Grillat

I helgen tror jag att vi gjorde de godaste hamburgarna jag någonsin ätit! Lite kryddstarkt kött tillsammans med mjuk och krämig mozzarella som fått smak av basilika. Kan det bli mycket bättre än så?
För att få köttet lite saftigare hade jag i lite turkisk yoghurt och det var verlkigen pricken över i!


Finhacka lök och vitlök. Blanda ner det i köttfärsen. När jag hade hackat klart sa Sebastian att löken var så stark att till och med kameran grät. Men det är ju inget som verkar synas på bilderna, så jag tror han överdrev en smula..

Smaksätt med cayennepeppar, salt och vanlig svartpeppar. Rör i den krämiga yoghurten.

Dela mozzarellan i bitar och hacka basilikan. Nyp ihop mozzarellan till små bollar och rulla dom i den hackade basilikan.

Tag en klick köttfärs och platta ut. Lägg mozzarellabollen i mitten.

Täck över mozzarellabollen och platta till. Det får inte vara några hål, då läcker osten ut när du grillar och det tycker jag verkar som ett otroligt slöseri av den goda osten.

Grilla hamburgaren väl, osten ska hinna bli varm och smälta inuti. Lite sallad, ett par tomatskivor och en snabb dressing gjord på yoghurt och grön pesto, sen är saken biff! Eller i det här fallet, hamburgare!

För att göra dessa behöver du:

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
cayennepeppar
salt
peppar
1 dl turkisk yoghurt
1/2 kruka färsk basilika
1 påse mozzarella


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Tuggbart

Här om veckan kom det hem ett paket med Läkerols tuggummin som de lanserar lagom till deras 100 års jubileum. Hittills har vi bara testat smaken cactus, och vi gillade den båda två.
Jag har tuggat samma sorts tuggummi i snart 10 år, Extra, den röda sorten. Därför kan det då och då vara kul och testa något annat!
Tuggummipåsarna finns ute i butik och kostar ca 14 kr.

Vilken sorts tuggummi föredrar du?

0
Kommentera

Trädgårdsbestyr

När vi flyttade till hus så blev vi ju liksom automatiskt med trädgård. En hel del gräsmatta som skall klippas, ett par fruktträd, en riktigt frodigt växande rabarber, vinbärsbuskar, björnbär, lite rabatter och ett trädgårdsland.
I pallkragar har jag pillat ner en hel del frön och det börjar redan nu visa lite resultat. Ärtorna som ni ser på bilden ovan har kommit igång fint, likaså rädisorna och salladen.
Att misslyckas med sallad är nog föresten ganska omöjligt, de gånger jag har sått har det alltid gått toppenbra utan större ansträngning. Hur härligt är det inte att ha egnenodlade grönsaker och örter precis runt knuten.

Precis när vi hadde flyttat hit beställde jag hem boken Hjälp jag är med trädgård, mest lite på skoj men layouten är väldigt tilltalande och man kan lätt fördriva tiden en stund genom att bläddra lite i den.

bild: Linnéas Skafferi, bok adlibris.com, ogrässkyllt bluebox.com

0
Kommentera

Namnsdagsfika

Även om nu dagen börjar lida mot sitt slut, så är det Linnéadagen än ett par timmar. Och vart passar det egentligen bättre att fira denna namnsdag än här, i Linnéas Skafferi.
Så om det hade varit möjligt, ja då hade ni alla fått komma på Linnéakaffe ikväll. Vi skulle ha setat ute i trädgården, druckit kaffe och ätit dessa underbara kakor i solen. Vid första anblick kan man tro att det är en småkaka fylld med choklad, men tittar man närmare eller rentav tar sig en smakbit, ja då märkar man att det är en hallongrotta som fått sällskap av härlig choklad.

Receptet på dessa hallongrottor har jag hittat i min mammas egna receptsamling. Ni vet en sån där svart anteckningsbok med röd rygg. I den hittar man många små guldgruvor, maträtter och fikabröd som smakat så gott att man bemödat sig att fråga om receptet och sedan skrivit ned det. Mamma har haft för vana att notera några rader om vad som händer i livet när hon skriver in sina recept.
När just detta recept kom i hennes ägo, ja då var vi mitt i förra lågkunjukturen och jag, jag stormtrivdes på dagis!

Hallongrottor med choklad, ca 20 stora eller 40 små:

250 g margarin
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjöl
1 dl vaniljsåspulver

200 g hallon
1 msk socker

ca 100 g choklad

Arbeta ihop margarin, socker, bakpulver och mjöl. Rör sist i vaniljsåspulvret. Rör ihop hallon och socker.
Gör runda bollar av kakdegen och lägg i fomar, de jäser ganska mycket så gör dom inte allför stora. Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av pekfingret. Fyll hålrummet med de rårörda hallonen, det får gärna rinna över lite, det skall synas att de är hemgjorda!
Grädda i ca 15 minuter i 175 graders värme.

Medan grottorna gräddas, hacka chokladen och strö den sedan över de varma, nygräddade hallongrottorna.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Hel lax i ugn


För att uttrycka mig lite som Mr Fylking, ÄNTLIGEN! Som vi har väntat på att de skall installera internet här hemma, efter många, en del ganska irriterade samtal är det äntligen fixat!

Jag känner att det har bloggats fasligt mycket om onyttigheter här den sista tiden, självklart äter vi annat här hemma också! Därför passar det fint med ett laxrecept idag tycker jag. Styckefrysta laxfiléer må vara smidiga att tillaga, men när det kommer till smakupplevelsen så är det absolut godast att köpa en hel färsk eller ev fryst laxfilé och tillaga antingen i ugn eller på grillen. Det blir bra mycket godare och kilopriset är snällare mot plånboken.
  För ett par veckor sedan fick jag hem flera underbara kryddblandningar från aromboden.se. Däribland en härlig fiskkrydda som jag använde till denna lax.

Hel laxsida i ugn 4 pers:

ca 750 g lax (en hel laxfilé väger ca 1.5 kg och det räcker till ca 8 pers)
salt & peppar
fiskkrydda från aromboden.se

Krydda laxen med kryddblandningen, salt och peppar. Värm ugnen till 175 grader och baka laxen i 20 minuter.

Matvetesallad:

4 port kokt matvete (koka enligt instruktionerna på paketet)
1 fp fetaost
2 tomater
sockerärtor
1 paprika
blandad sallad

Hacka tomaterna och paprikan, dela ärtskidorna i två delar. Blanda ihop grönsaker, fetaost och salladen med den kokta matveten

Godaste skagenröran hittar du recept på här.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera