frysta, så det är bäst att passa på när de finns i trädgården!
Eftersom de är så goda vill jag inte göra allt för mycket med dom, kanske bara servera till hemgjord vaniljglass.

 Eller har du något bra recept där man använder björnbär?


foto:SebbeSula.se

0
Kommentera

Vardagsmat

Åter igen är det vardag och som vanligt ställer vi oss den ständiga frågan, vad skall vi äta till middag? Alla familjer har olika krav på vad enkel vardagsmat är för dom. För mig står enkel mat antingen för något jag kan slänga ihop på max 20 minuter eller något som sköter sig själv på sipsen eller i ugnen en längre tid så man hinner göra annat undertiden.
Detta recept på en otroligt enkel laxlåda uppfyller båda kraven. Alla ingredienser skall bara läggas i ugnsformen och efter drygt 20 minuter i ugnen är det klart. Perfekt!

Laxlåda 4 personer:

4 bitar laxfilé
1 påse brocoli
1/2 påse babymorötter (jag använde mina egna små hemodlade)
3 dl grädde
salt & peppar
rejält med färsk persilja eller någon annan färsk krydda

Lägg brocoli, lax och morötter i en ugnsfast form. Slå grädden över och krydda med salt, peppar och grovhackad persilja. Värm ugnen till 180 grader och låt formen stå inne drygt 20 minuter eller tills laxen är helt klar.
Jag kokade lite ärtor som jag slog i formen precis innan servering.
Vill man kan man koka lite pasta att servera till, men vi åt det utan.

bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Tillbehör


Ibland är det gott att byta ut den vanilga pastan eller potatisen mot en härlig grönsaksblandning, och då menar jag inte en påse från frysen med halvtråkiga rotfrukter. På 10 minuter kan du slänga ihop en smaskig grönsaksröra som fungerar finfint i stället för pasta eller som ett kompliment. Till dessa varma och lite höstiga grönsaker hade jag den allra bästa av fetaost, i alla fall enligt mig.
Mjuk och krämig med precis lagom stark smak, helt underbart! Denna fetaost är från Danmark och inhandlad i en liten butik med utländska varor. 


Stekta grönsaker

10 stora färska champinjoner
1 purjolök
2 röda paprikor
färsk persilja
100 g fetaost

Skiva champinjonerna och hacka purjolöken. Stek detta i en klick smör tills svampen fått fin färg. Skiva undertiden ner paprikan och låt den steka med de sista minuterna så de hinner bli varma men fortfarande har lite tuggmotstånd. Finhacka persiljan och strö den över. Salta och peppra rikligt. Bryt sönder fetaosten och vänd ned den.

Perfekt att servera till ugnsbakad kyckling, stekt korv eller varför inte en bit fisk?

0
Kommentera