Helgtårta


Igår slängde jag ihop en tårta lite snabbt som far min skulle ha till jobbet idag. Jag kände för att vara lite vårig och tårtan fick då gå i grönt och gult. Att kavla sockerpasta/marsipan är lite tidskrävande, därför tog jag en liten genväg och köpte färdigkavlad marsipan. Jag är inte jätteförtjust i den, men det funkar.
Nertill försökte jag få marsipanen i små veck som skulle få en att tänka på gräs eller liknande, vet tyvärr inte riktigt om jag lyckades…

Tårtan är fylld med hallongrädde och citron/vaniljkräm. Jag hoppas att den skall smaka.

Trevlig helg önskar jag nu er alla och glöm inte bort att ställa om klockan i helgen.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

"Våffeldagen"

Som matbloggare kan jag ju bara inte missa att skriva om denna dag, som egentligen är en felsägning. Mariabebådelsedag blev Vårfrudagen (vår fru=Maria) och detta mina vänner är våffeldagen! Jag tycker detta är helt underbart!
Det finns säkert lika många recept och varianter på våfflor som det finns våffelätare. Själv gillar jag helt vanliga våfflor, inget extra krångel. De första äter jag oftast med keso och lite lingonsylt men avslutar gärna våffelätandet med en stor klick grädde och lite god sylt!

När svärmor skulle göra tårta sist blev det lite våffelmix inblandat. Antagligen var hon lite stressad, eller så satt inte glasögonen på plats, istället för att blanda mjölk med vaniljsåspulver blev det nämligen en skvätt våffelmix i innan hon insåg sitt misstag. Men tårtan blev urgod i alla fall, så kanske är detta någon man skulle prova?

Ovan ser ni ett av alla olika recept på våfflor som finns, är du sugen på att testa någon nytt och spännande? Kika gärna in på vafflor.se där hittar du garnaterat något som faller dig i smaken!

Äter du våfflor idag?

Bild: arla.se

0
Kommentera

Moussetårta- recept


Många av er läsare har efterlyst receptet på denna moussetårta, självklart skall jag inte vara snål och självisk utan dela med mig. Det här är den första moussetårtan jag gjort som innehåller maräng, kanske är det den och hela 1 dl hallonlikör som gör detta till en helt underbar dessert?
Detta recept är aningens lite krångligt, kan jag tycka. Men tårtan blev helt otroligt god, så det är värt allt arbete!
Gör ett anslag (en tårtbotten) och dela den i två eller tre delar, beroende på hur hög du får den, spar en botten och frys in resten så har du på lager till nästa gång du skall göra denna underbara moussetårta!

Sockerlag:

1 1/2 dl vatten
2 dl socker
1 msk glykossirap eller honung

Blanda allt i en kastrull och låt det koka tills allt socker är löst,  den skall komma upp i ca 107 grader.

Hallonpuré:

350 g hallon
1/2 dl sockerlag

Mixa hallonen med 1/2 dl av sockerlagen, sila detta och ställ åt sidan. Tag undan ca 4 msk av hallonpurén, den skall användas till gelén ovanpå tårtan.

Maräng:

1/2 dl socker
5 tsk vatten
1 äggvita

Koka en sockerlag av sockret och vattnet. Vispa äggvitan hårt och tillsätt sedan sockerlagen lite i taget, vispa nu på låg hastighet tills marängen svalnat helt.  Du har nu gjort en italiensk maräng! Ställ åt sidan.

Mousse:

4 1/2 gelatinblad
hallonpué
3 äggulor
2 msk socker
italiensk maräng
1 dl hallonlikör
4 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ägg och socker poröst, vänd i hallonpurén, häll upp detta i en kastrull och låt detta sjuda under omrörning tills det blir en kräm. Krama ur gelantinbladen och rör i dom i den varma hallonkrämen. Låt detta svalna.
Vispa undertiden grädden, vänd ner marängen och sedan hallonlikören i krämen, rör ner den vispade grädden.

Lägg kakbotten i en form med löstagbar botten. Blanda 1/2 dl av sockerlagen du gjorde i början med 1 msk av hallonpurén. Pensla botten med detta. Fyll sedan formen med moussen. Släta till och ställ sedan in formen i frysen för att stelna.
Moussen kan nu stå i frysen upp till ett par veckor innan den skall dekoreras och ätas.

Det finns otaliga sätt att dekorera tårtan, en variant är att göra ett lager av gelé och den gör du så här:

Lägg 3 gelatinblad i blöt, värm 1/2 dl sockerlag med 3 msk hallonpuré. Krama ur gelatinbladen och rör ned dom i den varma hallonpurén. Låt detta svalna och häll det sedan över den kalla moussetårtan.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Nya Elle


Ute i butik finns ett rykande färskt nummer av Elle mat & vin. Tårtkalas, påskgott, "7 skäl till att älska skåne" och "den nya kinamaten från England" är bara några av rubrikerna i detta nummer.
Jag har inte mer än bläddrat igenom mitt exemplar, antagligen åker det ned i en av kartongerna och jag får mig en glad överaskning när jag hittar en oläst tidning i en av alla sjuttioelva flyttkartonger. 

Denna tidning är nog min favorit bland de mattidningar som finns ute på marknaden. Alla bilder är alltid otroligt tjusiga och recepten är inspirerande, precis som det skall vara i en mattidning tycker jag!

Vilken tidning bläddrar du helst i?

0
Kommentera

Cheesecake


Detta kan vara en av de enklaste och smarrigaste efterrätterna man kan göra! Det går riktigt snabbt att göra och smakar gudomligt. Jag hade i lite hackad vit choklad och toppade med hallon. Mumsigt värre!

Vit chokladcheesecake:

3 ägg
2 dl socker
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
100 g vit choklad
2 dl hallon
silverkulor

Gör så här:

Separera äggvitan från gulan.Vispa vitan till ett hårt skum, vispa socker och äggulor pösigt, blanda sedan i philadelphiaosten.
Vispa grädden hårt och grovhacka chokladen. Blanda ihop allt och häll upp en form med löstagbara kanter. Frys i minst 4 timmar. Tag ur cheesecaken ur frysen ca 20 minuter innan den skall serveras så den hinner mjukna lite. Dekorera med hallon och silverkulor.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera