Krämig chokladpudding utan ägg

chokladpudding, dessert, efterrätt

Så här lagom till alla hjärtans dag, melodifestivalen eller vad man nu allra helst firar tänkte jag tipsa er om ett supergott och enkelt recept på chokladpudding. En chokladpudding utan ägg.
Perfekt för den som inte tål eller har ägg hemma. Men ändå är sugen på en smarrig dessert. Många recept på chokladpudding innehåller just ägg, men här har jag gjort ett utan som funkar precis lika bra!

chokladpudding, dessert, efterrätt

Chokladpudding är ju sådär löjligt enkelt att göra. Och så gott att äta! Du behöver bara en handfull ingredienser varav de flesta brukar finnas hemma redan. Mjölk, grädde, kakao, maizena, socker och smör.

Sen tycker jag det nästan är ett måste att ha vispad grädde till. Det blir helt klart godare då.

Här blåser det och är isgata utanför fönstret. Så det känns som om man helst håller sig inne idag😅 Men snart måste hunden ut på en längre promenad. Sen tänkte jag det blir något sällskapsspel med barnen. Lagom lördagssysselsättning känner jag!chokladpudding, dessert, efterrätt

Eftersom det är alla hjärtans dag på måndag vill jag slå ett slag för denna dessert. Gör den på söndag, så är det bara att ta fram och servera den på måndag efter middagen. Bra va?

Krämig chokladpudding utan ägg ca 6 mindre glas:

7 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl kakao
1 dl maizena
ca 2 dl socker
1 nypa flingsalt
2 msk smör

Blanda mjölk, grädde. kakao, maizena, socker och salt i en kastrull och vispa ut alla klumpar av maizena. Låt chokladpuddingen koka upp medan du vispar konstant i kastrullen så att inget bränns fast i botten. Sänk sedan värmen något och låt puddingen småkoka och bli tjock, under omrörning i cirka 4 minuter. Ha i smöret och låt koka ytterligare 2 minuter. Ha upp på glas. Täck ytan av chokladpudding med plastfolie så att inget ”skinn” bildas. Låt chokladpuddingen svalna i rumstemperatur och sedan stå kallt i kylen i minst 2 timmar. Går bra att förbereda dagen innan.

Toppa varje glas med chokladmousse med vispad grädde och färska bär.

Ang mängden socker beror det lite på vad du själv föredrar. Vill du ha den mindre söt går det bra att ha i lite mindre socker. Jag brukar själv föredra att ha i ca 1 1/2 dl till 1 L vätska. Men det väljer du helt själv.

18
Kommentera

5 goda recept mad baljväxter

vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

10 februari och idag är det baljväxtens dag.
Baljväxter är en stapelvara här hemma, för finns inget annat att laga brukar det alltid gå att sno ihop en linsgryta. Så idag tipsar jag om 5 goda recept mad baljväxter, kanske hittar du en ny favorit?

Som min linsgryta med ajvar. Lätt att göra, god och billig. Perfekt vardagsmat!

bröd på svarta bönor

Men baljväxter kan användas till så mycket mer än bara linsgrytor. Du kan ha dom i bröd tillexempel. Varför inte göra ett bröd med svarta bönor?Linsgryta

Men det är faktiskt få saker som slår en riktigt, riktigt god linsgryta. Om den jag tipsade ovan är åt det lite fräschare hållet, ja då är den här åt det krämiga och smöriga hållet. Det kan ju bero på att det både är kokosmjölk och smör i grytan. Men mina vänner det är så gott! Ni måste testa. Krämig linsgryta!

Pannkaksmuffins

Pannkaksmuffins i ett inlägg om baljväxter säger ni och rynkar lite på näsan.. Yes säger jag. Pannkaksmuffins gjorda på kikärtsmjöl kvalar helt klart in!

Hummus

Hummus mina vänner. Kanske det absolut godaste man kan ha baljväxter till, eller vad tycker ni? Jo, jag tycker nog det. Gott till sallader, att dippa grönsaker i, på smörgåsen ja men till allt!

10
Kommentera

Granola med äpple och kanel

granola, müsli, frukost, mellis

Ni vet det vid det här laget. Jag är en frukostmänniska. Och jag tröttnar sällan. Kan äta samma frukost dag ut och dag in. Men det betyder ju inte att jag då och då varierar mig.
Vanligtvis blir den en skål gröt. Men ibland kan det vara gott med yoghurt och granola. Idag gjorde jag en stor burk hemgjord granola med äpple och kanel. Så gott!

granola, müsli, frukost, mellis

Idag kom så dagen många längtat efter, dagen alla restriktioner i och med corona släppte i Sverige. För mig blir inte vardagen speciellt annorlunda. Men jag förstår att det är en lättnad för alla café och restaurangägare. För alla inom event. För alla som i två år nu lidit ordentligt av coronapandemins effekter. För er skull gläds jag!

granola, müsli, frukost, mellis

Jag utgick från mit originalrecept på granola, men gjorde bara några ändringar.

Granola med äpple och kanel:

4 dl havregryn
2 dl bovetekärnor
1 dl solroskärnor
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk kanel
1 dl vatten
1/2 dl honung
1/2 dl kokosolja
1 nypa salt
russin
torkade äppelskivor
torkade aprikoser

Värm ugnen till 150°.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Värm vatten, honung och kokosolja tills honung och olja smält. Häll detta över grynblandningen och rör om väl.
Jag brukar nästan massera in det så det bildas små klumpar. Dom är ju allra godast sen!
Strö över en nypa salt. Ha upp granolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Rör om då och då och håll koll så inget blir bränt.
Låt svalna helt på plåten. Blanda i russin. Klipp torkade äppelbitar och aprikoser i bitar och ha i.

Förvara i ren burk med tätslutande lock.

Jag brukar strö lite av min granola på morgongröten ibland. Så gott med lite textur tycker jag.

12
Kommentera

Sega nougatrutor

Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

När jag var barn serverades ofta små, tunna och platta nougatrutor på festliga tillställningar som födelsedagskalas.
Genom att trycka ut degen till en riktigt tunn platta räckte det till många, många kakor.

De där nougatrutorna har jag nu gått och funderat över i flera, flera veckor. Frågade mamma om recept. Men hennes stämde inte alls överens med kakorna jag mins. Så då började den stora googlingen. Efter att ha fått fram ett recept jag tyckte kändes rimligt, ändrade jag om lite och fick fram små, delikata, söta och oemotståndliga nougatrutor. Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

Jag hade ett par förpackningar nougat kvar efter julens godistillverkning. Så det var bara att plocka fram. Men jag ville inte ha tunna, platta kakor. Nej jag var ute efter en högre kakbotten som jag också ville skulle ha lite seghet och motstånd i sig. Jag hade en påse helt bovete hemma och tänkte att detta måste ju bli perfekt att ha i. Och det blev det vill jag lova. Har man inte en påse helt bovete i skafferiet kanske det finns puffat ris? Något som ger lite tuggmotstånd och seghet.Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

Kakorna blev som sagt LÖJLIGT goda, faktiskt bättre än de jag mins från min barndom. Jag drog ner något på sockermängden och toppade sen kakorna med lite flingsalt. Kontrasten mellan det söta och det salta. Det blir så gott!

Nougatrutor ca 24 st:
150 g smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
5 dl havregryn
1 dl helt bovete (kan bytas mot 1 dl havregryn eller puffat ris)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

250 g nougat
flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Rör om tills allt socker löst upp. Ha i havregryn, bovete, bakpulver och vanilj. Arbeta ihop till en klibbig deg.
Klä en form (ca 20×24) med bakplåtspapper och tryck ut degen till en jämn botten.

Grädda i 200°C i cirka 10 minuter

Mitten av kakan kan sjunka ihop något när den är färdiggräddad, då brukar jag trycka ner kanterna så att du får en jämn och fin botten.

Hyvla nougat över den varma kakan och bred ut det helt slätt eller gör fina mönster. Toppa med lite flingsalt.
Ställ kallt innan du skär kakan i fina rutor.

Kakorna är glutenfria (om du gör på glutenfria havregryn) och kan enkelt göras laktos och mjölkfria genom att byta ut smöret mot laktos eller mjölkfritt. Och nougaten går att byta ut mot smält laktos eller mjölkfri choklad. Bra va?

19
Kommentera

Pestopasta med fetaost

Pestopasta med fetaost, pestopasta med kyckling, vegetarisk pestopasta

Första gången jag stötte på pestopasta, det var på en restaurang i turiststråken i Stockholm. Ni måste tänka att kommer man från en småstad var inte pesto något var man hade hemma i skåpet när jag var liten. Det kändes så nytt, så fräscht, så gott!

Pastan med pesto som jag åt serverades med kyckling. Kanske var det fetaost till också, jag mins inte riktigt. Jag mins bara den krämiga pastan. Vilken smak!

Pestopasta med fetaost, pestopasta med kyckling, vegetarisk pestopasta

Så här lite drygt 20 år senare är faktiskt fortfarande pasta med pesto en favorit. Kanske inte något jag beställer in på restaurang. Men det är ju världens enklaste snabbmat att laga hemma.
Servera precis som den är, eller ha i bitar av kyckling, quorn eller lax. Så gott!

Här hade jag faktiskt kall pasta kvar sedan middagen innan. Och även lite färdig kyckling. Så lunchen var klar på max 10 minuter.
Pestopasta med fetaost, pestopasta med kyckling, vegetarisk pestopasta

Trixet när det kommer till en riktigt god pestopasta, det är att använda en pesto som smakar mycket. Antingen tar du dig tiden och gör en egen eller så köper du en bra variant på burk. Smakar peston mycket, då behöver du inte smaksätta med så mycket annat.

Vill du steka kyckling, quorn eller lax och ha till, då gör du det först. När den är klar tillsätter du bara pesto och grädde och tar vid där detta recept börjar.

Pestopasta med fetaost 4 port:

200 g pesto
3 dl grädde av valfri sort (jag tog havregrädde)
4 port kokt pasta
200 g små tomater
150 g fetaost
färsk basilika
salt

ev quornbitar, kyckling eller lax

Ha upp pesto och grädde i en stekpanna, rör om väl och låt allt koka upp och småputtra i cirka 10 minuter. Ha i kokt pasta i såsen och rör om väl. Tillsätt tomater, fetaost och massor av färsk basilika. Smaka av med lite salt.

Klart!

Råkar du köpa en pesto (eller redan har hemma som måste ätas upp), kan du piffa upp det genom att pressa i en vitlök och även riva i lite parmesanost. Det brukar göra susen.

En perfekt lunch eller middag du snabbt snor ihop på bara en liten stund. Servera en stor och härlig grön sallad till.

 

26
Kommentera