Nytt från Milda

Förra veckan fick jag hem tre flaskor av Mildas nya smaksatta grädde. Den finns i tre olika varianter, italiensk tomat & ricotta, rostat vitlök & citrontimjan och sist svamp & vit balsamico.
Dessa kommer att finnas i butik från och med vecka tio och kostar ca 15 kronor.

Vi har hittills testat den med rostad vitlök och citrontimjan. Och visst smakade det både vitlök och citrontimjan om den (även fast den innehöll minst citrontimjan), men att tillsätta färgämne och ändå sälja en grå/begie grädde kan jag tycka är lite onödigt.
Jag vet inte om det var den rostade vitlöken som gjorde att grädden fick en liten konstig bismak, men jag slog på två matskedar vanlig grädde och då försvann den. Trotts mina låga förhoppningar blev det riktigt gott!

Den får tre cupcakes av fem möjliga från mig. Att de tillsatt färgämne och att citrontimjan hamnade sist på innehållförteckaningen drog ned betyget!

Senare under veckan kommer receptet med vitlöks och citrontimjansgrädden.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Resultatet

Igår avnjöts första omgången med hembakta semlor, jag måste faktiskt säga att de blev bedårande söta! Florsockret som jag pudrade över blev verkligen pricken över i.
De flesta fyllde jag med mandelmassa men då jag vet att alla inte gillar det hade jag vaniljkräm (marsansås) i ett par.
Perfekt att ha till kaffet!

Fyllning till ca 10 mini-semlor:

100 g mandelmassa
urskrapet från vetebullarna
3 msk grädde

2 dl grädde

Börja med att riva mandelmassan, skär sedan med liten kniv loss en trekant från varje bulle. Skrapa försiktigt ur bullen så att fyllningen får plats. Blanda urskrapet med den rivna mandelmassan och grädden. Klicka med hjälp av två teskedar i fyllning i varje bulle. Vispa grädden och spritsa den över bullarna, lägg på "locket" och pudra över florsocker.

Bilder:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Bakning i liten skala


Igår hittade jag ett paket med jäst i kylen som datumet snart gick ut på, så jag satte igång och bakade lite. Dessa små söta bullar skall om bara en liten stund förvandlas till mini-semlor! Jag valde att inte ha kardemumma i degen, då jag inte tror att alla bullar kommer gå åt till semlor. Hälften har jag redan lagt i frysen, av dom tänkte jag nog göra mini-vaniljbullar så småningom.
För att få degen lite extra fluffig hade jag i 1 tsk hjorthornssalt, har man inte det hemma går det även bra med bakpulver

40 st släta bullar, perfekta till mini-semlor!

50 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 ägg
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl

1 ägg till pensling

Smält smöret och ha i mjölken, värm detta fingervarmt (37 grader). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills all jäst löst sig. Blanda i ägg och socker.
Tag ca 1 dl av mjölet och blanda med bakpulver och salt, ha i detta och fortsätt sedan med resten av mjölet. Spar dryga decilitern till utbakningen av degen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabt ihop den. Dela i två lika stora bitar. Gör 20 små bollar av varje halva. Låt dessa jäsa ytterliggare 30 minuter under bakduk på plåten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 8 minuter i 175 grader.

Bilder:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Våren i rutan


Under vår/vinter ploppar det upp flera glada nyheter.

 Jamie Oliver drar igång redan nu den 8 de februari med Jamies matrevolution.
I denna serie vill han hjälpa det brittiska folket att få ordning på sin matlagning. Att laga mat är roligt, bra för ekonomin och ger alla ett hälsosammare liv. Hans idé är att lära ut 10 recept till 10 personer. Var och en skall sedan föra vidare recepten till 2 personer som även de skall ge vidare recepten.
Om detta fungerar kommer snart hela England ha en sundare mathållning, men vi kan väl anta att allt inte kommer gå enligt planerna…

Söndagen den 8 de februari kl 20.00 drar denna serie igång på kanal 5, jag sitter garanterat bänkad!

Leila Lindholm
kommer vi också se mycket av under våren. I mars drar hennes nya serie "Leila på landet" igång på tv4+.
I denna serie beger sig Leila ut på landet och slungar honung , fiskar gös, odlar egna grönsaker och kryddor. Hon bjuder även på de bästa recepten för beduinpartyt, en texas bbq och en helt underbar svensk sommar.

Vi kommer även att kunna njuta av alla hennes recept och idéer i ett nytt format då hennes magasin "Leilas Contry Living" dyker upp, även det i mars. Här kommer vi kunna njuta av inredning, recept och trädgård. Hur underbart låter inte det!

0
Kommentera

Fläskkotletter

Jag kan inte påstå att jag är en speciellt stor beundrare av fläskkotletter, det kan till och med hända att jag sagt att jag inte tycker om det. Trotts detta köpte jag en förpackning förra veckan när vi handlade. Sebastian tittade misstroget på mig när jag la ned dom i vagnen, då inte han heller så förtjust i dessa köttbitar.
Men efter lite klurande och funderande så kan jag meddela att vi är omvända. Vi hade fel, förlåt! Fläskkotletter är faktiskt gott. Iallafall om man tillagar dom så här:

Marinerade fläskkotletter i färskostsås 4 port:

marinad:

5 msk olja
2 msk soya
saft från 1/2 citron
timjan

Blanda alla ingredienser i en plastpåse, lägg i köttbitarna. Låt detta ligga och dra, gärna ett par timmar. Mina marinerade jag dock inte längre än 20 minuter på grund av tidsbrist.

4 fläskkotletter
200 g Créme Bonjour Vitlök
3 msk grädde
salt & peppar

Stek de marinerade kotletterna ca 4 minuter på varje sida. Salta och peppra. Tag ur de färdigstekta kotletterna, rör i créme bonjour och grädde i stekpannan. Lägg tillbaka kotletterna i såsen och låt detta koka, gärna under lock ett par minuter.

Till detta serveriade jag glacerade morötter vilket är ruskigt gott men barnsligt enkelt att göra!

Bild: Linnéas Skafferi

2
Kommentera