igår var äntligen den stora dagen inne. Lilla lillasyster tog studenten och är med andra ord inte så liten längre! Med fina betyg har hon nu klarat av tre år på floristutbildningen och om bara ett par dagar far hon till Tyskland på obestämt tid.
Självklart var det kalas i går kväll med massor av god mat och trevliga gäster. Att det stod på min lista att göra den söta delen av buffen är kanske inte så förvånande..
Min syster är en person med ganska bestämda åsikter. Det skulle inte vara någon tårta, jag antar att det är för vanligt. Så det blev att göra ett par cupcakes, limegröna skulle dom vara! Tyvärr fanns det ingen tid att fota dom, men jag gjorde även en omgång illgröna macarons som passade perfekt i både färg och smak!
Visst är de ljuvligt söta!?
250 g florsocker
125 g mald mandel
2 tsk vaniljsocker
125 g äggvita
50 g socker
grön färg
Sikta alla de torra ingredienserna. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng. Färga marängen med grön färg.
Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i marängen och rör tills allt blandats.
Fyll en spritspåse och spritsa rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Försök att göra dom lika stora då de senare skall "paras ihop" två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter innan de gräddas på 180 grader i nedre delen av ugnen.
Grädda i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och "stannat". Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med smörkräm.
Citronsmörkräm:
100 g mjukt smör
ca 1/2 pkt florsocker
2 msk grädde/mjölk
saften från 1 citron
Börja med att röra smöret mjukt, tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha i grädde/mjölk och citronsaft. Vispa detta i ca 5 minuter på medelhastighet, färga smörkrämen med lite gul färg (valfritt). Stryk ett lager smörkräm och para ihop macaronerna.
Bild: Linnéas Skafferi