Nu har vi tassat ett par dagar in i januari. En tid på året då det oftast blir väldigt mycket månad kvar i slutet av lönen. Visst är det tur att man då faktiskt kan laga en hel del mat som är riktigt god, men inte alls behöver kosta skjortan.
Idag tipsar jag därför om 5 billiga recept att testa i januari, perfekt att ta fram i slutet av månaden!
Hel kyckling i ugn med rostad potatis känns ju som nästan lite lyxig mat. Men håll utkik i affären, ofta kan det finnas hel kyckling till nedsatt pris, då brukar jag köpa ett gäng och lägga i frysen. Perfekt att sedan ta fram och köra i ugnen.
Linsgryta, finns det någon lista med bra, god och billig mat som inte innehåller linsgryta? Tror inte det. Men faktum är, detta är ett av mina favoritrecept genom tiderna. Smörigt, krämigt, kryddigt, gott och billigt. Kan det bli bättre?
En påse frysta gröna ärtor, lite selleri, lök, buljong och en skvätt grädde senare har du min fantastisk goda gröna ärtsoppa framför dig. Har du inte testat den än, gör det!
Våfflor på havremjöl. Det blir lite mer mättande än våfflor gjorda på vetemjöl. Och havremjöl gör du enkelt själv genom att mixa vanliga havregryn till ett mjöl i en mixer eller matberedare. Här hemma är dessa de enda våfflor som gräddas.
Gör ett rejält lass köttbullar i tomatsås.
Perfekt till matlådor eller att frysa in när man snabbt behöver få fram mat.
Jag har gjort mina köttbullar i tomatsås i min Crock Pot. Men det går såklart bra att göra dom i en gryta på spisen eller i ugnen också.
Vad brukar ni laga när plånboken ekar tom i januari? Det finns ju faktiskt så mycket mat som inte behöver kosta skjortan, men ändå är riktigt, riktigt god!
Nyårsklockorna slår snart. 2021 blir till 2022 och i år skålar vi in det nya året med Villa Puccini och en helt makalöst god nyårsmiddag!
Jag har nämligen ugnsrostat potatis med helt rimliga mängder smör och örter, stekt oxfilé till perfektion, rostat tomater tillsammans med balsamvinäger och som den mest oemotståndliga pricken över i vispat ihop en parmesanmajo att servera till.
Som vanligt i det italienska köket är maten i grunden enkel. Kött, potatis och grönsaker. Men det är vad man gör med dessa råvaror som har betydelse.
Syran i vinet behövs då parmesanmajon men även potatisen är lite åt det fetare hållet. Ett vin med låg syra och sträva upplevs ofta väldigt tamt till mat som denna.
Vinet är kryddig, har utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kanel, mörk choklad, mandel och kardemumma.
Artikelnumret är Nr 22328 och vinet kostar 139 kr.
Jag funderade länge och väl vilket inslag av grönsaker jag ville servera till. Men efter ett tag kom det självklara valet till mig:
tomater som fått ugnsrostas tillsammans med balsamvinäger och en liten nypa socker. Serverade med ruccola och riven parmesan. Det blev matmagi!
Parmesanmajo, är det något som du stött på tidigare? Om inte så måste du testa.
Att göra egen majonnäs är lika enkelt som att räkna till 10 om du äger en mixerstav. Sen kan du enkelt smaksätta den efter önskemål. Idag blev det självklara valet parmesan.
Jag valde att ugnsrosta delikatesspotatis till min nyårsmiddag. Det blir verkligen gott. Och ett enkelt sätt att göra något mer och lite annorlunda än helt vanlig potatis.
Genom att ha på en riklig mängd smör som fick gå med potatisen hela tiden fick smöret en brynt och kolaaktig ton. När det sen var cirka 15 minuter kvar tillsatte jag färsk rosmarin och färsk salvia.
Ugnsrostad potatis med oxfilé, rostade tomater och parmesanmajo, 4 portioner:
Ugnsrostad potatis:
ca 900 g delikatesspotatis (jag föredrar Amandine eller asparges)
75 g smör
flingsalt
färsk rosmarin
färsk salvia
Tvätta potatisarna och lägg dom i en ugnsfast form. Skär smöret i kuber och fördela ut över potatisen. Strö över flingsalt.
Ugnsbaka i 225°C i cirka 25 minuter. Rör om i potatisen cirka två gånger så den öses med smöret.
Finhacka rosmarin och salvia. Strö över potatisen och ugnsbaka i cirka 15 minuter till. Eller tills potatisen känns helt klar.
Lägg plommontomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olja och balsamvinäger. Strö över en nypa socker. Ugnsbaka i 225°C i cirka 15 minuter eller tills tomaterna mjuknat. Låt tomaterna svalna något. Blanda sedan med ruccola och finriven parmesan.
Parmesanmajo:
1 ägg
3 dl neutral olja
en nypa salt
1 msk dijonsenap
några stänk citron
ca 1 dl finriven parmesan
Se till att alla ingredienser håller rumstemperatur.
Lägg ägg, olja, salt och senap i en hög och smal bunke. Jag brukar använda ett litermått.
Sätt mixerstaven i botten och mixa på full hastighet. När du ser att ingredienserna bildar en tjock majonnäs kan du försiktig dra den långsamt uppåt. Fortsätt mixa tills du har en tjock majonnäs. Tillsätt lite citron och parmesan. Smaka eventuellt av med mer salt om så behövs. Låt stå kallt. Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen, så gör den gärna i förväg.
Stekt oxfilé:
4 skivor á 150 g
salt
smör att steka i
Låt köttet ligga framme tills det blir rumstempererat.
Torka köttet helt torrt. Salta. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Ha i köttet och bryn det på hög värme på båda sidor. Sänk sedan värmen och låt köttet steka klart tills innertemperaturen når 58 °C. Stek inte mer än två köttbitar åt gången. Låt köttet vila cirka 5 minuter innan servering.
Servera den ugnsrostade potatisen med tomater, ruccola, parmesan, stekt oxfilé och parmesanmajon.
Gott Nytt År! Nu ser vi fram emot vad 2022 har att erbjuda ❤️
För dig som vill ha en lite mindre sötsliskig variant på julgodis kommer här ett litet tips från mig. Nämligen bounty gjord på kokosmjölk.
Istället för att blanda kokosen med smör, sirap och strösocker har jag använt kokosmjölk. Sen har jag sötat med kokossocker.
Hur söta du vill göra dom är en smaksak. Jag brukar börja med 1 msk kokossocker, och sedan öka mängden om jag vill ha det sötare. Du kan även styra lite hur sött det blir genom att använda choklad med olika kakaohalt. Ju mörkare choklad, ju mindre sött blir det.
Med bara några dagar kvar till julafton nu ska jag idag planera inför storhandling. Som antingen sker ikväll eller tidigt i morgon bitti. Jag tror det blir det senare faktiskt. Jag brukar försöka handla när det är så lugnt som möjligt på ICA.
Bonty med kokosmjölk:
200 g riven kokos
1-2 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
250 ml kokosmjölk
150 g choklad av valfri kakaohalt
1 tsk kokosolja
Blanda samman kokos, kokossocker och vanilj. Öppna förpackningen med kokosmjölk och häll av kokosvattnet så du bara har den krämiga delen kvar. Blanda detta med kokosen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer socker.
Tryck ut massan i en 20×20 cm bakplåtspappersklädd form och ställ kallt några timmar.
Skär sedan i önskad storlek. Smular sig kokosmassan kan du skölja kniven i hett vatten mellan varven. Och se till att torka den helt torr och ren.
Smält chokladen och blanda i kokosoljan. Doppa kokosbitarna i chokladen. Strö över lite dekorationer och låt stelna helt. Jag förvarar mina bountys svalt.
Jag gillar när det finns en mix av allt till jul. Något väldigt sött som knäck, men också något med lite mer karaktär, som dessa. Det blir en perfekt blandning!
Julveckan är här och jag har massor av härliga recept kvar att dela med mig av innan jul. Som det här receptet på isnougat. Ni vet som ischoklad. Men med nougat istället. Och borta är kokosfettet i silvrig förpackning. Jag har använt kokosolja istället. Det går precis lika bra!
Jag har som sagt gjort min isnougat på kokosolja istället för kokosfett. Jag förvarar den i frysen, men den håller konsistensen riktigt bra i rumstemperatur. Bättre än förväntat!
Vill man inte göra isnougat går det självklart bra att göra ischoklad istället. Ta motsvarande mängd choklad som det är nougat i receptet.
Om du ogillar smaken av kokosolja rekommenderar jag att du tar en helt neutral variant. Jag tycker det kan vara rätt gott med en liten underton av kokos. Men det är ju valfritt. Toppa gärna isnougaten med något gott eller fint. Flingsalt, nötter eller varför inte strössel?
Isnougat:
150 g nougat
50 g mörk choklad
150 g kokosolja
Smält nougaten i ett vattenbad, hacka chokladen och ha i den tillsammans med kokosoljan. Rör tills allt smält. Ha upp i små aluminiumformar. Ställ kallt.
Isnougaten förvarar jag som sagt i frysen i en tätslutande burk. Ett fint och gott tillskott till årets julgodis!
Det är inte bara jag som är lite barnsligt förtjust i wienernougat. Sött, mjukt, nötigt och så gott. Dessutom ruskigt enkelt att göra själv. Fördelen med att göra den själv är att du kan bestämma själv hur söt du vill ha den.
För handen på hjärtat kan den man köper ibland bli i sliskigaste laget. Genom att ha i mer mörk choklad blir wienernougaten mindre söt. Men, gillar du den söt, ja då tar du bara en choklad med lägre kakaohalt. Bra va?
Idag är det fjärde advent och bara 5 dagar till jul. I år känner jag 0 julstress. Kanske för att barnen gick på jullov redan i fredags vilket innebar att jag var tvungen att ha arbetat klart med alla stora jobb då. Nu återstår bara att renskriva lite recept, publicera lite blogginlägg, ta hand om instagramkontot, fakturera och betala några fakturor. Men det är sådant som jag alltid gör löpande. Även om jag inte alltid arbetat 40 timmars arbetsveckor, är jag heller aldrig riktigt ledig.
Jag valde att ha lite mörkare choklad den här gången. Min choklad var nog 70%, men jag har gjort på 50% choklad också.
Wienernougat, ca 30 bitar:
250 g nougat
150 g choklad (valfri kakaohalt)
100 g flagad mandel
Skär nougaten i småbitar, lägg i en skål och smält i ett vattenbad. Hacka chokladen och rör i den. Fortsätt smälta över vattenbad tills all choklad smält helt. Ha i mandel och rör om väl.
Ha upp i en bakplåtspappersklädd form och ställ svalt.
Har du haft den i kylen kan den behöva stå framme en liten stund innan du skär den i bitar. Det går enklare att skära då.