Vid det här laget tillhör pasta nästan den svenska husmanskosten. Spaghetti, makaroner, penne eller fusilli, sorterna är många och själv är jag särskilt förtjust i fjärilsmakaroner eller farfalle som de egentilgen heter.
Visste ni att under 1950-talet åt vi svenskar ca 0.8 kg pasta per person och år medan vi 2004 åt dryga 8 kg. Koka pastan i riktigt med välsaltat vatten och gör en god pastasås till så har du middagen klar på 20 minuter!
Här kommer ett recept på pasta med svamp och persiljesås. Grönsakslandet svämmar över av persilja så det gäller att hitta på bra recept där det passar in. Allra godast blir det om man gör på färska champinjoner, men det fanns bara konserverade hemma så man tager vad man haver. Denna vegetariska pasta passar räcker till 2 hungriga personer:
1 burk champinjoner
1 vitlök
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl riven ost
persilja
salt och peppar
körsbärstomater
fullkornspasta
Koka pastan enlig anvisningarna på paketet.
Stek champinjonerna i en klick smör, när de fått fin färg, pressa i vitlöksklyftan och slå över grädde och mjölk. Låt detta koka tills såsen tjocknat. Ha i den rivna osten och låt den smälta. Smaksätt med grovhackad persilja salt och peppar. Slå av pastan ca 2 minuter innan den är färdigkokt och låt den och tomaterna puttra med såsen de sista minuterna. Tomaterna blir härligt varma och pastan hinner suga åt sig massor av god smak från såsen.