Kladdkaka


Min syster är inte allt för fötjust i att baka och laga mat, men är det något hon verkligen kan göra så är det kladdkaka. På kalaset sist serverade vi denna urgoda kladdkaka som Sara så snällt gjort, tillsammans med glass och hallongrädde. Ett perfekt alternativ till tårta. Skall man bjuda många är det enklast att göra i långpanna och sedan skära i rutor. I en långpanna får du i 4 x detta recept och det räcker till ca 30 ganska stora bitar.
Förbered och stoppa i frysen, så är det bara att ta fram ett par timmar innan den skall ätas, smidigare än så blir det inte!

2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
kakao efter behag (tips från syster Sara: var inte snål med kakaon, det kan nästan inte bli för mycket!!)

Rör (inte vispa!!) ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Låt sockret smälta lite, det kan ta någon minut. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Smöra och bröa en springform, ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 30 minuter.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Linneas Skafferi + Aftonbladet

I veckans upplaga av Aftonbladets Mat & Vinbilaga hade de ett matbloggsrepotage. Många av de svenska matbloggarna var listade och en del hade turen att få en liten artikel runt sin blogg. Där ibland jag!!
Artikeln var fint skriven, det vara bara lite synd att de fick med fel adress hit. När man besöker min blogg fungerar www.linneasskafferi.blogg.com inget vidare bra.
När jag blev intevjuad frågade reporten vad jag trodde var anledningen till att folk läste min blogg, svaret ser ni här ovan men nu undrar jag ju så klart varför ni läser bloggen? Är det som jag tror eller har ni andra anledningar?

Jag ber om ursäkt för att det fortfarande uyppdateras så sällan här. Hade våran bredbandsleverantör hållit vad de från början lovade oss hade det varit full fart på bloggen redan förra veckan. Men istället får vi vänta till nästa vecka innan allt kommer igång som vanligt igen. Men den som väntar på något gott ni vet..
Jag lovar att bjuda på massor va nya recept och en hel del roliga tävlingar de kommande veckorna!

0
Kommentera

Chokladbollar


I helgen hade vi som jag tidigare skrev kalas. Sebastian fyllde år och det var fullt håll-i-gång hela lördagen!
Något som Sebastian är lite utav en expert på är chokladbollar, så självklart skulle han göra ett gäng och bjuda alla gäster på. Men när han väl skulle sätta igång och baka, ja då var all kakao slut. Typiskt! Men jag är ju lite av en "man tager vad man haver"-människa. Så vi bytte helt enkelt ut kakaon mot smält choklad och det blev toppengott!

Goda chokladbollar:

100 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
2 tsk kallt kaffe
150 g smält choklad

Blanda samman alla ingredienser utom chokladen, rör i den sist. Se till att den inte är allt för varm, då blir det så kletigt!
Rulla till bollar och rulla dom sedan i pärlsocker eller kokos.
Låt stå kallt i ca 20 minuter.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Paprika


Nu är det inte långt kvar. Internetleverantören har lovat oss att vi skall kunna nytja internet på onsdag och vi får hålla tummarna för att de stämmer. Man blir smått galen när man inte har tillgång till datorn hemma.
Inte för att det kommer finnas speciellt mycket tid över denna vecka. Ett rum skall tapetseras klart till helgen då det blir kalas för hela slanten. Sebastian fyller 25, så jag lovar att bjuda på en hel del smaskiga recept efter långhelgen. Håll även utkik efter tävlingar med finfina priser här framöver!

Förra veckan åt fyllda paprikor. Att de var en populär maträtt på 70-talet kan jag tro för de är både smaskiga att äta och lätta att göra. Jag pillade i lite fetaost för att få lite extra smak!

Fyllda paprikor:

4 medelstora paprikor
400 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 liten burk majs
färsk oregano
salt & peppar
2 dl riven ost
fetaost

Finhacka lök och vitlök, fräs med nötfärsen. Slå på de krossade tomaterna och majsburken. Smaksätt med oregano, salt och peppar.  Låt detta puttra på medelhög värme. Skär undertiden av toppen på paprikorna och rensa ur fröna. Ställ ut på i en ugnsfast form. Fyll paprikorna med färsblandningen, tryck i fetaost och toppa med riven ost. In i ugnen i ca 175 grader i ca 30 minuter eller tills de fått fin färg.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Chocolate & Vanilla Cheesecake


Jag har alltid sagt att jag inte gillar cheesecake som man gör i ugnen, det är  bara den frysta varianten jag tycker om!
Men jag måste väl ta tillbaka det nu. För jag är helt omvänd, frälst och väldigt glad att jag testade detta recept. I mina tankar var ugnsbakad cheesecake lite gummiaktig, säkert har jag någon gång ätit en "köpt" cheesecake och de kan lätt vara lite som gummi i konsistensen.
Men det här, ja det är bara gott, gott, gott! Jag gjorde min i långpanna istället för en rund form, jag har heller inte haft några kex i botten. Helt enkelt för att det inte fanns några hemma. Och jag kan lova att det gick precis lite bra utan, men vill man ha kexbotten är det bara att blanda kaksmulor med smält smör, trycka ut i formen och grädda ca 10 minuter!

Jag valde att smaksätta denna cheesecake med vanilj och choklad. Vilket var riktigt lyckat! Den kan lätt bli lite mäktig, så servera gärna lite bär till!

Choklad & Vaniljcheesecake:

400 g philadelphiaost
1 dl socker
 2 msk mjöl
3 tsk vaniljsocker
1 äggvita
1 äggula
100 g smält choklad

Rör ut osten med sockret. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Separera äggvitan från gulan och rör i dem en i taget. Klä en långpanna med aluminiumfolie, häll i smeten och ringla över den smälta chokladen. Dra ut chokladen med en kniv så att kakan blir lite marmorerad. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna helt innan du skär den i rutor.

Nu önskar jag er alla en härlig och solig helg!


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera