Några favoritrecept på julmat

bryssekål i ugn, ugnsrostad brysselkål b

När det kommer till julmat har jag några rätter jag inte vill vara utan. Så därför tänkte jag tipsa er om några favoritrecept på julmat.

Som min ugnsrostade brysselkål. Så gott!

Julskinkan är ett måste. Jag gillar min griljering som betsår av både klassiskt ströbröd och pankoströbröd. Knaprigt och gott men med klassiska smaker.rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Pappa Henriks numera berömda rödbetssallad har en given plats till jul. Har du inte testat att göra egen så måste du testa detta recept!Sillröra

Precis som mammas sillröra. Favoriten bland sillar på julbordet!

köttbullar, julmat, julbord

Julköttbullarna. Så här gör jag. Och ni är många som testat och älskat dom. Jag gör alltid köttbullarna i ugn. Så smidigt och enkelt!Inlagd rödkål

Jag äter inte kokt rödkål. En av få smaker jag inte klarar av. Så istället gjorde jag inlagd rödkål förra året. Det är en helt annan femma och så mycket godare, enligt mig. Jag för gärna in så mycket grönt det går på julbordet. För att balansera upp lite.Julsallad med rödkål och grönkål

På tal om grönt. Varje julbord måste ha en sallad. Och varför inte en med vinterns stora stjärnor. Grönkål, rödkål, apelsin och granatäpple. MUMS!Hel laxsida grillad eller i ugn

Ok, en somrig bild mitt bland allt det juliga. Men jag gör alltid en laxsida till varje julbord. Ungefär samma variant som jag gör på sommaren- ja eller hela året om. Servera den varm eller kall. Gör som ni gillar och vad som passar er bäst!

Det var några av mina favoriter till julbordet. Vad har du som du inte vill  vara utan?

3
Kommentera

Hemgjord trillingnöt

trillingnöt, julgodis

Hej i julstressen,

Eller hur känner ni? Jag försöker beta av sak efter sak så det kan få bli lite ledigt på riktigt. Barnen får jullov idag och jag har gjort klart alla stora jobb för året. Känns riktigt skönt i själen.
Till helgen tänker jag att vi ska fixa med lite julgodis. Och en självklar gäst är ju såklart trillingnöten. Tycker ni inte?trillingnöt, julgodis

Jag har ju lagt upp recept på trillingnöt tidigare. Men till i år har jag införskaffat en himla fin och smidig form att gjuta praliner i. Betydligt mycket mindre kladd måste jag säga! Och visst blev dom fina?!trillingnöt, julgodis

På förpackningen till formen fanns ett recept på trillingnöt från Fredriks fika. Jag följde det men bytte ut den vanliga mjölkchokladen mot en laktosfri variant. Vips har man ett helt gäng med laktosfria trillingnötter. Sen orkade jag inte temperera chokladen. Och jag upplever det som om man inte smälter chokladen på hög värme, då går det faktiskt utan att temperera också. Men ni gör precis som ni vill. Hos Fredrik finns instruktioner hur du gör för att temperera chokladen.

Jag dekorerade mina med strössel och lite vit choklad. Visst blev det fint?

Trillingnöt 24 st:

200 g mjölkchoklad av bra kvalitet (laktsofri använde jag)
72 hasselnötter, ca 50 g

Rosta hasselnötterna i ugnen på 200°C i cirka 10 minuter.
Lägg alla nötter i en handduk och gnugga bort skalet. Låt svalna helt.

Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad.

Fyll lite choklad i botten på varje fördjupning i formen. Lägg i tre nötter och fyll upp med choklad. Se till att det inte kommer choklad utanför. Slå formen i bordet försiktigt för att undvika luftbubblor i chokladen.

När chokladen stelnat helt, pilla ur den ur formen och dekorera med vit choklad och juligt strössel.

Formen hittar du här.

Har du ingen form kan du göra trillingnötter efter det här receptet.

6
Kommentera

Gräddkola med brynt smör och flingsalt

gräddkola, julgodis, kola,

Gräddkola med brynt smör och flingsalt. Ett av bloggens absolut mest lästa recept så här i juletid.  Men så här 5 år efter att receptet publicerades första gången känns det inte mer än rätt att uppdatera bilderna lite.

gräddkola, julgodis, kola,

Idag är det töväder här, så all den fina snön vi haft hela december smälter bort. Fram kommer allt på trappen jag inte hunnit plocka undan innan snön. Och allt ser faktiskt lite grådassigt ut ute. Men det ser ut att bli minusgrader nästa vecka. Så jag hoppas det hinner komma en gnutta snö iallafall till julafton.

Här går barnen på jullov på fredag. Och jag känner att det är ett maraton kvar att springa om jag också ska hinna ta  julledigt från fredag eftermiddag. Men i morgon ska sista samarbetet för året fotograferas och skickas in. Sen väntar en hel del pappersarbete och såklart massa härliga recept här att dela med sig av!
gräddkola, julgodis, kola,

Det här är på riktigt  världens godaste gräddkola. För det är ju bara så, att allt med brynt smör blir himmelskt gott. Det och så lite flingsalt 🤩 MUMS!

Gräddkola med brynt smör och flingsalt:

100 g smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap

flingsalt

Bryn smöret (eller bara smält det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked. Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 125 °C (eller tills den klarar kulprovet).

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i den varma smeten. Strö över flingsalt. Låt stelna helt i rumstemperatur innan du skär den i bitar.

Slå in kolorna i papper. Jag förvarar kolorna svalt, men inte i kyl eller frys. Så håller de garanterat till jul.

Jag gjorde dubbel sats. Och verkar få stå och slå in gräddkolor fram till julafton ungefär😅 Men det är det värt!

29
Kommentera

Duka fint i jul-vik en rosett av en servett

servettvikning, vika servetter, juldukning

Idag tänkte jag tipsa er om en himla fin och enkel dukning till jul. Nämligen genom att vika en fin rosett av en servett.

Jag har använt tygservetter här. Fina servetter finns att köpa bland annat här. Men det går bra att använda pappersservetter också. Se bara till att servetterna har samma färg på alla lager papper. Det blir snyggast då.

servettvikning, vika servetter, juldukning

  • Veckla ut servetten helt.
  • Vik sedan in två flikar mot varandra så de möts på mitten.
  • Vik servetten dubbel, först en gång, sedan en gång till. Så du har en avlång remsa.

servettvikning, vika servetter, juldukning

  • Vik in snibbarna så de hamnar i kors på mitten.
    servettvikning, vika servetter, juldukning
  • Ta tag i mitten av rosetten.servettvikning, vika servetter, juldukning
  • Och trä över en servettringservettvikning, vika servetter, juldukning
  • Rätta till snibbarna så de blir ungefär lite långa. ”Puffa” upp rosetten.
    servettvikning, vika servetter, juldukning

Klart! Här hittar du en video på hur jag gör hela förloppet.

Mina servettringar i mässing hittar du här till ett superbra pris.

De andra servettringarna har jag hittat på en antikaffär.

servettvikning, vika servetter, juldukning

Har du inte några servettringar går det bra att knyta ett band runt mitten istället för att trä servetten igenom en servettring. Det blir också jättefint.

servettvikning, vika servetter, juldukning

Kanske kan du limma eller bara lägga på en dekoration på bandet? Torkade apelsiner är jättefint. Och så här enkelt gör du dom. Jag gjorde mina förra året och om är precis lika fina i år också.
Eller så kan du kanske lägga på en pepparkaka vackert dekorerad med kristyr?

Låt fantasin flöda och duka enkelt, men väldigt vackert till jul!

10
Kommentera

Pannacotta med smak av pepparkaka

pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julafton

Kalendern visar 9 december och det är pepparkakans dag idag. Så därför tänkte jag bjuda på julens kanske enklaste dessert. Som passar lika bra att göra iordning till helgens glöggmys som till julaftonsdesserten. Nämligen pannacotta med smak av pepparkaka.pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julafton

Här hemma fortsätter utbyggnaden av huset med buller och bång. Igår kom ytterdörren på plats och dom jobbar för fullt med att få badrummet på övervåningen så pass klart att det går att flytspacklas innan jul. På instagram har jag sparat alla storys som jag lagt upp rörande utbyggnaden under symbolen som heter ”HUSET”. Kika gärna in där om ni vill hänga med på resan!
pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julaftonMen för att återgå till den här löjligt enkla och precis lika goda pannacottan med pepparkaka. Jag gjorde det enkelt för mig. Och använde Marabous mjölkchoklad med smak av pepparkaka. En perfekt grund till detta recept. Vill man ha lite mer kraftig chokladsmak kan du byta ut 50 g mjölkchoklad mot en mörkare variant. Den här blir rätt söt. Precis som jag vet att min familj vill ha det 🙂

Skulle jag servera detta till juldessert räcker det garanterat till 6, kanske 8 portioner då man kanske vill ha en lite mindre dessert som del av en buffé.

Pannacotta med smak av pepparkaka 4 glas:

4 dl visgrädde
185 g Marabou mjölkchoklad pepparkaka
2 gelatinblad
2 tsk pepparkakskrydda
vispgrädde
pepparkakor
strössel

Ha upp grädden i en kastrull och värm den tills den börjar sjuda. Lägg undertiden gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinbladen mjuknat kramar du ur all vätska och har ner dom i den varma mjölken. Vispa tills all gelatin är upplöst.

Hacka chokladen och ha upp den i en bunke. Slå den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills all choklad smält. Ha upp i portionsglas och ställ kallt.

Strö lite pepparkakskrydda på den kalla desserten, dekorera med vispad grädde, en pepparkaka och lite juligt strössel.

Du kan såklart blanda pepparkakskryddan i själva pannacottan också. Och kanske smula sönder pepparkaka och strö över. Ja men ni känner ju själva, dekorera efter vad ni tycker blir fint och har hemma!

 

P.S Om man av någon anledning har valt att bo i ett land där Marabou pepparkaka inte finns går det bra att ha två teskedar pepparkakskrydda i den varma grädden istället. Och använda vanlig mjölkchoklad.

Nu önskar jag er en finfin torsdag i december!

19
Kommentera