ANNONS

Havremjölk

Det verkar som om jag har snöat in mig en smula på frukostar. Vilket i och för sig inte är helt tokigt då det är dagens viktigaste måltid. Själv är jag faktiskt lite halvdålig på att äta det, måste jag erkänna. Ibland glömmer jag liksom bort det. Men jag tar gärna en skål med något mumsigt i och sätter mig här framför datorn och kollar vad som hänt under natten.

Dagens frukosttips måste ändå gå till havremjölken, något jag upptäckte för ett par år sedan då jag blev överkänslig mot laktos. Något jag då fastnade för var havremjölken.  Sedan dess har det ploppat upp mängder utav bra alternativ för den som av någon anledning inte vill använda sig utav vanliga mejeriprodukter.
 Det finns inget godare än havregrynsgröt med havremjölk! Har man sedan en klick hemgjord svartvinbärssylt till, ja då är lyckan gjord för mig! Jag har inte kommit mig för att använda den i bakning eller matlagning. Men jag tror nog man skulle kunna få till en omgång riktigt smaskiga pannkakor gjorda på denna mjölk, eller vad tror ni?

Har du erfarenhet av laktosfria produkter? Hör gärna av  dig via mejl eller lämna em kommentar!

(eget collage med bild lånad från ica.se)

Följ min blogg med bloggkoll

0
Kommentera
ANNONS

Ljuvligt god pasta

Detta blev dagens middag. Färskpasta med svamp, rödlök, vitlök, tomater, paprika, vitvinssås och riven parmesan. Tack vare att den färska pastan inte behöver koka så länge, så var maten klar på mindre än 15 minuter!  Nästa gång jag gör detta skall jag nog knapersteka lite bacon till, det kan bli riktigt  gott. Har man vegeterianer vid bordet kan ju baconet serveras i en skål på sidan om och strösslas över maten.

Pasta 2 port:

1 fp färsk pasta (jag använde ravioli)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 burk champinjoner (har du färsk svamp, använd det!)
ca 1 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
½ grönsaksbuljongtärning
1 paprika
1 burk körsbärstomater
basilika
oregano
salt & peppar
riven parmesan

ev bacon

Stek svampen i en panna, finhacka undertiden rödlök och vitlök. Låt löken fräsa med de sista minuterna så att den blir mjuk. Slå över vin, grädde och buljongtärningen. Detta får koka ihop någon minut, skär paprikan i halvstora bitar.
Smaksätt med basilika, oregano salt och peppar. Rör i den kokta pastan och paprikan. Lägg upp på tallrikar och toppa med halverade körsbärstomater och riven parmesan. Klart!
Enkel torsdagsmat på 15 snabba minuter!

Foto: privat

0
Kommentera
ANNONS

Matsedel V 35

I dagarna drar skolan igång, semestern är slut och allt återgår till det normala igen. Vardag med andra ord. Ganska skönt tycker en del, vissa längtar redan tills nästa ledighet. Vad man än tycker så är det bara att gilla läget, som min kloka mor skulle ha sagt.
En fråga man ofta ställer sig är; Vad ska vi äta ikväll!?
Jag tänkte plocka ihop en veckomatsedel med hjälp av recept här på bloggen, förhoppningsvis hittar ni något som faller er i smaken. Först hade jag tänkt vänta till måndag med att publicera detta inlägg, men då är ju redan veckan igång. Därför får ni nästa veckas matsedel redan nu.

Måndag: Lasagne på färska plattor
Tisdag: Pytt i panna
Onsdag:Räkpasta
Torsdag:Rårakor
Fredag:Fyllda färsspett

0
Kommentera
ANNONS

Fras

Havrefras, det var något som en av mina bästa kompisar för det mesta hade hemma när vi var barn. Jag mins att om man blev godissugen (och glassen från glassbilen var slut) kunde vi ta en näve fluffiga kuddar att knapra på. Ja, jag vet. Jag är uppvuxen på landet. Hade det varit i stan, skulle vi nog sprungit till närmaste kiosk. Men nu var det så att vi var på landet och då dög havrefras gott åt oss. Det åts nog fras hemma hos oss också till frukost, men de har liksom fallit lite i glömska densenaste åren då jag mest ätit flingor eller müsli.

Men här om veckan gick jag och strosade lite i flingavdelningen på ICA och såg att märket ICA gott liv gjort sina egna havrekuddar. Jag snappade snabt åt mig ett paket och det var riktigt mumsigt att äta till frukost tillsammans med lite youghurt nästa morgon! Men tydligen så duger inte det gamla vanliga sättet att stänga ett flingpaket. Både jag och Sebastian satt länge och väl och klurade på hur det skulle gå till. Tillslut knäckte vi nöten, men efter att ha öppnat och stängt några gånger så gick den ej att sluta helt.
Nej, det var bättre förr!
Fast ett stort plus med förpackningen var att den bara var hälften så stor som vanliga flingpaket, trotts att de båda innehåller 375 g…

Så, ut och köp er ett paket havrefras, youghurt/mjölk och lite god frukt. Frukosten är serverad!

0
Kommentera
ANNONS

Glass i stora lass!

Hela helgen har jag arbetat och då måste man ju unna sig lite för att orka jobba, eller hur! När lördagens pass var slut kröp jag upp i soffan iklädd pyjamas och bjöd mig själv på lite gott att äta. När jag tidigare under dagen var på ICA stod jag och tummade på frysdisken där Ben & Jerry´s glassburkar låg. Men 50 kronor för en liten butt med glass, det tycker jag är lite i dyraste laget. Även om den är bra god! Men jag är ju inte den som är den, så jag gick runt frysen, tog mig en förpackning helt vanlig vaniljglass och begav mig sedan till godisavdelningen för att botanisera lite.

 Med mig hem följde en snickers. Väl hemma skopade jag upp en lagom stor portion vaniljglass och lät den stå framme någon minut att tina. Undertiden hackade jag snickersen. Sedan blandade jag ihop allt och ställde in det i fryssen en stund för att stelna lite. Det smakade utsökt om jag får säga det själv. Till och med lite bättre än glassen från Ben & Jerry´s..

Så detta är dagens tips jag vill dela med mig utav till er. Bra att bjuda på till efterätt om du har lite kinkiga matgäster då det bara är att skära/krossa godis, nötter, choklad, ha upp det i skålar och så får var och en blanda i ordning sin favoritglass!
Perfekt att ha till barnkalaset!

0
Kommentera