Hallonglass


Näst ut bland glassmaker att testa blev hallon. En påse med frysta hallon finns nästan alltid hemma och blev därför det solklara valet av smaksättning när jag tog fram glassmaskinen. I våras när jag gick konditorkursen gjorde vi en moussetårta som innehöll hallonlikör. Ända sen dess har jag gått och funderat på recept där man kan få användning för denna likör.
Jag kan garantera att den gjorde sig riktigt fin i hemgjord hallonglass!

Hallonglass ca 5 port.

3 äggulor
1/2 dl socker

4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker

3 dl hallon
1/2 dl socker
3 msk hallonlikör

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud grädden med vaniljen. Häll den varma grädden över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Detta får nu stå och svalna. Koka upp socker, hallon och likör. Sila genom en finmaskig sil och vänd sedan ned hallonsåsen i glassmeten.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.

Jag hade ett gäng riktigt sega maränger låg som jag smulade ned tillsammans med glassen.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Kokostoppar


De dagar då solen lyser med sin frånvaro och det är allt annat än trevligt ute är perfekta att ägna sig åt lite lättsam bakning. Kokostoppar är tacksamma att göra då de är riktigt enkla men smakar fantastiskt. Ser ni hur otroligt gula mina är? Man skulle nästan kunna tro att jag haft i saffan eller gul karamellfärg, men det är faktiskt äggulan som gett kakan dess starkt gula färg. Jag har turen att få tag på lite härliga ägg från lyckliga hönor som bara bor ett par kilometer bort. Tack vare att hönsen mår så bra kan jag få så härliga ägg, hur underbart är inte det!?
För att ge kakorna en extra kick har jag haft i ett par matskedar citronsaft. Vill man är det gott att doppa botten i smält choklad, men jag gillar dom bra som dom är!

Kokostoppar med citron ca 15 st:

75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citronsaft

Smält smöret. Blanda socker och ägg väl. Slå i det smälta smöret, kokosflingor och citronsaften. Forma till toppar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt topparna svalna på plåten.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Äpple

Jag som har sett fram emot äppeltiden så. Äppelpaj är ju en av storfavoriterna, men efter att ha hittat denna gubbe i äppelträdet är jag dock lite tveksam på att äpplena går att använda över huvud taget… Eller vad tror ni?

0
Kommentera

Räksallad

Åter igen längtar vi efter enkel och lättlagad mat. Utanför köksfönstret visade termometern dryga 26 grader i skuggan. Inte för att jag klagar där jag ligger på min filt på gräsmattan och solar, snarare så tycker jag detta väder är synnerligen härligt! Men som sagt, enkel matlagning är att föredra! Jag vet att många med mig gärna äter en sallad, dagar som dessa. Sallad är gott, enkelt nyttigt och inte så tidskrävande men ibland kan jag känna att det nästan blir lite trist med samma gamla kycklingsallad för jämnan. Så jag gjorde en rokad, jag bytte ut den annars så pålitliga kycklingsalladen mot en väldigt smakrik räksallad. Tur var väl det för jisses så gott det blev! Pastan, som är grunden i denna sallad fick sig ett rejält uppsving smakmässigt med hjälp av soltorkadetomater, vitlök rödlök och timjan.

Räksallad 4 port:

4 port fullkornspasta
1/2 burk soltorkadetomatet i olja
2 vitlöksklyftor
1 liten rödlök
färsk timjan

1 burk räkor i lag

bladsallad
tomat
gurka
paprika
oliver

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Kör undertiden de soltorkadetomaterna och vitlöken i en matberedare eller mixa med en mixerstav till en flytande massa. Tillsätt ev lite av oljan som tomaterna legat i.  Skala rödlöken, ha i den tillsammans med timjan och låt det bli ganska grovhackat i matberedaren.
Skölj den kokta pastan i kallvatten och blanda sedan ned tomatröran i pastan. Slå av lagen från räkorna och ha även i dom i pastan.
Hacka tomat, gurka och paprika. Blanda i dom tillsammans med sallad och oliver i pastan. Servera med ett gott bröd till.

Jag tärnade en del av det mjuka brödet och stekte det snabbt i en het panna så det blev krispigt, jättegott att ha i salladen!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

På fikabordet

Förra helgen bjöd som sagt på kalas. På fikabordet dök ett par ny-gamla favoriter upp, midsommaraftons goda tårta fanns där och som alltid på kalas, chokladbollar. Här hemma är det som vanilgt Sebastian som står för chokladbollarna och givetvis gjorde de storslagen succé!
De vanilga bullarna försökte jag piffa till lite med hjälp av blåbär, resultatet blev sådär så nästa gång skall jag prova att även riva i mandelmassa. Saffransbullarna jag gjorde i julas med mandelmassa blev ju ljuvligt goda, så förhoppningsvis kan ävan blåbärsbullarna bli det!

Vad fikar du helst när du är på kalas?


Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera