Idag står det 13 december i almanackan och vi firar lucia. Under dagen har vi inhandlat lite julklappar och har nu endast ett få kvar att köpa. Jag skall strax åka iväg och lyssna på Salas lucia i en av våra kyrkor här i stan. Det har blivit lite av en tradition då jag först var med och körade under många år. Nu nöjer jag mig med att sitta i kyrkbänken och bara njuta. Kvällen skall sedan spenderas med diverse julpyssel som aktivitet. En alldeles lagom lördag i december med andra ord!
Jag vill önska er alla läsare en härlig lördagkväll och jag hoppas ni fått se lucia med följe någon gång under dagen!
Ja, bilden kan tyckas lite opassande då det osar sommar om den och utanför fallar snön för fullt. Men min version av denna utsökta efterrätt hade vi inte tid att fota. Receptet läste jag i Elle mat & vins maj nummer i år men har inte kommit mig för att göra den för ens nu. Det enda svåra med det här receptet är namnet. Parfait (uttalas perfä, ungerfär). Jag måste erkänna att jag inte är speciellt språkbegåvad, stackars Sebastan suckade tungt och konstaterade att alla inte kan vara bra på allt och att jag skulle hålla mig till matlagning och bakning så sköter han det här med språk. Och det passar mig finfint!
Jag valde att smaksätta min glass med björnbär och blåbär, till dekoration strödde jag över frysta lingon, blåbär, hallon och björnbär. Det blev riktigt gott och jag kommer absolut göra detta igen.
Parfait 10 pers:
4 dl grädde 4 äggulor 1 dl socker 200 g björnbär 1 burk blåbärspure (jag tog en barnmatsburk)
Vispa äggulor och sockert fluffigt med elvisp, grovhacka de frysta björnbären och blanda i dem tillsammans med blåbärspuren i smeten. Vispa grädden och vänd även ned den i smeten. Fyll en sockerkaksform med smeten och frys i minst 5 timmar. För att lättare lossa den frysta parfaiten, doppa formen hastigt i hett vatten, stjälp sedan upp på ett fat och dekorera med bär.
Förra helgen var det glöggbjudning hemma hos oss. Två sorters glögg som skulle provas, smått och gott att ha till, trevligt sällskap, ja man behöver inte mycket mer än så för att ha en lyckad kväll. Jag gjorde i ordning tre små tilltugg som passar utmärkt till glöggdrickandet. Många av er är säkert redan ett fan av att äta ädelost och pepparkakor. Själv kan jag tycka det blir lite för mycket av ostsmaken, men ostbollarna jag gjorde blev himmelska! Tunnbrödsnurror med skinka och senap var ett givet val, som tredje sak gjorde jag crostini med lingon och brie.
Alla tre saker går fint att förbereda dagen innan, det är egentligen bara brien som behöver smälta lite ovanpå brödet i ugnen en liten stund innan servering. Ädelostbollar ca 15 stycken:
1 burk kesella 150 g ädelost ett gäng korssade pepparkakor
Mosa osten med en gaffel och blanda med kesellan. Låt stå svalt en stund innan du formar massasn till små bollar (det kan bli lite kletigt) och rulla dem sedan i spepparkakssmulor. Ställ kallt fram till servering.
Tunnbrödsnurror ca 25 stycken:
4 skivor tunnbröd 200 g skinka 1 burk kesella eller philadelphiaost stark julsenap
Bred ett lager kesella/philadelphia på bröden. Lägg ut skinkskivor så det täcker allt. Bred på senapen. Rulla ihop och låt stå svalt. Skär i bitar innan servering. Kom i håg att ta ut dem ur kylen ett tag innan de skall ätas så de inte är kylskåpskalla! Crostini med lingon och brie ca 20 stycken:
1 lång baguette ca 2 dl lingonsylt 500 g brieost
Skär brödet på snedden och lägg ut bitarna på en plåt. Låt de rostas i ugnen i ca 15 minuter per sida på 100 graders värme (detta går bra att göra ett par dagar i förväg). Innan servering: Dela brieosten i lagom stsora bitar för brödet, lägg på en klick lingon på varje brödbit och toppa med osten. Sätt in i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter. Osten skall bröja smälta lite lagom. Servera genast!
Jag antar att det finns fler glassomaner än jag där ute i världen. För min del får det gärna vara mycket kolasmak och chokladbitar i glassen. Glassernas glass måste nog ändå vara Ben & Jerry´s, som det skrivs om denna delikata men ack så dyra glasssburk. När vi var i USA var jag och svägerskan bara tvugna att köpa varisn butt (som vi naturligtvis bar hem i en papperspåse utan handtag) och sedan njöts den direkt ur burken uppkrupen i soffan. Det kändes otroligt amerikanst måste jag säga och glassen har nog aldrig smakat så bra som den gjorde då.
Min favorit är nog cookie dough, kan det vara för att jag älskar kakor kanske? Vilken gillar du bäst?
För alla er som befinner er i närheten av Stockholm, lite närmare bestämt Tyresö Centrum kan jag berätta en liten överaskning. Ben & Jerry´s öppnar nämligen sin allra första renolade glassbar där. Så om du blir lite glassugen så här i vinterkylan vet jag det rätta stället att besöka!
Ni får ursäkta den dåliga bilden, den gör verkligen inte detta recept rättvist. Men är man hungrig och det doftar så otroligt gott som det gjorde hemma idag, ja då hinner man inte ta bättre bilder än så här innan man måste hugga in!
Jag har under en tid gått och funderat på hur gott det skulle vara med kombinationen pizza-pesto. Då jag inte orkade dra igång något pizzabak idag valde jag en genväg, och tur var det för detta blev en favorit! Fullkornstortilla med pesto, kyckling, tomater och mozzarella. Det var dumt av mig att ens fundera, jag menar hur kan detta inte vara gott!?
Jag använde tortillabröden av modell större och åt en, sedan var jag mätt. Sebastian fick knapt i sig två, så räkna på 1½ bröd per peron kanske.
Tortillapizza 2 pers:
3 stora tortillabröd 2 kycklingfiléer ½ burk pesto mozzarella 1 ask körsbärstsomater ev ett par jalapenos (ingen favorit hos mig, men Sebastian gillar dem starkt) 3 dl riven ost
Dela kycklingen i småbitar och stek dem i en het panna. Krydda med salt och peppar. Bred ett lager pesto på bröden, lägg på kyckling och halverade tomater. Skär mozzarellan och fördela den jämnt. Lägg ev på jalapenos och strö den rivna osten över. In i ugnen i ca 10 minuter och middagen är klar!