Till såsen använde jag torkad svamp, har du inte tillgång till det så kan du ta lite färsk svamp och steka den. Det går lika bra (det är bara lite smidigare med den torkade).
Kålrot är jättegott att skära i halvstora bitar och låta koka med potatisen under de sista minuterna.
Köttfärslimpa 4 pers:
500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 morötter
salt
vitpeppar
1 pkt bacon
Blanda mjölk och ströbröd, låt stå och svälla några minuter. Hacka undertiden löken och riv morötterna. Blanda samman färsen, löken, ägget, och de rivna morötterna med ströbrödet. Krydda med salt och vitpeppar.
Forma till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Täck hela köttfärslimpan med bacon och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45-50 minuter.
Jag valde att göra såsen på standardmjölk (röd mjölk) istället för mellanmjölk+ en skvätt grädde och det blev jättegott. Smakade verkligen som en riktig gräddsås!
Brunsås med svamp:
1 rejäl klick smör
2 msk mjöl
2 dl kött- eller grönsaksbuljong
2½ dl mjölk
1 tsk soya
1 dl torkad svamp
salt & peppar
Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och vispa ut det i smöret. Ha i all vätska och låt såsen koka ihop. Tillsätt svampen, soya, salt och peppar.
(bild: Linnéas Skafferi)