Ja kan ni tänka er, slår man upp nya numret utav Vecorevyn så har dom nominerat Sveriges vassaste kvinnor och jag är en utav dom! Hur kul är inte det!? I samma artikel visar de massor utav inspirerande kvinnor som påverkar oss på olika sätt.
Så jag vill passa på att välkomna alla nya läsare hit till Linnéas Skafferi, jag hoppas ni kommer att tycka om bloggen och få nytta utav recepten. Vill ni enkelt se när jag gjort nya inlägg går det bra att följa bloggen via bloggkoll.com.
Nej, ni har inte kommit till en modeblogg, även om man så kan tro vid första anblicken. Men jag ber dig, kolla lite närmare på bilden så för står du nog. De är ju gjorda utav choklad! Kan det bli mycket bättre än så för en skotokig chokladälskare som jag!? Nej jag tror inte det! Denna bild snubblade jag helt oväntat över när jag letade efter en annan bild till et helt annat collage och jag blev helt fast. De är ju verkligen helt urläckra!
Jag var tvungen att leta vidare var de kom ifrån och hamnade till sist på Gayle´s Chocolates och jag sägar då det, hur läckra saker kan man egentligen göra med choklad!? Ja kolla in där så får ni se!
Jag skulle då inte alls bli ledsen över en ask med choklad därifrån (eller en sko för den delen)!
För er som aldrig provat att göra hel kyckling i ugn, ni har verkligen missat något! Inte nog med att det smakar helt gudomligt, det är otroligt enkelt att göra! Man köper sig bara en färsk eller fryst kyckling i affären, sätter smak med goda kryddor och låter den sedan stå i ugnen ca en timme (kycklingarna brukar ligga på dryga kilot och man räknar en timme per kilo).
I veckan valde jag att krydda med honung, citron och timjan. Det blev en riktig höjdare! Annat som är gott att ha till är, vitlök, sötsur sås, olivolja, soya, chili eller massor utav färska örter, det är bara fantasin som sätter gränser.
Kycklingen går utmärkt att göra i ordning dagen innan och sedan servera ljummen med ris och god sås, eller varför inte i en härlig pastasallad!
Hel kyckling i ugn:
ca 1 kg kyckling
1 citron
2 msk honung
färsk timjan
salt & peppar
Dela citronen i skivor och gnid in kycklingen ordentligt med citronsaften,ringla honungen över. Låt citronskivorna följa med i ugnen, de blir härligt söta av att ugnsbakas. Grovhacka timjan och strö den tillsammans med salt och peppar över hela kycklingen. In i ugnen på ca 175 grader i dryga timmen.
Foto:Linnéas Skafferi
Här hemma äts det väldigt sällan soppa. Själv är jag en stor fantast utav denna enkla, billiga men framför allt goda maträtt, men tyvärr är Sebastian utav en annan åsikt. Enligt honom blir man inte tillräckligt mätt på det. Men åter igen fick jag honom att ändra åsikt.. Genom att locka med varma smörgåsar gick han igår med på att i alla fall prova.
Denna morotssoppa passar perfekt på hösten, för vem vill inte ha en tallrik varm, krämig soppa så här i höstmörkret?! Sedan måste jag säga att den orange-gula färgen verkligen piggar upp. Soppan blir den pefekta förrätten på halloweenparyt! Servera den kall eller varm, i skål eller varför inte i söta shotglas? En klick creme fraiche till ger den rätta syran som soppan behöver för att komma till sin rätt!
Morotssoppa 4 port:
5 morötter 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 stor potatis 1 bit kålrot 6 dl grönsaksbuljong 2 msk färsk bladpersilja dragon mejram salt & peppar ½-1 dl grädde
2 dl creme fraiche
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i en kastrull tillsammans med lite smör. Undertiden, skala rotfrukterna och skär dem i småbitar. Ha i rotfrukter och buljong i kastrullen. Låt allt koka tills morötterna är mjuka. Rör i kryddorna och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i grädden i soppan, låt allt koka upp och servera tillsammans med varma smörgåsar och creme fraiche.
Här kommer ett litet sent tips om ett program ni inte får missa! Ikväll dyker nämligen Leila upp i rutan igen och ställer till med fest! Den här veckan kör hon ett halloween-special, nästa vecka tipsas det om gott ni kan bjuda på till farsdag. Jag gillar Leilas sätt att röra sig i köket, hon utrsålar lite utav att ingenting är omöjligt, allt går att göra bara man vill.
För er som missat hennes tidigare program finns de att kika på hos TV4-anytime. 49 kronor i månaden kostar ett medlemskap där (vilket behövs för att få tillgång till Leila och massa andra serier) och sedan är det bara att spendera en heldag i Leilas kök! Jag såg hela hennes julserie förra året, men har redan nu tjuvkikat på de tre första avsnitten en gång till för att få lite härlig inspiration till jul!