Sega nougatrutor

Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

När jag var barn serverades ofta små, tunna och platta nougatrutor på festliga tillställningar som födelsedagskalas.
Genom att trycka ut degen till en riktigt tunn platta räckte det till många, många kakor.

De där nougatrutorna har jag nu gått och funderat över i flera, flera veckor. Frågade mamma om recept. Men hennes stämde inte alls överens med kakorna jag mins. Så då började den stora googlingen. Efter att ha fått fram ett recept jag tyckte kändes rimligt, ändrade jag om lite och fick fram små, delikata, söta och oemotståndliga nougatrutor. Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

Jag hade ett par förpackningar nougat kvar efter julens godistillverkning. Så det var bara att plocka fram. Men jag ville inte ha tunna, platta kakor. Nej jag var ute efter en högre kakbotten som jag också ville skulle ha lite seghet och motstånd i sig. Jag hade en påse helt bovete hemma och tänkte att detta måste ju bli perfekt att ha i. Och det blev det vill jag lova. Har man inte en påse helt bovete i skafferiet kanske det finns puffat ris? Något som ger lite tuggmotstånd och seghet.Nougatrutor, havrerutor, nougat, baka i långpanna

Kakorna blev som sagt LÖJLIGT goda, faktiskt bättre än de jag mins från min barndom. Jag drog ner något på sockermängden och toppade sen kakorna med lite flingsalt. Kontrasten mellan det söta och det salta. Det blir så gott!

Nougatrutor ca 24 st:
150 g smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
5 dl havregryn
1 dl helt bovete (kan bytas mot 1 dl havregryn eller puffat ris)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

250 g nougat
flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Rör om tills allt socker löst upp. Ha i havregryn, bovete, bakpulver och vanilj. Arbeta ihop till en klibbig deg.
Klä en form (ca 20×24) med bakplåtspapper och tryck ut degen till en jämn botten.

Grädda i 200°C i cirka 10 minuter

Mitten av kakan kan sjunka ihop något när den är färdiggräddad, då brukar jag trycka ner kanterna så att du får en jämn och fin botten.

Hyvla nougat över den varma kakan och bred ut det helt slätt eller gör fina mönster. Toppa med lite flingsalt.
Ställ kallt innan du skär kakan i fina rutor.

Kakorna är glutenfria (om du gör på glutenfria havregryn) och kan enkelt göras laktos och mjölkfria genom att byta ut smöret mot laktos eller mjölkfritt. Och nougaten går att byta ut mot smält laktos eller mjölkfri choklad. Bra va?

19
Kommentera

Pestopasta med fetaost

Pestopasta med fetaost, pestopasta med kyckling, vegetarisk pestopasta

Första gången jag stötte på pestopasta, det var på en restaurang i turiststråken i Stockholm. Ni måste tänka att kommer man från en småstad var inte pesto något var man hade hemma i skåpet när jag var liten. Det kändes så nytt, så fräscht, så gott!

Pastan med pesto som jag åt serverades med kyckling. Kanske var det fetaost till också, jag mins inte riktigt. Jag mins bara den krämiga pastan. Vilken smak!

Pestopasta med fetaost, pestopasta med kyckling, vegetarisk pestopasta

Så här lite drygt 20 år senare är faktiskt fortfarande pasta med pesto en favorit. Kanske inte något jag beställer in på restaurang. Men det är ju världens enklaste snabbmat att laga hemma.
Servera precis som den är, eller ha i bitar av kyckling, quorn eller lax. Så gott!

Här hade jag faktiskt kall pasta kvar sedan middagen innan. Och även lite färdig kyckling. Så lunchen var klar på max 10 minuter.
Pestopasta med fetaost, pestopasta med kyckling, vegetarisk pestopasta

Trixet när det kommer till en riktigt god pestopasta, det är att använda en pesto som smakar mycket. Antingen tar du dig tiden och gör en egen eller så köper du en bra variant på burk. Smakar peston mycket, då behöver du inte smaksätta med så mycket annat.

Vill du steka kyckling, quorn eller lax och ha till, då gör du det först. När den är klar tillsätter du bara pesto och grädde och tar vid där detta recept börjar.

Pestopasta med fetaost 4 port:

200 g pesto
3 dl grädde av valfri sort (jag tog havregrädde)
4 port kokt pasta
200 g små tomater
150 g fetaost
färsk basilika
salt

ev quornbitar, kyckling eller lax

Ha upp pesto och grädde i en stekpanna, rör om väl och låt allt koka upp och småputtra i cirka 10 minuter. Ha i kokt pasta i såsen och rör om väl. Tillsätt tomater, fetaost och massor av färsk basilika. Smaka av med lite salt.

Klart!

Råkar du köpa en pesto (eller redan har hemma som måste ätas upp), kan du piffa upp det genom att pressa i en vitlök och även riva i lite parmesanost. Det brukar göra susen.

En perfekt lunch eller middag du snabbt snor ihop på bara en liten stund. Servera en stor och härlig grön sallad till.

 

26
Kommentera

Källarfranska som bara jäser 1 gång

Källarfranska, baka bröd, hembakat bröd, mjukt bröd

Källarfranska som bara jäser 1 gång. Det ni!
Detta är en deg som bara kräver 1 jäsning, sånt gillar ju jag som ni vet. Enkelt. Lättbakat. Utan krusiduller.
Men jag blev lite nyfiken på vart ordet ”källarfranska” kommer ifrån. Är det ett bröd som historiskt bakats i folks källare?
En kort googling bort blev svaret att just dessa frallor mår allra bäst att jäsa länge på sval plats. En källare tillexempel. Så nej, brödet bakas inte i källaren, men ska med fördel jäsas där.
Källarfranska, baka bröd, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag gillar när bröd ska nattjäsas. Det är som om man halverar mängden jobb på något konstigt vis. Antagligen för att man delar upp det på två dagar.
Här blir det dessutom minimalt med arbete dag 2, då man redan format frallorna dag 1 och sedan låter dom jäsa på plåt i kylen (eller varför inte i källaren om man har en!). Sedan är det bara att grädda bröden lagom till frukost. Bra va?Källarfranska, baka bröd, hembakat bröd, mjukt bröd

Här hemma blev det jubel och fanfarer. Isac älskade dessa små vita frallor. Och jag kan ju förstå honom. Vem älskar inte vitt fluffigt bröd liksom?

Jag bakar dom helst på helt vanligt vitt vetemjöl. Men vet att det finns många recept med rågsikt i. Byt bara ut några dl vetemjöl mot rågsikt om du vill.

Källarfranska, ca 25  st:

25 g jäst
5 dl vatten (kallt ej fingervarmt)
1 msk strösocker
2 msk olja
ca 13 dl vetemjöl
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke, slå över vatten, socker och olja. Rör tills all jäst lösts upp ordentligt. Tillsätt ca 10 dl vetemjöl och allt salt. Arbeta degen i maskin och tillsätt de sista dl vetemjöl under omrörning. Degen ska vara fast och lossa från bunkens kanter.

Forma degen till en rund, avlång limpa. Dela degen i ca 26 bitar. Tänk på att de jäser upp till cirka dubbla storleken.
Doppa varje degbit i mjöl och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Jag la bitarna med snittytan upp. Täck med plastfolie och låt jäsa på svalt ställe i cirka 10 timmar.
Tag ut bröden och låt de jäsa i rumstemperatur medan du värmen ugnen till 250°C. Grädda bröden i cirka 10 minuter. De ska inte ha fått någon färg på ytan utan fortfarande vara ljusa.

Servera rykande färska. Då är de som godast. Bröden går självklart bra att frysa in efter gräddning.

15
Kommentera

Kärleksmumskladdkaka med mycket glasyr

kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Glad fredag på er alla,
Idag bjuder jag på det godaste som bakats på länge här hemma i köket. Nämligen en kärleksmumskladdkaka, med extra mycket glasyr. Som kärlek i en liten rund springform!

kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Idag tog min hjärna helg sådär strax före lunch ungefär. Det är fantastisk hur man kan snurra till det ibland när man är trött. Men jag känner mig ungefär som när barnen var riktigt små och man vaknade upp med ojämna mellanrum på natten. För att ge mat, stoppa i napp, byta blöja och bara vara nära. Men det som håller mig vaken om nätterna är min hosta. Förhoppningsvis går det över snart så jag blir mig själv igen.
kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Jag har bakat den här kladdkakan förut. Nämligen för ganska exakt 5 år sedan såg jag nu. Men tyckte kladdkakan verkligen förtjänade lite nya bilder.

kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Om jag skulle göra kakan bara för att ätas och inte vara snygg på bild, då skulle jag ha kokos på hela glasyren och inte bara på kanterna. För man vill ju ha kombinationen av den kladdiga kladdkakan, den silkeslena glasyren och kontrasten i den knapriga kokosen. I VARJE TUGGA!

Det här är verkligen kladdkakornas kladdkaka som gick åt i ett litet nafs här hemma. Den fick högsta betyg!kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Jag har börjat att alltid tillsätta en skvätt grädde i mina glasyrer. För att det gör livet som glasyrätare mer underbart. Det blir godare. Så mycket godare. Ni måste testa.

Gör kladdkakan i god tid. Låt den svalna helt. Alltså vara kylskåpskall. Då kan den vara exakt sådär undergräddad som man vill ha den, utan att den flyter ut. Låt kakan vara kvar i springformen när du har på glasyren. Och låt den åter igen bli kylskåpskall. Då får du snygga, raka bitar av din kärleksmumskladdkaka.

Kärleksmumskladdkaka med extra mycket glasyr:

kladdkaka:
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl kakao

glasyr:

100  g smör
ca 6 dl florsocker
3-4 msk kaffe
2 msk grädde
4 msk kakao

riven kokos

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och ha i sockret. Rör om ordentligt, Tillsätt äggen, ett i taget. Ha sedan i mjöl, vanilj och kakao. Vänd försiktigt runt allt till en jämn smet. Sätt i ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Ha upp smeten och grädda i 180 °C i cirka 15 minuter eller tills kanterna börjat stelna men mitten fortfarande är kladdig. Ställ att svalna.

Smält smöret till glasyren. Blanda i florsocker, kaffe, grädde och kakao. Rör till en jämn, glansig glasyr. Häll glasyren över den kalla kakan. Strö över riven Låt stelna helt i kylen, gärna över natten.

En perfekt kaka att göra till alla hjärtans dag som faktiskt är precis runt hörnet!!

15
Kommentera

Lättlagad majssoppa

vegosoppa, soppa, majs, lunch

Ibland är det bra att gå igenom arkiven. Då kan man snubbla över gamla godingar man helt enkelt glömt bort i strömmen av alla recept som far genom bloggen under åren.

Som detta recept på en lättlagad majssoppa. Vart receptet kommer ifrån från början är lite oklart. Men det hittade till mig och under många år var detta en stående lunchrätt i mitt kök.vegosoppa, soppa, majs, lunch

Allt du egentligen behöver är ju faktiskt lite majs, ja och så lite annat smått och gott såklart.

Så här i VAB, corona och karantäntider är recept som dessa perfekt att plocka fram. Dels för att de inte kräver långa ingredienslistor. Men också för att de är så rysligt enkla att laga!

Jag har smaksatt soppan med lite spiskummin och paprika, men du kan ta i lite tacokryddor om du har det hemma tillexempel.

Majssoppa, 4 port:

400 g majs (konserverad eller fryst)
1 gul lök
smör att steka i
2 tsk spiskummin
1 tsk paprika
salt & svartpeppar
ev chili
6 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
creme fraiche

Hacka löken och fräs den tillsammans med majsen i en klick smör tills löken mjuknat. Pudra över kryddorna och slå sedan över buljongen, låt koka upp och koka cirka 5 minuter.

Tag av från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Finhacka paprikan och ha i den. Toppa varje skål med en klick crème fraîche, lite paprika och svartkål.

Jag serverade några bitar av mitt senaste brödprojekt till soppan, nämligen tekaksfrallor. Det blev verkligen riktigt gott!

13
Kommentera