Till lillasysters student fick jag även äran att baka lite bröd. För att liva upp det hela lite tillsatte jag ett gäng soltorkade tomater och det blev verkligen lyckat.
För att få en hård och knaprig yta på brödet, ställ en form med vatten i ugnen medan brödet gräddas. Ha en riktigt hög temperatur i ugnen innan brödet ställs in, sänk sedan till 200 grader undertiden brödet gräddas.
Denna deg räcker till 2 stora limpor, efter andra jäsningen skåra brödet med en vass brödkniv tvärsöver så du får ett fint mönster.
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olja
salt
en nypa socker
12 dl lantmjöl
100 g soltorkade tomater i olja
Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och socker. Ha i mjölet, lite i taget, spar ca 1 dl till utbakningen. Klipp eller skär tomaterna i småbitar och arbeta in dom i degen. Degen kan vara rätt så lös, ha inte i för mycket mjöl. Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek under bakduk.
När degen jäst, ha upp den på mjölat bord och dela i två lika stora delar. Knåda lite lätt och forma till två limpor. Lägg upp på en plåt och låt jäsa i ytteligare 20 minuter. Värm ugnen till 275 grader, när du ställt in bröden för gräddning, sänk till 200. Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar klart.
Bild:Linnéas Skafferi