På fikabordet

Förra helgen bjöd som sagt på kalas. På fikabordet dök ett par ny-gamla favoriter upp, midsommaraftons goda tårta fanns där och som alltid på kalas, chokladbollar. Här hemma är det som vanilgt Sebastian som står för chokladbollarna och givetvis gjorde de storslagen succé!
De vanilga bullarna försökte jag piffa till lite med hjälp av blåbär, resultatet blev sådär så nästa gång skall jag prova att även riva i mandelmassa. Saffransbullarna jag gjorde i julas med mandelmassa blev ju ljuvligt goda, så förhoppningsvis kan ävan blåbärsbullarna bli det!

Vad fikar du helst när du är på kalas?


Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Första försöket: Blåbär och vit chokladglass


Som utlovat, här kommer första glassreceptet!
Först ut blev en kombination av blåbär och vit choklad. Blåbär är som jag tidigare sagt en storfavorit, vit choklad likaså. Premiäromgången med glass serverades sent i lördagskväll till mina kära vänner som kom för att fira min födelsedag. När skålarna med glassen delats ut sänkte det sig en tystnad över den nyss så högljuda skaran av människor. Alla gäster tittade ned i sina skålar och trots att jag för egen del tyckte att det smakade rikigt gott antog jag att de övriga inte riktigt höll med, tydligen var det ingen hit det här med hemgjord glass. Tusen tankar om hur jag skulle försöka rädda situationen hann dyka upp i min skalle innan en av gästerna utbrister att det var nog de godaste hon någonsin ätit! De övriga stämde in.
Puh! Kvällen var räddad och jag slapp skämmas för att ha serverat oätlig glass!

Ska jag vara ärlig så var det gott, riktigt förbaskatt gott och hemgjord glass går inte att jämföra med köpt över huvud taget!
För det första har du full koll på vad du stoppar i dig, den lilla delen socker du får i dig är en fis i rymden jämförelsevis med den massproducerade du köper i affären och det bästa av allt är att du får helt själv bestämma smaker!

Denna omgång med glass räckte till 10 personer, det blev inte jättemycket glass till var och en men den var så mäktig så det räckte gott och väl!

5 dl grädde
1 dl mjölk
200 g vit choklad

1/2 dl socker
5 äggulor

200 g blåbär
1/2 dl socker

Börja med att vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud undertiden mjölk och grädde, låt chokladen sakta smälta i gräddblandningen, OBS, låt det inte koka!
Slå i ägg och sockerblandingen över grädden och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Låt detta svalna. Koka samman blåbär med sockret och låt koka ett par minuter. Vill du ha lite struktur på glassen, mixa blåbärsröran med en stavmixer och ha sedan i det i glassmeten. Vill du ha en helt slät glass silar du först blåbären genom en finmaskig sil.

Sedan är det bara att låta glassmaskinen göra sitt.
Jag frös in min glass ett par timmar så den blev riktigt fast.

0
Kommentera

Vad är det för dag idag, är det en vanlig dag…?

8 juli 2009 var dagen då jag fyllde 22 år. 8 juli var även dagen jag blev lycklig ägare av en alldeles egen glassmaskin!
Jag måste ha uppfört mig exemplariskt under året som gått då denna lilla maskin väntade på mig efter jobbet idag, tack älskade Sebastian!
Så förhoppningsvis kommer det dyka upp lite glassrecept här på bloggen framöver. Det finns ju massor av smaker och kombinationer jag är sugen på att testa. Själv är jag otroligt svag för vaniljglass med massor av toffeebitar och kolastrimmor. En annan storfavorit är faktiskt blåbärsglass, vi kan ju bara anta att det kommer testas både det ena och andra i mitt kök den närmaste tiden. Nu inväntar jag bara värmen så det blir mer ok att äta glass.


Vilken smak gillar du bäst när det kommer till glass? Och vilka smaker skulle du vilja kombinera?

0
Kommentera

Klart!

Så, nu skall uppfräschningen av sidan vara klar. Du kan behöva uppdatera sidan ett par gånger genom att tryck F5. Ser det konstigt ut i din webbläsare? Lämna gärna en kommentar så skall vi fixa det så snart vi kan!

Nu skall jag hugga in på en stor skål jordgubbar med mjölk, sen är det läggdags!

0
Kommentera

Ursäkta röran

0
Kommentera