Här kommer bilder på de doptårtorna jag gjorde förra veckan. Tre stycken blev det och vad de lät som idag av beställaren så var de mycket uppskattade! Sådant är ju alltid roligt att höra. Testade lite nya recept denna gång och jag tror jag hittat en ny favorit, både som tårtfyllning och efterrätt.
Alla tre har olika smak, den lilla runda är dessutom laktosfri.
Vet ni att det går precis lika bra att göra lemon curd utan smör!? Den upptäckten gjorde nämligen jag när jag stod där och svor över att jag inte köpt något laktosfritt smör. Det får bära eller brista tänkte jag och uteslöt helt enkelt smöret. Och det blev absolut inget fel på den lemon curden kan jag lova!
De andra två tårtorna använde jag samma grund till, nämligen en vaniljmousse. När jag fyllt den ena med moussen blandade jag i blåbär och detta mina vänner blev utsökt! Det skall jag absolut göra och ha till efterrätt någon dag!
Sedan gjorde jag rårörda jordgubbar och hallon (bär + socker) som andrafyllning. Betydligt mycket godare än sylt!
Här kommer receptet på mousse:
250 g kesella vanilj
2 tsk vaniljsoker
3 dl grädde
3 st gelatinblad
ev 250 g bär
Blötlägg gelatinbladen och sjud dom tillsammans med en skvätt grädde i en kastrull tills de smält. Vispa grädden fluffig. Rör ned kesella, vaniljsocker och gelatinen i grädden. Vänd försiktigt i bären. Låt stå i kylen en liten sund. Fyll tårtan eller servera som efterrätt i fina glas!
foto: Linnéas SKafferi