Macarons


igår var äntligen den stora dagen inne. Lilla lillasyster tog studenten och är med andra ord inte så liten längre! Med fina betyg har hon nu klarat av tre år på floristutbildningen och om bara ett par dagar far hon till Tyskland på obestämt tid.
Självklart var det kalas i går kväll med massor av god mat och trevliga gäster. Att det stod på min lista att göra den söta delen av buffen är kanske inte så förvånande..
Min syster är en person med ganska bestämda åsikter. Det skulle inte vara någon tårta, jag antar att det är för vanligt. Så det blev att göra ett par cupcakes, limegröna skulle dom vara! Tyvärr fanns det ingen tid att fota dom, men jag gjorde även en omgång illgröna macarons som passade perfekt i både färg och smak!
Visst är de ljuvligt söta!?

250 g florsocker
125 g mald mandel
2 tsk vaniljsocker
125 g äggvita
50 g socker
grön färg

Sikta alla de torra ingredienserna. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng. Färga marängen med grön färg.
Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i marängen och rör tills allt blandats.
Fyll en spritspåse och spritsa rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Försök att göra dom lika stora då de senare skall "paras ihop" två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter innan de gräddas på 180 grader i nedre delen av ugnen.

Grädda i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och "stannat". Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med smörkräm.

Citronsmörkräm:

100 g mjukt smör
ca 1/2 pkt florsocker
2 msk grädde/mjölk
saften från 1 citron

Börja med att röra smöret mjukt, tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha i grädde/mjölk och citronsaft. Vispa detta i ca 5 minuter på medelhastighet, färga smörkrämen med lite gul färg (valfritt). Stryk ett lager smörkräm och para ihop macaronerna.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Avslutad tävling

Tävlingen om att vinna snygga Läkerolaskar i retrostil är nu avslutad. De tre lyckliga vinnarna har fått en kommentar på sin blogg att kontakta mig via mail så skickar jag vinsten!

0
Kommentera

Videoblogg- Att göra blommor i flowerpaste

Många av er läsare har frågat hur jag gör de blommor jag använder som dekoration på tårtor och cupcakes.
Jag tänkte att det enklaste sättet att visa er var att göra en liten video. 

Det här är mitt sätt att göra blommor, självklart finns det massor av olika metoder men jag gillar den här!
Jag hoppas den kan vara lite till hjälp för några i alla fall.

Mina verktyg och material är inköpta hos Kakburken & Tårtdecor.

0
Kommentera

Retro!


Som jag tidigare har skrivit om firar Läkerol 100 år i år. Nu har de tagit fram speicalgjorda plåtaskar med design inspirerad från gamla annonser. Är inte dessa gammla affischer hur härliga som helst?
Nu är det så, att jag har ett par av dessa askar (med Läkeroltablett i såklart!!) liggandes här hemma och tänkte därför lotta ut tre sett med 5 askar i varje!

Jag vill att du skriver vilken som är din favorit, samiak, salvi, cactus, orginal eller special?

Sedan till något jag länge undrar över och kanske om jag har tur kan någon av er läsare hjälpa mig! Jag funderar över vad A:et på askarna och tabletterna står för? Är det någon som har koll på det?

Nu skall jag återgå till förberedelserna i köket. Min syster tar studenten på fredag så här hemma är det fullt upp vill jag lova!

0
Kommentera

Försommarfisk

Som vanligt när jag lägger upp recept om fisk här på bloggen måste jag skriva att vi är fruktansvärt dåliga på att äta fisk. Det blir liksom inte riktigt av. Vilket verkligen är synd, för det kan ju vara så gott!
Men idag åkte fiskpaketet fram ur frysen och färskpotatisen släpades fram ur skafferiets mörka vrå. Faktiskt var det premiär för min del när det kommer till färskpotatis, jag kan inte påstå att jag är någon potatisfantast. Men färskpotatis, ja det är en helt annan femma!

Ser ni dom tjusiga rädisorna? Dom är alldeles nyskördade från mitt eget grönsaksland! Mums!

Försommarfisk:

400 g sejfilé eller annan vit fisk
2 dl vatten (eller lite vitt vin)
salt & peppar
1 citron
dill
gräslök

Lägg fisken i en ugnsfast form och slå över vattnet. Krydda med salt, peppar, saft från 1/2 citron, hackad dill och gräslök (spar lite och strö det över fisken innan servering).
Täck formen med folie och ställ in i ugnen i ca 15 minuter i 175 grader.
Tag ur fisken och strö över dill och gräslök.

Kall dressing:

2 dl gräddfil
citron
dill
gräslök
ett par droppar god olivolja
salt & peppar

Pressa ur sista halvan citron över gräddfilen, krydda med finhackad dill, gräslök, salt och peppar. Avsluta med att ringla lite god olja över och rör om.

Servera kokt färskpotatis och goda grönsaker till!

Gillar du fisk, eller äter du hellre något annat?

0
Kommentera