ANNONS

Organic

Efter alla onyttigheter kan vi behöva en dos grönsaker! Eller vad tycker ni? Att göra en kylskåpsrensning och sedan fylla ett tortilla bröd med vad man hittar blir för det mesta alltid smaskens. Lite grönsaker, kyckling, kryddor, kanske lite bönor ja sedan är middagen färdig!
Kycklingen har jag bara skurit ned i mindre bitar, stekt och kryddat med spiskummin, salt och peppar. Jag skar några morotsstavar till så man har något att knapra på, såsen är helt vanlig dippsås från OLW, utblandad med gräddfil.

Vi testade en ny variant på tortilla bröd denna gång, nämlgen Santa Maria Organic. Detta nya bröd gillade vi verkligen då det inte hade samma "papperskänsla" som andra bröd lätt får. Tummen upp för det!

Foto:Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Maränger & namnsdag

Grattis till alla oss som heter Elisabet. Jag heter det, likaså min mamma och syster. Namnet kommer från mormors syster som heter Elisabet i tilltalsnamn och då fick vi det som andranamn.
Här hemma firas inte namnsdagar på något speciellt vis, men vi brukar ringa och grattulera varandra.
Jag är lite smått fachinerad av namn, ofta berättar namnet lite om ens släkts historia. Att man bär samma namn innom en släkt skapar på något vis en sammhörighet. Fast å andra sidan är jag faktiskt helt ensam om mitt för och efternamn i Sverige!

Ser ni marängerna ovan, de är gjorda av frostingen som blev över från cupcaksen i måndags. Jag gjorde lite extra mycket ifall det inte skulle räcka och det bidrog till att en hel spritspåse full blev liggandes i kylen. Så jag provade helt enkelt att göra maränger av det. Och det gick finfint vill jag lova. En hel drös med söta små rosa maränger blev det!

Bara att spritsa ut på bakplåtspappersklädd plåt, in i ugnen i 100 graders värme i ca 1 timme. Låt marängerna svalna på plåten innan du försiktigt petar loss dem, annars går de lätt sönder!

Så alla Elisabettor där ute, varsågod ta en maräng!

Vad heter du i andranamn?

Foto: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Mini-Cupcakes

Igår bakades det för fullt här hemma. 30 stycken mini-cupcakes kom till liv i mitt kök, det var systers och min tur att bjuda kören vi sjunger med i på fika och vad skulle jag baka om inte cupcakes!? När jag ser dom stå uppradade så där i tårtkartongen jag jag inte låta bli att få denna låt i skallen, ungefär 4 minuter in i sången kommer ni till delen som passar in. Kan ni inte se framför er hur cupcaksen vandrar i takt från köksbänken, ner på golvet och vidare in i kartongen?

Jag hittade ett nytt recept på frosting som jag var tvungen att prova, detta blir mer som en marängsmet man spritsar. Jag gillade den verkligen då den var lättarbetad och fick riktigt fin konsistens, dock tog det en stund att få ihop den. Syster däremot saknade smörkrämen, alla tycker vi olika och tur är väl det!

Jag har ännu inte en bra form för mini-cupcakes. Har letat men inte hittat någon återförsäljare i Sverige, så för att få lite mer stadga i pappersformen tar jag alltid dubbla formar. Detta är för att de skall bli runda och fina och inte "flyta ut".

30 små chokladcupcakes:

3 ägg
1½ dl soscker
1½ dl brun farin
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk kakao
3 msk youghurt
1 msk olja

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, tillsätt lite i tagen under omrörning. Ha sist i olja och youghurt. Klicka ut i pappersformar och grädda i ca 8 minuter i 200 grader.

Fluffy frosting:

2 äggvitor
2½ dl socker
1 dl vatten
½ tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Börja med att vispa äggvitorna fluffiga (gärna i en hushålsmasksin då det blir mycket, mycket vispande). Ha i socker, vatten och saft från citron i en kastrull. Låt det hela sjuda på svag värme tills allt socker smält. Blir det sockerkristaller kvar i smeten blir frostingen inte lika len och jämn som den ska vara.
Fortsätt att vispa äggvitorna och tillsätt den varma sockerlagen lite, lite i taget. Det tar ca 10 minuter att ha i allt. Vispa marängen ytterliggare några minuter så den blir luftig och fin. Färga med valfri fär och spritsa sedan dina cupcakes.

Bild: Linnéas SKafferi

0
Kommentera
ANNONS

Korv


Jag har under en längre tid småspanat på fläsk och grynkorven som legat där i kyldisken på mataffären men inte riktigt kommit mig för att köpa hem. Tills för en vecka sedan. Detta hör inte till vanligheten att vi äter hemma hos oss. Men jag minns att man kunde få det till middag hos mormor och morfar när man var liten. Sätter man mycket smak på korvspadet och gör en god senapssås till, ja då blir detta en riktig höjdarmiddag, iallafall om du frågar mig.

Jag valde att använda både fläsk-och grynkorv.
Se till att korven har en hög köttprocent och den får gärna vara lokalt proudcerad!

Kokt gryn-och fläskkorv 4 pers:

1 fläskkorv
1 grynkorv
1 gul lök
2 lagerblad
hela kryddpepparkorn
salt
7 dl vatten

Skär korven i  ½ cm breda skivor, klyfta löken. Lägg i korv, kryddor och lök i en stor kastrull, slå vatten över, salta lätt. Låt sjuda i ca 30 minuter.
Gör potatismos att servera till.

Senapssås:

2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
vitpeppar
salt
3 msk stark senap

Smält  smöret i en kastrull, rör ned mjölet och späd med mjölk. Rör klumpfritt. Smaksätt med vitpeppar, salt och senap. Låt sjuda i ca 5 minuter.

bild: Linneas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

ELLE

Igår låg den där, sesnaste numret av ELLE mat & vin. Utan att fundera så mycket som en sekund kan jag säga ett detta är min favoritmattidning!  Kanske är det för att den inte kommer ut så ofta, man får liksom längta lite efter nätsa nummer?

Jag skummade snabbt igenom första sidan:

150 julklappstipsvad kan passa bättre nu än just julklappstips!
Nigellas cocktailparty– Nigella är alltid rätt!
Nyårsmeny- snön gnistar, stjärnklar himmel, långa dagar i backen. Nyår skall firas i Norge, jag behöver massor av inspiration!
Världens godaste köttbullar– tveksamt om dom slår mormors?

Allt verkade som vanligt mycket lovande och fredagskvällen var utan tvekan räddad. Jag måste alltid skumma igenom tidningen en gång först innan jag börjar läsa på allvar. Men jag kom bara till sidan 9, ni vet insändarsidan. Det är ett riktigt guldkorn, speciellt om folk frågar efter recept, det tyder ju på att just det receptet är provat och så omtyckt att man bara måste ha receptet igen. Självklart var det en sådan förfrågan med, men det var inte för den sakens skull jag fastnade den här gången. Lite längre ner på sidan står det i rubriken: Tips på blogg.
Då jag alltid är på jakt efter bra och läsvärda bloggar, läste jag lite fort igenom stycket. Men vad nu! Det är ju min blogg det tipsas om! Jag var tvungen att läsa ett par gånger och verkligen försäkra mig om att jag läst rätt, men det stod där klart och tydligt: Nu vill jag passa på att tipsa om en helt underbar matblogg som jag börjat lässa för en tid tillbaka www.linneasskafferi.se.

Till du käre läsare som skickat denna insändare, tusen tack! Det värmer gott i mitt hjärta!

I kollaget ovan ser ni tre framsidor från Elle Mat & Vin genom åren. Det varkar som om dom, precis som jag har en förkärlek till ljuva pastellfärger!

Nu önsksar jag er alla  läsare en härlig lördagskväll!

0
Kommentera