ANNONS

Parfait

Ja, bilden kan tyckas lite opassande då det osar sommar om den och utanför fallar snön för fullt. Men min version av denna utsökta efterrätt hade vi inte tid att fota. Receptet läste jag i Elle mat & vins maj nummer i år men har inte kommit mig för att göra den för ens nu.
Det enda svåra med det här receptet är namnet. Parfait (uttalas perfä, ungerfär). Jag måste erkänna att jag inte är speciellt språkbegåvad, stackars Sebastan suckade tungt och konstaterade att alla inte kan vara bra på allt och att jag skulle hålla mig till matlagning och bakning så sköter han det här med språk. Och det passar mig finfint!

Jag valde att smaksätta min glass med björnbär och blåbär, till dekoration strödde jag över frysta lingon, blåbär, hallon och björnbär. Det blev riktigt gott och jag kommer absolut göra detta igen.

Parfait 10 pers:

4 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
200 g björnbär
1 burk blåbärspure (jag tog en barnmatsburk)

Vispa äggulor och sockert fluffigt med elvisp, grovhacka de frysta björnbären och blanda i dem tillsammans med blåbärspuren i smeten. Vispa grädden och vänd även ned den i smeten. Fyll en sockerkaksform med smeten och frys i minst 5 timmar. För att lättare lossa den frysta parfaiten, doppa formen hastigt i hett vatten, stjälp sedan upp på ett fat och dekorera med bär.

bild: Elle mat & vin

1
Kommentera
ANNONS

Tilltugg

Förra helgen var det glöggbjudning hemma hos oss. Två sorters glögg som skulle provas, smått och gott att ha till, trevligt sällskap, ja man behöver inte mycket mer än så för att ha en lyckad kväll. Jag gjorde i ordning tre små tilltugg som passar utmärkt till glöggdrickandet.
Många av er är säkert redan ett fan av att äta ädelost och pepparkakor. Själv kan jag tycka det blir lite för mycket av ostsmaken, men ostbollarna jag gjorde blev himmelska! Tunnbrödsnurror med skinka och senap var ett givet val, som tredje sak gjorde jag crostini med lingon och brie.

Alla tre saker går fint att förbereda dagen innan, det är egentligen bara brien som behöver smälta lite ovanpå brödet i ugnen en liten stund innan servering.

Ädelostbollar ca 15 stycken:

1 burk kesella
150 g ädelost
ett gäng korssade pepparkakor

Mosa osten med en gaffel och blanda med kesellan. Låt stå svalt en stund innan du formar massasn till små bollar (det kan bli lite kletigt) och rulla dem sedan i spepparkakssmulor. Ställ kallt fram till servering.

Tunnbrödsnurror ca 25 stycken:

4 skivor tunnbröd
200 g skinka
1 burk kesella eller philadelphiaost
stark julsenap

Bred ett lager kesella/philadelphia på bröden. Lägg ut skinkskivor så det täcker allt. Bred på senapen. Rulla ihop och låt stå svalt. Skär i bitar innan servering. Kom i håg att ta ut dem ur kylen ett tag innan de skall ätas så de inte är kylskåpskalla!

Crostini med lingon och brie ca 20 stycken
:

1 lång baguette
ca 2 dl lingonsylt
500 g brieost

Skär brödet på snedden och lägg ut bitarna på en plåt. Låt de rostas i ugnen i ca 15 minuter per sida på 100 graders värme (detta går bra att göra ett par dagar i förväg).
Innan servering: Dela brieosten i lagom stsora bitar för brödet, lägg på en klick lingon på varje brödbit och toppa med osten. Sätt in i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter. Osten skall bröja smälta lite lagom. Servera genast!

Sedan är det bara att sätta igång och mingla!

foto:Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

B&J´s

Jag antar att det finns fler glassomaner än jag där ute i världen. För min del får det gärna vara mycket kolasmak och chokladbitar i glassen. Glassernas glass måste nog ändå vara Ben & Jerry´s, som det skrivs om denna delikata men ack så dyra glasssburk. När vi var i USA var jag och svägerskan bara tvugna att köpa varisn butt (som vi naturligtvis bar hem i en papperspåse utan handtag) och sedan njöts den direkt ur burken uppkrupen i soffan. Det kändes otroligt amerikanst måste jag säga och glassen har nog aldrig smakat så bra som den gjorde då.

Min favorit är nog cookie dough, kan det vara för att jag älskar kakor kanske? Vilken gillar du bäst?

För alla er som befinner er i närheten av Stockholm, lite närmare bestämt Tyresö Centrum kan jag berätta en liten överaskning. Ben & Jerry´s öppnar nämligen sin allra första renolade glassbar där. Så om du blir lite glassugen så här i vinterkylan vet jag det rätta stället att besöka!

0
Kommentera
ANNONS

Pizza på en tisdag

Ni får ursäkta den dåliga bilden, den gör verkligen inte detta recept rättvist. Men är man hungrig och det doftar så otroligt gott som det gjorde hemma idag, ja då hinner man inte ta bättre bilder än så här innan man måste hugga in!

Jag har under en tid gått och funderat på hur gott det skulle vara med kombinationen pizza-pesto. Då jag inte orkade dra igång något pizzabak idag valde jag en genväg, och tur var det för detta blev en favorit!
Fullkornstortilla med pesto, kyckling, tomater och mozzarella. Det var dumt av mig att ens fundera, jag menar hur kan detta inte vara gott!?

Jag använde tortillabröden av modell större och åt en, sedan var jag mätt. Sebastian fick knapt i sig två, så räkna på 1½ bröd per peron kanske.

Tortillapizza 2 pers:

3 stora tortillabröd
2 kycklingfiléer
½ burk pesto
mozzarella
1 ask körsbärstsomater
ev ett par jalapenos (ingen favorit hos mig, men Sebastian gillar dem starkt)
3 dl riven ost

Dela kycklingen i småbitar och stek dem i en het panna. Krydda med salt och peppar. Bred ett lager pesto på bröden, lägg på kyckling och halverade tomater. Skär mozzarellan och fördela den jämnt. Lägg ev på jalapenos och strö den rivna osten över. In i ugnen i ca 10 minuter och middagen är klar!

1
Kommentera
ANNONS

Gör gott 2009

Nu är almanackan som jag tidigare under hösten skrev om äntligen här!

Som många av er vet så gör alla gymnasieelever ett så kallat projektarbete under det sista skolåret. Det finns nog lika många varianter på dessa arbeten som det finns elever skulle jag tro. Min syster går sitt sista år på Praktiska Gymnasiet i Västerås, där hon läser till florist.
Hon har valt att göra en almanacka med temat "skogens alla rum".

Vinsten som blir efter tryckkostnaden går oavkortat till Västerås Lasarettets Lekterapi. Detta är en perfekt julklapp att ge bort till någon du tycker om, varje månad bjuder på nya vackra bilder (jag fick ställa upp som fotomodell och är med på två kort!). Så gör gott, beställ en kalender här och bidra till att lekterapin kan göra vistelsen lättare för de sjuka barn som vistas där!

Nu är det en faslig tur att våra föräldrar bor mitt i skogen för ni kan bara gissa hur många saker vi har släpat ut, dekorerat, fotat och fixat ute i skogen. Med hjälp av blommor och helt underbar rekvisita och hon skapat fantastiska små rum i skogen. Bilderna föreställer bland annat en vårstädning, julfirande och hur en tvättdag i skogen ser ut.

Priset för denna kalender är 120 kr + frakt och är du intresserad av att beställa en, så kontakta mig via mail.
Eller om du har vägarna förbi eller bor i Sala så finns de även att köpa på Bokia i Sala, Blomsterverkstan & Nya Rum och Bürgers Växtgård i Sala.

Alla bilder utom en då fotografen själv blir fångad på bild är tagna av SebbeSula.

0
Kommentera