ANNONS

Härliga biffar!

Detta var fantastiskt gott vill jag lova! Biffar med massa gott i, kall sås med soltorkade tomater, glacerade morötter och grönt.  Lite mycket hackande och pickande för att stå och göra en vardag kanske, men perfekt till lördagsmyset. Om man nu inte gör i ordning biffarna i förväg, då är middagen klar på några röda!

Att glacera morötter läste jag om i någon kokbok för ett tag sedan och var nu tvungen att prova. Smaskens! Ett bra alternativ till att ugnsbaka morötter, vilket är gott det med men det tar sin lilla tid. Dessa var klara på mindre än 10 minuter!

Köttfärsbiffar 4 pers:

400 g nötfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
½ dl mjölk
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl finhackade oliver
salt & peppar
örtkryddor (tex oregano, timjan, basilika)

Finhacka lök och vitlök.
Mosa sönder färsen i en bunke,  ha i löken, knäck i ett ägg, rör i ströbrödet och mjöken.  Blanda samman allt. Smaksätt med oliver, salt, peppar och massor med örtkryddor.
Gör biffar utav färsen och stek på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidor.

Kall sås med soltorkade tomater:

3 dl turkisk youghurt
½ gurka
5 st soltorkade tomater + olja
salt & peppar

Grovriv gurkan och pressa bort all vätska. Hacka de soltorkade tomaterna och rör ner dem tillsammans med gurkan i youghurten. Tillsätt lite utav oljan från tomaterna, salta och peppra. Låt stå en stund i kylen innan servering.

Glacerade morötter:

4 st morötter
1 dl vatten
½ dl olja
2 msk smör
salt

Skala och skär morötterna i stavar. Hetta upp en panna, lägg i morötterna. slå över vatten, olja och klicka i smöret. Låt allt koka tills vätska kokat bort, ca 6 minuter. Tossa runt morötterna då och då. Salta de färdiga morötterna.

Middagen är serverad!

Foto: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Havremjölk

Det verkar som om jag har snöat in mig en smula på frukostar. Vilket i och för sig inte är helt tokigt då det är dagens viktigaste måltid. Själv är jag faktiskt lite halvdålig på att äta det, måste jag erkänna. Ibland glömmer jag liksom bort det. Men jag tar gärna en skål med något mumsigt i och sätter mig här framför datorn och kollar vad som hänt under natten.

Dagens frukosttips måste ändå gå till havremjölken, något jag upptäckte för ett par år sedan då jag blev överkänslig mot laktos. Något jag då fastnade för var havremjölken.  Sedan dess har det ploppat upp mängder utav bra alternativ för den som av någon anledning inte vill använda sig utav vanliga mejeriprodukter.
 Det finns inget godare än havregrynsgröt med havremjölk! Har man sedan en klick hemgjord svartvinbärssylt till, ja då är lyckan gjord för mig! Jag har inte kommit mig för att använda den i bakning eller matlagning. Men jag tror nog man skulle kunna få till en omgång riktigt smaskiga pannkakor gjorda på denna mjölk, eller vad tror ni?

Har du erfarenhet av laktosfria produkter? Hör gärna av  dig via mejl eller lämna em kommentar!

(eget collage med bild lånad från ica.se)

Följ min blogg med bloggkoll

0
Kommentera
ANNONS

Ljuvligt god pasta

Detta blev dagens middag. Färskpasta med svamp, rödlök, vitlök, tomater, paprika, vitvinssås och riven parmesan. Tack vare att den färska pastan inte behöver koka så länge, så var maten klar på mindre än 15 minuter!  Nästa gång jag gör detta skall jag nog knapersteka lite bacon till, det kan bli riktigt  gott. Har man vegeterianer vid bordet kan ju baconet serveras i en skål på sidan om och strösslas över maten.

Pasta 2 port:

1 fp färsk pasta (jag använde ravioli)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 burk champinjoner (har du färsk svamp, använd det!)
ca 1 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
½ grönsaksbuljongtärning
1 paprika
1 burk körsbärstomater
basilika
oregano
salt & peppar
riven parmesan

ev bacon

Stek svampen i en panna, finhacka undertiden rödlök och vitlök. Låt löken fräsa med de sista minuterna så att den blir mjuk. Slå över vin, grädde och buljongtärningen. Detta får koka ihop någon minut, skär paprikan i halvstora bitar.
Smaksätt med basilika, oregano salt och peppar. Rör i den kokta pastan och paprikan. Lägg upp på tallrikar och toppa med halverade körsbärstomater och riven parmesan. Klart!
Enkel torsdagsmat på 15 snabba minuter!

Foto: privat

0
Kommentera
ANNONS

Matsedel V 35

I dagarna drar skolan igång, semestern är slut och allt återgår till det normala igen. Vardag med andra ord. Ganska skönt tycker en del, vissa längtar redan tills nästa ledighet. Vad man än tycker så är det bara att gilla läget, som min kloka mor skulle ha sagt.
En fråga man ofta ställer sig är; Vad ska vi äta ikväll!?
Jag tänkte plocka ihop en veckomatsedel med hjälp av recept här på bloggen, förhoppningsvis hittar ni något som faller er i smaken. Först hade jag tänkt vänta till måndag med att publicera detta inlägg, men då är ju redan veckan igång. Därför får ni nästa veckas matsedel redan nu.

Måndag: Lasagne på färska plattor
Tisdag: Pytt i panna
Onsdag:Räkpasta
Torsdag:Rårakor
Fredag:Fyllda färsspett

0
Kommentera
ANNONS

Fras

Havrefras, det var något som en av mina bästa kompisar för det mesta hade hemma när vi var barn. Jag mins att om man blev godissugen (och glassen från glassbilen var slut) kunde vi ta en näve fluffiga kuddar att knapra på. Ja, jag vet. Jag är uppvuxen på landet. Hade det varit i stan, skulle vi nog sprungit till närmaste kiosk. Men nu var det så att vi var på landet och då dög havrefras gott åt oss. Det åts nog fras hemma hos oss också till frukost, men de har liksom fallit lite i glömska densenaste åren då jag mest ätit flingor eller müsli.

Men här om veckan gick jag och strosade lite i flingavdelningen på ICA och såg att märket ICA gott liv gjort sina egna havrekuddar. Jag snappade snabt åt mig ett paket och det var riktigt mumsigt att äta till frukost tillsammans med lite youghurt nästa morgon! Men tydligen så duger inte det gamla vanliga sättet att stänga ett flingpaket. Både jag och Sebastian satt länge och väl och klurade på hur det skulle gå till. Tillslut knäckte vi nöten, men efter att ha öppnat och stängt några gånger så gick den ej att sluta helt.
Nej, det var bättre förr!
Fast ett stort plus med förpackningen var att den bara var hälften så stor som vanliga flingpaket, trotts att de båda innehåller 375 g…

Så, ut och köp er ett paket havrefras, youghurt/mjölk och lite god frukt. Frukosten är serverad!

0
Kommentera