ANNONS

Tävling-Aromboden


Som jag skrev tidigare har jag fått förmånen att testa några av arombodens härliga kryddblandningar. Vet ni vad? Nu har ni läsare chansen att lägga vantarna på ett kitt med 5 stycken kryddburkar.
Min favorit är helt klart mozzarella tomatmix (som ni ser på bilden har det redan gått åt en hel del!!). Perfekt att strö över salladen eller som smaksättning i dressingar.

För att vara med att tävla vill jag att du berättar vilken smak du helst skulle vilja ha? Alla sorter hittar ni här, under fliken kryddor.

Tävlingen pågår fram till onsdag 27/5 kl 20.00.

Så sätt igång att tävla, det är verkligen en vinst du vill ha till sommarens alla grillkvällar!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Blueberry chocolate


När jag var på Ica i veckan fick jag till min förtjusning syn på senaste nummret av Elle Mat & Vin. Detta nummer bjuder på massor av godbitar, speciellt om du skall annordna någon form av fest under senvåren/sommaren. Men den största godbiten av dom alla var nog smakprovet av Lindts blåbärschoklad.

Jag skall erkänna för er, att jag försöker lära mig att uppskatta det här med mörk choklad. Visst en bit eller två av inte allt för mörk choklad kan vara gott. Men nog föredrar jag den något ljusare (och mycket onyttigare!!) varianten.
Men, vi blev mycket positivt överaskade av denna nya choklad som följde med tidningen.
Den smakade inte alls konstgjort och vad passar egentligen bättre än att ligga på soffan, läsa en bra tidning och pilla i sig en bit choklad då och då en regning söndag?


Vilken choklad äter du helst,  den ljusa eller den mörka?

0
Kommentera

Vilken soppa!!

Detta mina vänner, är nog en av mina favoriträtter. Enkel att laga, det räcker till många och den är urgod dagen efter i matlådan. Jag begär inte mer än så!
Vi serverade ett par bitar av vitlöksbrödet som jag bakade tidigare till och det var ritkigt gott. Som pricken över i, ha i en rejäl klick turkisk yoghurt i den rykande heta soppan. Du kommer inte att bli besviken, jag lovar dig!

700 g köttfärs
1 gul lök
2 stora morötter
1 burk salsa medium
1 fp krossade tomter med basilika
1l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin eller en rejäl skvätt balsamvinäger
2 lagerblad
salt & peppar

Bryn köttfärsen, hacka och stek löken.
Lägg det i en stor gryta, rör i salsa och krossade tomter. Slå över vattnet, lägg i lagerblad och låt det koka upp.
Skala och grovriv morötterna, ha i dem, rödvin/balsamvinäger och fonden i grytan. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan nu stå på spisen gott och väl en timme och småputtra, om du har tid vill säga. Annars är den klar efter att den har fått koka ihop i ca 10 minuter.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Vitlöksbaguetter


I helgen testade jag att göra egna vitlöksbaguetter och det var inte alls svårt. Det gäller bara att få vitlökssmöret på plats och nypa ihop degen ordentligt, annars rinner smöret ut och det blir bara gegga av alltihopa, till råga på allt tappar brödet även sin vitlökssmak. Japp detta hände med det ena brödet, så jag talar av egen erfarenhet här!

Detta är ett bra grundrecept på baguetter, fyllningen kan man ju självklart byta ut. Pesto, soltrokade tomater, oliver, persiljesmör, ja det går att variera i det oändlga!

Men här kommer min variant, med vitlökssmör:

2 st baguetter:

25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt

Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet och oljan fingervarmt, slå detta över jästen. Rör tills all jäst har lösts upp.
Salta en aning. Rör i ca 4 dl vetemjöl och grahamsmjölet, arbeta ihop detta till en deg. Tillsätt den sista decilitern mjöl lite i taget. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Arbeta ihop den jästa degen och dela i två lika stora delar. Rulla till en ca 30 cm lång rulle. Platta till eller kavla ut den så att den blir ca 30 X 10 cm. Bred vitlökssmöret i mitten och nyp sedan ihop rullen ordentligt, ungefär som om du skulle baka en calzonepizza. Tvinna rullen ett par varv och lägg sedan på en plåt och låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk. Upprepa samma sak med den kvarstående degbiten.

Grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Låt bröden svalna utan bakduk, då får brödet en knaprigare skorpa.

Vitlökssmör:

50 g smör
2 vitlöksklyftor

Låt smöret stå framme så att det är rumstempererat. Pressa vitlöksklyftorna ner i smöret och rör om ordentligt.


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Grillat

I helgen tror jag att vi gjorde de godaste hamburgarna jag någonsin ätit! Lite kryddstarkt kött tillsammans med mjuk och krämig mozzarella som fått smak av basilika. Kan det bli mycket bättre än så?
För att få köttet lite saftigare hade jag i lite turkisk yoghurt och det var verlkigen pricken över i!


Finhacka lök och vitlök. Blanda ner det i köttfärsen. När jag hade hackat klart sa Sebastian att löken var så stark att till och med kameran grät. Men det är ju inget som verkar synas på bilderna, så jag tror han överdrev en smula..

Smaksätt med cayennepeppar, salt och vanlig svartpeppar. Rör i den krämiga yoghurten.

Dela mozzarellan i bitar och hacka basilikan. Nyp ihop mozzarellan till små bollar och rulla dom i den hackade basilikan.

Tag en klick köttfärs och platta ut. Lägg mozzarellabollen i mitten.

Täck över mozzarellabollen och platta till. Det får inte vara några hål, då läcker osten ut när du grillar och det tycker jag verkar som ett otroligt slöseri av den goda osten.

Grilla hamburgaren väl, osten ska hinna bli varm och smälta inuti. Lite sallad, ett par tomatskivor och en snabb dressing gjord på yoghurt och grön pesto, sen är saken biff! Eller i det här fallet, hamburgare!

För att göra dessa behöver du:

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
cayennepeppar
salt
peppar
1 dl turkisk yoghurt
1/2 kruka färsk basilika
1 påse mozzarella


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera