Skördetid

Augusti månad bara flyger fram och vi har redan avverkat halva. Hur gick det egentligen till? Var det inte mitten av juli nyss?
  Under veckan som gått känns det som om sommaren lämnat plats åt svalare och friskare dagar, detta är inget jag sörjer då jag faktiskt ser fram emot hösten.
Även i grönsakslandet börjar det bli höst, morötterna börjar bli stora och fina men jag gallrar med jämna mellanrum för att de ska få plats att växa. De halvstora, inte riktigt klara morötterna jag då drar upp är egntligen mina favoriter. De är både söta att se på och riktigt söta i smaken. Perfekt att ha i sallader, du behöver bara skölja av jorden och eventuellt dela dom på mitten.
Något som växer likt ogräs i mitt grönsaksland är persilja av den slätbladiga typen. Jag är ute och norpar lite varje dag nästan men det kommer hela tiden nytt. Det som inte hinns äta upp denna säsong klipps ned och fryses in, perfekt att ta fram i vinter!

Har du fått skördat något i år?

bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

off topic..

Som ni ser har denna bild inte det minsta med matlagning eller bakning att göra. Jag hoppas ni har överseende med detta. Vår lilla familj har fått utökning, igår flyttade Mr C hem hit. Han är en drygt 8 veckor gammal labradorpojke som redan nu vänt upp och ner på våra liv.  Kl 03.30 gick vi ut i spöregnet för att den lille herren var kissnödig. Väl ute var husknuten betyldigt mer intressant och han gick till attack. Efter det var det prästkragarna som fick sig en omgång. Att han var så nödig inne, ja det var tydligen glömt redan. Nu är det en faslig tur att han är så otroligt söt, för vem kan bråka när de där ögonen tindrar upp mot en?

0
Kommentera

In the summer of 2009

Nu är vi två veckor in i augusti och sensommaren är verkligen här.  Sommaren har som vanligt bjutit på allt ifrån 10 plusgrader och spöregn till de 29 grader i skuggan och stekande hetta vi hade förra veckan. Precis som en svensk sommar skall vara med andra ord!

I våras införskaffade vi den lite större grillen och den har varit perfekt i sommar! Lägg kolen i mitten av grillen och låt den få fin glöd. Lägg sedan de du vill grilla runt om kolen. Genom att grilla på detta vis får du ett kött/kyckling/fisk som blir oerhört mört och sällan bränt. Helt underbart! I sommar har vi grillat hamburgare i massor. Min absoluta favorit är de med mozzarella innuti!

Skall du göra en enda tårta, nu i sommar, senare i höst eller när helst du vill, gör den här tårtan! Jag lovar att den blir uppskattad. Byt ut mot annan frukt eller bär om du inte får tag på jordgubbar.

Den absoluta favoriten i sommar har nog varit glassmaskinen jag fick på min födelsedag. Att det kunde vara så gott med hemgjordglass! Under hösten har jag tänkt att utforska detta område djupare. Tänk er en riktigt ruskig höstdag, favoritfilmen går på tv och framför dig har du en stor skål med glass fullproppad av chokladbitar, nötter och härlig kolasås. Kan det bli mycket bättre än så?

Denna sommar startade med en ganska stor händelse. Min lilla lillasyster tog studenten. Självklart stod jag för sötsakerna och dessa gröna macarons blev jag riktigt nöjd med.

Vilka har varit dina höjdpunkter under sommaren 2009?

0
Kommentera

Tisdagslyx!

Kvällens enda måsten, åka in til stan, köpa en påse av favoritgodiset, hämta ut biljetterna och försvinna in i biomörkret. Lite vardagslyx behövs!
Sommaren med göran-En midsommarnattskomedi. Jag har läst både ris och ros om denna film och ikväll är det dags att jag får bilda mig en egen uppfattning. På filmens hemsida fann jag ett helt underbart ljudklipp.  Det är bara att lyssna om och om igen. Tills de i närheten börjar tycka att du är aningens tjatig!

Har ni sett filmen? Vad tyckte ni?

0
Kommentera

Världens godaste äppelpaj

Nu kanske ni tycker det låter lite självsäkert att jag skriver världens godaste om en paj jag själv gjort. Men det får jag ta, för detta kära läsare är verkligen den godaste äppelpaj jag någonsin ätit. Mjuka äpplen täckta av ett lager smulpaj smaksatt med nötter och sirap. Kan det bli mycket bättre än så?

 Snart är äppeltiden här, trädgårdar och matbutiker fylls av underbara Svenska äpplen som fått mogna i solen och har en helt underbar smak. Använder man dessa äpplen i paj, ja då kan det bara inte bli dåligt!
Jag hade inte tillräckligt med äpplen för att fylla en stor pajform (tur var kanske det, för hur mycket hade jag inte ätit då?). Istället fick mina urtjusiga portionsformar göra en insatts och det blev verkligen perfekt.

Både grädde och vaniljvisp/vaniljsås är helt underbart till paj, men ibland kan det vara gott med något som inte är så mäktigt. Därför vispade jag snabbt ihop grädde och creme fraiche som jag serverade till och det blev verkligen toppen över i!

Jag tog lite mindre socker i smulpajen, men toppade istället det hela med lite härlig sirap.

Världens godaste äppelpaj, 6 potionsformar

125 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
50 g nötter

5 fina svenska äpplen
kanel
ingefära
sirap

Nyp snabbt ihop smör, mjöl och socker. Detta skall bli en smulpaj så det skall vara riktigt smuligt. Grovhacka nötterna och blanda i dom.

Skiva äpplena fint och lägg dom i botten på pajformarna. Tänk på att äpplena sjunker ihop i ugnen, så du kan fylla nästan hela formen. Pudra kanel och lite, lite ingefära över. Ringla eventuellt sirap över. Täck de skivade äpplena med smuldegen och ha sist över sirapen. Grädda ca 15-20 minuter i 200 grader.

Creme fraiche-grädde

2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker (använd äkta vaniljsocker, det smakar så mycket bättre)
saften från 1/2 lime
ev lite florsocker

Medan pajerna står i ugnen, vispa grädde och creme fraiche till en riktigt tjock kräm. Smaksätt med vanilj och lime. Tycker du att smaken blir aningens för sur, tillsätt bara lite florsocker.

Så, på ca 30 minuter har du världens godaste äppelpaj står på köksbänken. Helt underbart!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera