Vitlöksbiff


Jag vet att jag bloggat om detta tidigare, men denna maträtt förtjänar att nämnas åter igen! Otroligt enkelt, lättlagat och helt otroligt gott! Mer begär då inte jag.
Om man använder de lite tjockare biffarna eller lövbiff, ja det är hur som. Jag har testat att göra på båda delarna och alla gånger har det blivit lika gott!

Kött mår alltid bra av att ligga framme i rumstemperatur en stund innan det skall tillagas.

Biff i vitlökssås 4 port:

6 skivor biff
2 askar färskost med vitlökssmak
ca 2 dl grädde (välj den fetthalt du föredrar)
salt & peppar

Stek köttet i en klick smör, vänd biffen när det börjar sippra blod på ovansidan. Krydda med salt och peppar. När köttet är genomstekt, klicka i färskosten och slå över grädden. Färskosten får nu smälta ned och koka ihop med grädden till en härlig sås.

Servera med ris och en god sallad.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Tävling-Aromboden


Som jag skrev tidigare har jag fått förmånen att testa några av arombodens härliga kryddblandningar. Vet ni vad? Nu har ni läsare chansen att lägga vantarna på ett kitt med 5 stycken kryddburkar.
Min favorit är helt klart mozzarella tomatmix (som ni ser på bilden har det redan gått åt en hel del!!). Perfekt att strö över salladen eller som smaksättning i dressingar.

För att vara med att tävla vill jag att du berättar vilken smak du helst skulle vilja ha? Alla sorter hittar ni här, under fliken kryddor.

Tävlingen pågår fram till onsdag 27/5 kl 20.00.

Så sätt igång att tävla, det är verkligen en vinst du vill ha till sommarens alla grillkvällar!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Blueberry chocolate


När jag var på Ica i veckan fick jag till min förtjusning syn på senaste nummret av Elle Mat & Vin. Detta nummer bjuder på massor av godbitar, speciellt om du skall annordna någon form av fest under senvåren/sommaren. Men den största godbiten av dom alla var nog smakprovet av Lindts blåbärschoklad.

Jag skall erkänna för er, att jag försöker lära mig att uppskatta det här med mörk choklad. Visst en bit eller två av inte allt för mörk choklad kan vara gott. Men nog föredrar jag den något ljusare (och mycket onyttigare!!) varianten.
Men, vi blev mycket positivt överaskade av denna nya choklad som följde med tidningen.
Den smakade inte alls konstgjort och vad passar egentligen bättre än att ligga på soffan, läsa en bra tidning och pilla i sig en bit choklad då och då en regning söndag?


Vilken choklad äter du helst,  den ljusa eller den mörka?

0
Kommentera

Vilken soppa!!

Detta mina vänner, är nog en av mina favoriträtter. Enkel att laga, det räcker till många och den är urgod dagen efter i matlådan. Jag begär inte mer än så!
Vi serverade ett par bitar av vitlöksbrödet som jag bakade tidigare till och det var ritkigt gott. Som pricken över i, ha i en rejäl klick turkisk yoghurt i den rykande heta soppan. Du kommer inte att bli besviken, jag lovar dig!

700 g köttfärs
1 gul lök
2 stora morötter
1 burk salsa medium
1 fp krossade tomter med basilika
1l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin eller en rejäl skvätt balsamvinäger
2 lagerblad
salt & peppar

Bryn köttfärsen, hacka och stek löken.
Lägg det i en stor gryta, rör i salsa och krossade tomter. Slå över vattnet, lägg i lagerblad och låt det koka upp.
Skala och grovriv morötterna, ha i dem, rödvin/balsamvinäger och fonden i grytan. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan nu stå på spisen gott och väl en timme och småputtra, om du har tid vill säga. Annars är den klar efter att den har fått koka ihop i ca 10 minuter.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Vitlöksbaguetter


I helgen testade jag att göra egna vitlöksbaguetter och det var inte alls svårt. Det gäller bara att få vitlökssmöret på plats och nypa ihop degen ordentligt, annars rinner smöret ut och det blir bara gegga av alltihopa, till råga på allt tappar brödet även sin vitlökssmak. Japp detta hände med det ena brödet, så jag talar av egen erfarenhet här!

Detta är ett bra grundrecept på baguetter, fyllningen kan man ju självklart byta ut. Pesto, soltrokade tomater, oliver, persiljesmör, ja det går att variera i det oändlga!

Men här kommer min variant, med vitlökssmör:

2 st baguetter:

25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt

Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet och oljan fingervarmt, slå detta över jästen. Rör tills all jäst har lösts upp.
Salta en aning. Rör i ca 4 dl vetemjöl och grahamsmjölet, arbeta ihop detta till en deg. Tillsätt den sista decilitern mjöl lite i taget. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Arbeta ihop den jästa degen och dela i två lika stora delar. Rulla till en ca 30 cm lång rulle. Platta till eller kavla ut den så att den blir ca 30 X 10 cm. Bred vitlökssmöret i mitten och nyp sedan ihop rullen ordentligt, ungefär som om du skulle baka en calzonepizza. Tvinna rullen ett par varv och lägg sedan på en plåt och låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk. Upprepa samma sak med den kvarstående degbiten.

Grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Låt bröden svalna utan bakduk, då får brödet en knaprigare skorpa.

Vitlökssmör:

50 g smör
2 vitlöksklyftor

Låt smöret stå framme så att det är rumstempererat. Pressa vitlöksklyftorna ner i smöret och rör om ordentligt.


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera