Här kommer bild och recept på en av de påskdesserter vi åt förra helgen. Kycklingarna som jag gjorde fick pryda denna cheesecake. Denna gång valde jag att smaksätta med citron och vit choklad. Och det blev helt enkelt delicious!! Sötman från den vita chokladen gör sig fint med den syrliga citronen och det blev ett perfekt avslut på påskmiddagen!
3 ägg 1 dl socker 200 g philadelphiaost 3 dl grädde 100 g vit choklad 1 citron
Separera äggvitan från gulan.Vispa vitan till ett hårt skum, vispa socker och äggulor pösigt, blanda sedan i philadelphiaosten. Vispa grädden hårt och grovhacka chokladen. Finriv skalet från en citron och pressa sedan i saften. Blanda ihop allt och häll upp en form med löstagbara kanter. Frys i minst 4 timmar. Tag ur cheesecaken ur frysen ca 20 minuter innan den skall serveras så den hinner mjukna lite. Dekorera med påskliljor och marsipankycklingar.
Vissa dagar käns allt trist, grått och ganska så hopplöst. Men så kommer dagar då solen skiner fast den egentligen inte ska, på jobbfronten löste det sig plötsligt och ens favoritförfattare i kokboksväg tänker ge ut en ny kok/bakbok. Under dessa dagar känns de jobbiga och trista dagarna långt, långt bort och tur är väl det!
Lagom till syrenen står i blom kommer Lisa Eisenman-Frisk och Monica Eisenmans nya bok "Sommarens Söta" ut. I boken hittar du 180 recept på bland annat småkakor, mjuka kakor, vetebröd, lemonad och iste. Enligt den information man kan läsa om boken skall dessa recept passa utmärkt till en dag på stranden, kaffestunden i bersån eller regniga dagar innomhus. Det där med fika i bersån tycker jag låter extra tilltalande då vi nu faktiskt har en egen syrenberså! Jag har fått känslan av att bersåer är ett utdöende släkte, men jag tycker då att de verkligen har sin charm!
Boken går självklart att förhandsboka redan nu, men annars kommer boken ut i handeln under vecka 20.
Tidigare i veckan blev det en såndär fullträff ni vet. Man börjar laga mat men förväntningarna är inte så höga, det är ju trots allt vardagsmat vi pratar om. Medan man lagar kan man börja ana att man är något på spåren. Det doftar fantastiskt, det ser gott ut, sen får man göra första provsmakningen och man inser att man har lyckats! Detta blev sådär löjligt gott. Tillagningstiden var max 40 minuter och jag tycker att denna rätt även skulle passa att bjuda på en fredag eller lördagskväll. Från allra första början tänkte jag smaksätta med färsk persilja, men den var totalt slut så jag tog salladslök, timjan och citron i stället.
Börja med att hacka champinjoner och salladslök.
Lägg kycklingfilén på en skärbräda, lägg över plastfilm och börja banka med en kavel. Stek svamp och mörad kyckling i omgångar. Salta och peppra rikligt.
Krydda kycklingen med timjan och pressa över citron. Låt ett par skivor steka med, mest för dekorations skull. Lägg i den stekta svampen och all salladslök. Avsluta med en rejäl skvätt grädde. Detta får nu puttra ett par minuter så att grädden tjocknar något.
Timjanskyckling 4 pers:
4 kycklingfiléer 250 g salladslök champinjoner salt peppar timjan 1 citron 3 dl grädde
Skiva champinjoner och salladslöken. Möra kycklingen genom att banka på den med en kavel. Stek champinjonerna i en rejäl klick smör, stek sedan kycklingen, krydda med timjan, citron, salt och peppar. Lägg i svampen och salladslöken i stekpannan. Slå över grädden och låt detta koka samman. Servera ris till.
För två år sedan fick vi en fritös i julklapp. Den har tryggt stått ouppackad i en garderob sedan dess. Inte för att vi är otacksamma och inte uppskattade gåvan, men att köra igång en fritös när man inte har en fungerande spisfläkt, det är ingen hitt. Men så igår skulle vi grilla och då kom jag att tänka på den oanvända julklappen. Nu har vi ju en hel trädgård att vara i, så oset skulle inte bli så störande.
Själv har jag aldrig använt en fritös förut, i ärlighetens namn är jag inte överförtjust i friterat men någon gång ibland kan det vara gott. Stripsen gick galant att fritera och de blev riktigt goda! Glada i hågen gav vi oss in på att fritera mozzarellasticks. Totalt misslyckade! Jag hade tidigare googlat runt lite och kollat på diverse recept. Enligt de flesta så skulle de räcka med att panera mozzarellan i ägg, mjöl, ströbröd och lite kryddor. Men jag vet inte om fritösen var för varm eller om det behövs mera runt om osten, för den höll inte alls ihop. Smaken var det inget fel på men de blev inte så tjusiga precis…
Så nu frågar jag er, alla kunniga läsare om ni har något bra recept eller tips på hur vi skall lyckas bättre nästa gång?
Nu är även denna storhelg snart till ända, men vilken helg det har varit! Vädret har varit underbart här! Massor av god mat, tid med familjen och lte mera god mat! Förra året hade vi snöstorm här i Sala på påskafton. När vi kom hem på kvällen fick vi pulsa oss igenom snön, i år letade vi påskägg ute, solen sken och det knoppas för fullt i rabatterna.
I förra veckan gjorde jag en silltårta, detta är något mina föräldrar ofta gör till just påsk men den är även vanligt förekommande till midsommar. Är du en sillfantast lär du älska denna! Jag valde att bara göra en halv, en hel tårta räcker gott och väl till 8 personer att äta som huvudrätt. Serverar man den som förrätt eller på en buffé får du ut betydligt fler bitar!
Orginalreceptet kommer från en tidning, vet tyvärr inte vilken. Men mammas recept är kopierat 1994, så jag antar att receptet publicerades i början på 90-talet.
Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka smör 5 dl västerbottenost 1 dl finhackad gul lök 6 hårdkokta skivade ägg svartpeppar 2 dl majonäs 3 dl finstrimlad sallad 3 dl gräddfil 600 g inlagd sill 250 g senapssill 250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill) gräslök rödlök dill
Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningspat och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil. Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar. Lägg på de sista två brödskivorna, bred över majonäs och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten. Garnera med finhackad gräslök, ringar av rödlök och dillvippor. Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!