ANNONS

Mustig gryta till jul

Den här grytan blev ett sånt här ihopkok ni vet. Man har en grundidée som i det här fallet var grytbitar, lök och rödvin. Vart sefter åker saker ned i grytan och utan att man vet om det har man skapat något som blev helt otroligt gott.
Som vanligt har jag ju mina principer. Mat är mat, frukt är frukt och dessa skall man inte blanda.
 På samma vis känner jag när man kommer till kanel. Det är en krydda som man använder vid bakning och till tomtegröten, inte i mat.
 Men iblan måste jag bryta mot mina principer och nog var det tur allt att jag gjorde det den här gången, för det här blev riktigt, riktigt gott!

Tack vara kanelen blev det en liten julig touch vilket passar utmärkt så här i juletider. Kan varmt rekomendera detta recept!

Köttgryta med kanel 4 port:

600 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
3 dl köttbuljong (vatten+½ buljongtärning)
1 kanelstång
3 dl grädde
3 msk balsamvinäger
salt & peppar
ev ½ burk svarta oliver

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Låt det tillsammans med köttet brynas lätt i en gryta. Slå över vin och buljongen, låt allt koka upp. Lägg i kanelståsngen. Småputtra i minst 40 minuter, gärna längre om du har tid. När köttet är riktigt mört och fint, tillsätt grädden och vrid upp värmen och låt allt koka tills såsen tjocknar något. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Låt ev ½ burk svarta oliver koka med de sista minuterna.

bild: Linnéas Skafferi

1
Kommentera
ANNONS

Bygga bo

Första advent har nu passerat och den innehöll allt vad man kan önska. Julmusik, glögg, pepparkakor och trevligt sällskap. Det jag saknade var saffransbrödet, själv har jag inte hunnit baka något och på ICA var det tvärslut på alla hyllor som hade ordet "saffran" på etiketten.

I år tänkte jag försöka mig på att bygga ett litet hus, ja ett pepparkakshus då förstås. Jag har letat runt lite för att få inspiration men fångsten var dålig. Hos Martha hittar du självklart en variant, här kan du också ladda ner mallarna. Men det som tilltalade mig mest är de urtjusiga hus ni hittar hos Linda. Riktigt fina och idén med att ställa dem på knäckebröd är riktigt fiffig tycker jag!

Har du några goda råt och tips inför pepparkakshusbygget? Dela gärna med dig isåfall.


Bild: marthastewart.com

0
Kommentera
ANNONS

Ljus och mörktryffel till första advent

I morgon är det första advent. Tyvärr försvann all snö i veckan, men vi kan nog få till lite julkänsla ändå. Hela helgen spenderar vi nämligen uppe i Tällberg på hotell Gyllene Hornet. Dagen började vi med att gå upp och ta ett morgonbad i poolen. Härligt! Sedan blev det långfrukost och under eftermiddagen skall vi kika in Leksands Julmarknad. Så trotts att snön lyser med sin frånvaro så börjar julkänslan sakta smyga sig på.

Något som utan tvekan ger julfeeling så är det att göra julgodis. Jag skall förhoppningsvis hinna med lite nästa vecka. Detta recept fanns med i senaste numret av Elle Mat & Vin och hur gott låter det inte med kaffe och vit chokladtryffel?! Helt underbart skulle jag vilja påstå!

Så fram tills jag hunnit göra lite eget godis, håll till godo med detta ljuvliga recept!

ca 15 tryfflar
 Härligt med två smaker i en! vit fyllning: 
25 g smör
3 msk grädde
1 tsk honung
100 g vit choklad

mörkt chokladtäcke:

25 g smör
1/4 dl vispgrädde
1 1/2 tsk starkt kaffe
200 g mörk choklad

Och 50 g vit choklad till dekoration

Börja med den vita fyllningen:
Smält smör tillsammans med grädde och honung i en kastrull. Hacka choklad i mindre bitar och rör ner i det varma smöret. Låt smälta och blanda till en jämn smet. Ställ svalt att stelna.
Gör sedan det mörka chokladtäcket:
Smält smör tillsammans med grädde i en kastrull. Tillsätt kaffet.
Hacka choklad i mindre bitar och rör ner i grädden. Låt smälta och blanda till en jämn smet. Ställ svalt att stelna. När de båda smetarna har stelnat något, ta cirka 1/2 tesked av den vita fyllningen och rulla en kula.
Ta cirka 1 tesked av den mörka och lägg runt om den vita.
Lägg upp på fat. Smält den vita chokladen och ringla över.

(bild och recept: ellematochvin.se)

0
Kommentera
ANNONS

Chai

Chai- latte finns att köpa på de flesta fik nu, men den godaste gör man helt klart själv. Jag brukar göra i ordning "en portion" åt gången, men funderar på att blanda en hel burk så det bara är att fylla tekulan när man är sugen.

Är inte detta den perfekta presenten att ge bort till den te-galna!?

Söta burkar finns att få tag på lite var stans för varierane priser. Vill du köra riktigt budget skulle jag rekomedera att kolla in loppisar och dyligt. Där brukar det kunna finnas gamla fina burkar för en billig peng!

Chai:

1 hg svart te
3 krossade kanelstänger
½ påse nejlikor
½ påse kardemummakärnor
ett par bitar torkad ingefära

Blanda allt i en burk och låt det stå och dra minst ett dygn.


En stor mugg chai-latte:

Koka upp 2 dl vatten, tillsätt 2 dl mjölk (gärna sojamjölk, det blir sött och du behöver inte använda socker). Lägg te-blandingen i en tesil och låt allt dra i ca 5-10 minuter. Ta ur tesilen och njut av din chai-latte!

(eget kollage med bilder från indiska och inreda.com)

0
Kommentera
ANNONS

Julstök

Idag är det på pricken en månad kvar tills det är julafton, härligt! Julkorten har jag börjat pyssla med, första omgången julmarmelad är klar (och uppäten!), julstjärnorna och amaryllisen inhandlad, julgardinerna är strykta och väntar på att få sättas upp. Det börjar med andra ord bli jul på riktigt. Det är inte många månader fram utan nu får man med gott samvete frossa i allt vad glitter, glögg, julklappar och adventsljusstakar heter!

För någon vecka sedan gjorde jag lite julmarmelad så där på prov och det blev mycket lyckat.
Detta blir ca 5 dl färdig marmelad, det går utmärkt att dubbla för större sats!

Julmarmelad:

3 stora apelsiner
200 g torkade fikon
1 citron
1 dl vatten
3 dl syltsocker
1 hel kanelstång

Börja med att skala apelsinerna, och skär dem och fikonen i små, små bitar. Dela citronen och pressa ur all saft. Ha i apelsinerna, fikonen, kanelstången, citronsaften och vattnet i en kastrull. Slå i sockret och låt allt koka upp. Detta ska nu koka i ca 10 minuter. Ha upp den varma marmeladen på väl rengjorda burkar och låt den svalna innan du sätter på lock.

Svårare än så är det faktiskt inte att göra sin egen marmelad!

0
Kommentera