Krämig fetaostdipp med rostad vitlök

fetaostsås, krämig fetaoströra

Fetaostdipp- eller fetaoströra. Det har varit ett stående inslag till sommarens alla grillkvällar i massor av år hos oss.
Från början gjorde jag den genom att mosa fetaost och blanda i någon form av naturell yoghurt. Men med tiden har jag insett att jag gillar den helt slät. Utan klumpar. Len och krämig. Det blir allra godast då.fetaostsås, krämig fetaoströra

Sedan testade jag att ringla över en smaksatt olja. Som basilikaolja eller citronolja. Åh så gott det blev.
Och här om dagen tänkte jag- vad händer om jag rostar en vitlök (inte en klyfta en hel vitlök) och har i? Jo men det blev ju magi. Du som aldrig testat att rosta en hel vitlök kanske tycker det låter i mastigaste laget att använda en hel. Men jag lovar dig, en rostad vitlök blir mild, mjuk och lite söt i smaken. Inte alls skarp och stark. Testa!fetaostsås, krämig fetaoströra

Gör gärna denna röra en dag i förväg så den får stå till sig lite i kylskåpet. Det mår den bra av!

Krämig fetaostdipp med rostad vitlök:

1 hel vitlök
olivolja
salt
150 g fetaost
ca 2 dl naturell yoghurt
färsk basilika
olivolja- gärna med smak (citron eller basilika gillar jag)

Dela vitlöken på mitten (behåll skalet på). Ringla över lite olja och salt. Ugnsbaka i 175°C i cirka 30 minuter eller tills vitlöken är helt mjuk.

Tryck eller peta ur vitlöksklyftorna ur skalet.
Lägg vitlök, fetaost och naturell yoghurt i en mixer och mixa helt slätt. Låt gärna stå i kylen över natten. Smaka av med lite salt om det behövs.
Ha upp i en skål eller på ett fat. Ringla över smaksatt olja och färsk basilika.

Servera som en dippsås till chips, som dressing till en sallad eller som en fantastiskt god röra till allt du lägger på grillen i sommar.
Testa att göra min krämiga fetaoströra, du kommer inte att ångra dig!

31
Kommentera

Sockerkaka med fläderglasyr

sockerkaka med fläderglasyr

Idag blev jag så sugen på sockerkaka. Men kände att jag ville ta det ett steg längre. Göra något mer av det.
Så det blev en sockerkaka med glasyr. Och inte vilken glasyr som helst, nej det blev en fläderglasyr.

Asockerkaka med fläderglasyrAtt få fram smaken av fläder kan ibland vara lite svårt. Mitt bästa tips är att använda koncentrerad flädersaft. Men har ska det vara tillexempel socker till, kan det vara bra att dra ned på mängden socker något eftersom saften alltid är rätt söt. sockerkaka med fläderglasyr

Jag funderade länge och väl vilken glasyr jag skulle använda mig av. Tillslut valde jag att utgå från samma recept som man gör till silviakaka. Och det blev himla bra!sockerkaka med fläderglasyrJag bakar alltid efter mormor Åsas tredelssockerkaka. Som det står i mammas receptbok- den blir bra varje gång. Och det är dagens sanning. Receptet är enkelt och utan krusiduller. En helt vanlig sockerkaka. Perfekt att piffa upp med en god fläderglasyr!

Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 1/2 dl mjölk

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.

Glasyr:

150 g smör
2 dl florsocker
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1/2 tsk vaniljpulver
3 äggulor

Smält smöret i en kastrull och blanda i florsockret. Tillsätt flädersaft och vanilj. Låt koka upp.
Tag sedan av från värmen, ha i en äggula i taget under konstant omrörning.
Ställ tillbaka på värmen och vispa tills du ser de första bubblorna bildas.
Låt svalna något. Tag en ätpinne eller liknande och gör massor av hål i sockerkakan (detta för att glasyren ska sippra ner och göra sockerkakan ännu godare!), häll glasyren över sockerkakan.

Dekorera med färska bär och ätbara blommor.

En finfin kaka att servera i sommar.

8
Kommentera

5 sommarrecept att baka till skolavslutningen

 

Jordgubbstarta jordgubbstårta med rabarber

Juni och skolavslutningstider. Tid för en fika på stan eller hemma. Kanske läge att baka något gott? Jag tipsar idag om 5 sommarrecept att baka till skolavslutningen. Som min jordgubbstårta med rabarber. Orkar du inte göra egna bottnar? Nej men köp färdiga på närmaste mataffär. Det går hur bra som helst!Fylldrulltarta 4

Känns tårta för övermäktigt att baka? Eller är dina barn som mina, inte så förtjusta i just tårta? Då är rulltårta ett himla bra alternativ! Den här är fylld med både vaniljkräm och hallon. Som en tårta med andra ord, men lite mindre mäktig. Den gjorde succé här hemma.
Marängtårta med daim

Ok jag ljög. Mina barn älskar tårta. Om det är marängtårta! Då går det minsann hem kan jag säga. Förra året tappade jag räkningen på antalet marängtårtor jag bakade till avslutningar, midsommar, kalas och bara för att det var sååå himla gott. Marängtårta med daim slänger du ihop på ungefär 15 minuter. KärleksmumsrulltårtaEn annan favorit här hemma är kärleksmumsrulltåra. Ett måste att testa om ni inte redan gjort det! Så enkel och så god!Kolakakor med strössel kalassnittar

Axel skulle ha något litet fika med sig till skolan igår. Då passade jag på att baka en hel plåt kalassnittar som han fick ta med att bjuda på. Lättbakat så det förslår men sååå gott. Det finns en liten hemlig ingrediens i dessa som gör de extra goda. Recept hittar du här!

9
Kommentera

Grillade eller ugnsbakade bananer

bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Händer det hos er också, att under en period tar bananerna slut snabbare än du hinner handla hem. För att sedan helt plötsligt samlas på hög och bli bruna. Och jag vet inte hur det är hos er, men här är det ingen som kan tänka sig att ta med en brun banan till skolan. Man kan frysa in och ha i smoothie/nice cream, man kan göra bananbröd. Men man kan också göra grillade eller ugnsbakade bananer av dom.bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Fyllda med allt gott man kan tänka sig. På min lista toppar jordnötssmör och mörk choklad. Gärna med mintsmak.
Barnen tyckte nutella och mjölkchoklad med någon god smak- kanske apelsin lät lockande.

Hade jag haft jordnötter hemma skulle jag toppat med det innan jag körde in dom i ugnen. Men det fanns bara flagad mandel. Det gick fint det med. Jag gillar att tillföra något knaprigt mot allt det söta och mjuka. Kontraster.
bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Den grillade eller ugnsbakade bananen toppar du sedan med det du föredrar: glass, vaniljkvarg, lite vispad grädde/kokosgrädde eller kanske vaniljsås. Ja men ni fattar grejen. Något sött och gott helt enkelt.

Jag bakade mina i ugnen. Ska ni lägga dom på grillen föreslår jag att ni lindar in dom i lite folie. Och sedan låter bananerna ligga på eftervärme tills de mjuknat helt och chokladen smällt.

Ett perfekt sätt att ta tillvara på en frukt som man annars kan rynka på näsan åt.

Grillade eller ugnsbakade bananer:

bananer
nutella eller jordnötssmör
choklad av valfri sort (mörk, vit, dumle, center, med smak, utan smak-välj det du gillar)
nötter/mandlar
glass, grädde
Skär ett snitt på ovansidan av bananen, tryck till ändarna så att bananen öppnar sig. Är den inte tillräckligt mogen kan du peta upp så du får en skåra med en sked. Fyll bananen med jordnötssmör/nutella och bitar med choklad.
Toppa med hackade nötter/mandlar.

I ugnen: Värm ugnen till 200°C. Ställ de fyllda bananerna i en ugnsfast form. Baka i ugnen i cirka 10 minuter eller tills skalet svartnat helt och chokladen smält.

På grillen: Linda in de fyllda bananerna i folie och ställ på grillens eftervärme. Låt ligga på grillen tills de är helt mjuka. Detta beror på hur varm grill du har.

Servera med glass, grädde eller vad du helst föredrar.

7
Kommentera

Varm ostdipp med mozzarella och ugnsrostade tomater

bakad mozzarella, bakad ost, ost i ugn

Framför oss ligger ljumma kvällar på altanen. Mat på grillen och bubbel i glaset.
Kanske vill man ha något gott att äta innan själva middagen serveras? Jag gillar att istället för regelrätt förrätt servera någon form av plockmat. Som varm mozzarella med ugnsrostade tomater.
En ostdipp av 3 sorters ost som du garanterat kommer vilja göra om och om igen!

bakad mozzarella, bakad ost, ost i ugn

Att jag valt att ha 3 olika ostar är för att dom har 3 helt olika egenskaper.
Mozzarella som smälter blir trådigt och krämigt.
Färskost ger fyllighet och parmesan ger god smak. En perfekt kombination alltså.

Idag har vi +13 grader, regn och lite blåst här. Lite härligare försommarväder hade man ju kunnat önska sig tycker jag.
Men idag var mannen som läser av fukten i vårt fuktskade badrum här och nu är allt ok igen!! Efter 14 v med avfuktare och värmefläkt 😅 ÄNTLIGEN! Så skönt. Nu hoppas vi bara på att snickarna kan kolla loss snabbt och bygga upp toan igen.bakad mozzarella, bakad ost, ost i ugn

Den här dippen passar som sagt fint att servera innan maten, eller som en del av en buffé. Den är såklart allra godast att äta helt nygjord och varm!

Varm mozzarella med ugnsrostade tomater:
200 g små tomater
1 röd lök
flingsalt

200 g färskost
300 g mozzarella
100 g parmesan
2 tsk torkad oregano
1 knippe färsk basilika
2 tsk örtsalt

jordgubbar
färsk basilika
crostini

Dela tomater, skala och skiva löken. Lägg ut på en plåt och strö över salt. Ugnsbaka i 200°C cirka 20 minuter.

Riv mozzarella och parmesan, blanda med färskost, oregano, finhackad basilika och salt. Ha upp i en ugnsfast form. Gratinera i 200 °C i cirka 20 minuter. Tag ut, lägg på tomter och lök. Gratinera i ytterligare 10 minuter.
Toppa med skivade jordgubbar o h färsk basilika, servera med crostini.

 

14
Kommentera