Detta var fantastiskt gott vill jag lova! Biffar med massa gott i, kall sås med soltorkade tomater, glacerade morötter och grönt. Lite mycket hackande och pickande för att stå och göra en vardag kanske, men perfekt till lördagsmyset. Om man nu inte gör i ordning biffarna i förväg, då är middagen klar på några röda!
Att glacera morötter läste jag om i någon kokbok för ett tag sedan och var nu tvungen att prova. Smaskens! Ett bra alternativ till att ugnsbaka morötter, vilket är gott det med men det tar sin lilla tid. Dessa var klara på mindre än 10 minuter!
Köttfärsbiffar 4 pers:
400 g nötfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
½ dl mjölk
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl finhackade oliver
salt & peppar
örtkryddor (tex oregano, timjan, basilika)
Finhacka lök och vitlök.
Mosa sönder färsen i en bunke, ha i löken, knäck i ett ägg, rör i ströbrödet och mjöken. Blanda samman allt. Smaksätt med oliver, salt, peppar och massor med örtkryddor.
Gör biffar utav färsen och stek på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidor.
Kall sås med soltorkade tomater:
3 dl turkisk youghurt
½ gurka
5 st soltorkade tomater + olja
salt & peppar
Grovriv gurkan och pressa bort all vätska. Hacka de soltorkade tomaterna och rör ner dem tillsammans med gurkan i youghurten. Tillsätt lite utav oljan från tomaterna, salta och peppra. Låt stå en stund i kylen innan servering.
Glacerade morötter:
4 st morötter
1 dl vatten
½ dl olja
2 msk smör
salt
Skala och skär morötterna i stavar. Hetta upp en panna, lägg i morötterna. slå över vatten, olja och klicka i smöret. Låt allt koka tills vätska kokat bort, ca 6 minuter. Tossa runt morötterna då och då. Salta de färdiga morötterna.
Middagen är serverad!
Foto: Linnéas Skafferi