Vattenmelon

Puh så varmt det är, inte för att jag klagar, tvärt om så är värmen mer än välkommen! Men det tar ju ett par dagar eller så att vänja sig.
Under veckor som den här, är det bra att hitta små oaser. En stund i skuggan för att undvika solsting, eller en stund i hängmattan med en god bok, bara för att dagarna helt plöttsligt är aningens längre (eller är det bara en kännsla jag får?).

Något som är viktigt, det är att fylla på med lite vätska då och då. Vad passar egentligen bättre än att ta sig en bit vattenmelon? Men se upp! Om man inte håller koll, då kan man lätt få ovälkomna gäster!
Marthas tips, att dela en hel melon i två bitar och sedan gröpa ur den med en glasskopa tycker är jag förträfligt bra! Perfekt som efterrätt. Dekorera med lite mynta så blir det även gott för ögat!

Ett annat fint tips är att göra melonmojito. Mynta, lime, floursocker, vattenmelon, vit rom och krossad is är allt du behöver för att fixa i ordning en härlig sommardrink. Hur man gör, ja det kan du se här!

Vilket är ditt favorittips när det kommer till vattenmelon?

0
Kommentera

Sommarsallad


Så var äntligen sommaren här igen! Ska man tro vädersiarna är värmen här för att stanna, ett tag i alla fall. När det blir sån här värme tappar jag nästan all sug på att äta lagad mat. Mitt intag av kycklingsallad ökar från ett par i veckan til alldelens för många! Undrar om det är skadligt att få i sig för mycket kyckling, i så fall ligger jag verkligen i riskzonen!

När vi satte oss ner och åt i går säger Sebastian:
-Åh, jag har saknat din mat!

Saknat min mat!?! Jag har väl inte gjort annat än att stått i köket och lagat mat de senaste dagarna!

Men tydligen är det skillnad på mat och mat, lite medhåll får han faktiskt av mig för grillad i all ära men det är bra gott med vanlig, enkel vardagsmat! Utan massa krussiduller. Bara en helt enkel kyckligsallad!

Efter storbaket av lantbröd fick jag en burk soltorkade tomater som jag måste använda upp och den passade perfekt till denna sommriga kycklingsallad! När jag skulle göra dressingen tog jag en liten genväg. Det stod nämligen en öppnad burk med vitlöksfärskost i kylen. Den blev basen till dressingen och det blev otrologt gott trotts att den var löjligt enkel att göra!

Sommarfräsch kycklingsallad 2 pers:

2 kycklingfiléer
4 soltorkade tomater
timjan
dragon
salt & peppar

sallad
paprika
tomater
oliver
kokt kall pasta

Skär kycklingfiléerna i två delar och stek den.Låt ena sidan stekas på hög värme tills den fått fin färg. Vänd kycklingen och sänk värmen. Låt kycklingen bli riktigt klar, men inte överstekt då blir den torr och tråkig. När kycklingen har ett par minuter kvar i pannan, finhacka de soltorkade tomaterna och låt dom steka med. Krydda med timjan, dragon, salt & peppar.
Blanda samman övriga ingredienser till salladen.

Enkel dressing:

1 burk färskost med vitlökssmak
3 soltorkade tomater
1 dl creme fraiche
salt & peppar

Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda samman alla ingredienser. Klart!


Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Midsommartårta


Så var midsommarhelgen strax till ända, men vilken helg det har varit! Mat i massor, otroligt trevligt sällskap och en söndag full av sol! Bättre än så här kan man inte ha det!
Till midsommaraftonskvällen hade jag bakat en marängtårta som blev en riktigt lyckad historia. Fyllningen bestod av jordgubbar och vitchokladmousse och den fick tummen upp av alla gäster.

Ni glömmer väl inte bort att tävla i helgens tävling?

Till midsommartårtan behöver du:

2 marängbottnar
1 sats vitchokladmouse
500 g frysta jordgubbar
ca 1 L färska jordgubbar

Lägg en av marängbottnarna på ett fat, mosa de tinade jordgubbarna och bred de över botten. Spritsa ut hälften av chokladmoussen över jordgubbarna. Lägg på den andra marängbotten och spritsa ut den sista chokladmoussen. Dekorera med färska jordgubbar och gärna lite blommor.

Marängbottnar 2 st:

6 st äggvitor
3 dl socker

Vispa äggvitor och socker till en fast maräng. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper (för att få en rund och fin botten). Fyll en stor sprittspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du ritat. Gör samma sak med resterande marängkräm.
Grädda i ca 100 grader i ca 1,5 timmar. Jag stängde sedan av ugnen och lät marämgbottnarna stå kvar över natten.

Vitchokladmousse:

200 g vit choklad
2 äggulor
3 dl grädde

Vispa grädden. Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i micron. Låt chokladen svalna något, den får inte vara för varm. Vispa äggen lätt och rör i en klick av den smälta chokladen, rör tills det blir slätt och glansigt. Upprepa detta tills all choklad är blandat med äggen. Vänd ner detta i grädden och vispa tills allt är ihopblandat. Låt stå kallt ett par timmar.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Studenttårta


Till förra veckan fick jag den stora äran att göra Malins studenttårta. Det är aningens svårt just med studenttårtor tycker jag. Det finns liksom vissa "ramar" att hålla sig innanför, om man nu inte vill göra en otraditionell tårta. Som vanligt blir det inte alls som man tänkt sig, jag hade en helt annan bild i huvudet om hur tårtan skulle komma att se ut. Men jag blev faktiskt ganska nöjd med resultatet och jag hoppas att Malin känner lika så.

Denna tårta är fylld med vit chokladmousse och rårörda jordgubbar. Sedan har jag spacklat den med grädde och täckt den med sockerpasta.

Receptet på den vita chokladmoussen får ni senare under helgen, jag blev så inspirerad av mig själv att jag skall använda samma recept till midsommaraftons tårta. Som jag för övrigt skall sätta fart att baka nu!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Lantbröd

Till lillasysters student fick jag även äran att baka lite bröd. För att liva upp det hela lite tillsatte jag ett gäng soltorkade  tomater och det blev verkligen lyckat.
För att få en hård och knaprig yta på brödet, ställ en form med vatten i ugnen medan brödet gräddas. Ha en riktigt hög temperatur i ugnen innan brödet ställs in, sänk sedan till 200 grader undertiden brödet gräddas.

Denna deg räcker till 2 stora limpor, efter andra jäsningen skåra brödet med en vass brödkniv tvärsöver så du får ett fint mönster.

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olja
salt
en nypa socker
12 dl lantmjöl
100 g soltorkade tomater i olja

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och socker. Ha i mjölet, lite i taget, spar ca 1 dl till utbakningen. Klipp eller skär tomaterna i småbitar och arbeta in dom i degen. Degen kan vara rätt så lös, ha inte i för mycket mjöl. Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek under bakduk.

När degen jäst, ha upp den på mjölat bord och dela i två lika stora delar.  Knåda lite lätt och forma till två limpor. Lägg upp på en plåt och låt jäsa i ytteligare 20 minuter. Värm ugnen till 275 grader, när du ställt in bröden för gräddning, sänk till 200. Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar klart.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera