ANNONS

Köttfärspaj


Tidigare i sommras gjorde jag denna enkla men ack så smaskiga köttfärspaj. Den kom till ute i stugan och kylskåpet var inte alltför välfyllt. Men på något underligt vis blev det gott ändå! Ibland behövs det inte många och krångliga ingredienser, det duger oftast bra med vad som finns hemma.

Köttfärspaj:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten

Arbeta ihop ingredienserna i en bunke till en deg. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Tryck sedan ut i en pajform.

Fyllning:

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk salsa medium
1 köttbuljongstärning
1 röd paprika
salt och peppar
2 ägg
3 dl turkisk youghurt
körsbärstomater

Bryn köttfärsen. Skala och finhacka lök och vitlök, låt det steka med i färsen. Slå över salsan och smula i buljongtärningen. Salta och peppra. Låt det hela koka ihop några minuter.
Hacka paprikan och ha i den, lägg över färsen i pajskalet.
Rör samman ägg och youghurt och bred det över köttfärsen. Dela tomaterna och toppa med dem.
In i ugnen i ca 30 minuter i 175 graders värme.

Foto: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Mums!

Ett recept, två kakor. Brownies är något jag inte gör speciellt ofta, vilket är synd för det är ju så himla gott! Här har jag tagit ett recept och gjort två varianter av det. Det är ju alltid bra att ha valmöjligheter när man donar i köket. Ingen utav gångerna jag bakat har det funnits nötter nära till hands, hade jag haft det så skulle sannolikt recepten även innehålla en näve grovhackade sådanna!
När du bakar dessa kakor behöver du inte använda elvispen, allt skall bara röras samman, inte vispas. Vispar du får du i för mycket luft i kakan och den blir fluffig istället för så där krämig och kletig i mitten som den skall vara!

En plåt (25×35 cm) med brownies:

150 g smör
1 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret och blanda ut kakaon i det. Låt svalna.
Rör undertiden ihop äggen och sockret. Blanda ut bakpulvret i mjölet och vänd sedan i det  tillsammans med smöret i äggblandningen.
Klä en ugnsform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda långt ned i ugnen i 150 grader i ca 30 minuter.

Det är nu de två kakorna kommer att skilja sig. Den ena varianten gör du genom att hacka 100 g vit choklad och 100 g mörk choklad. När kakan sedan är klar, strössla ut chokladen som efter några sekunder börjar att smälta. Tag då en slikepott och rör samman de båda chokladsorterna till ett mellerat mönster. Vänta tills chokladen stelnat och skär upp i fyrkanter.

Det andra alternativet jag bjuder på idag är att täcka hela kakan med noblessbitar (det finns ju en hel uppsjö olika smaker att välja på!). När kakan svalnat, skär upp den i bitar. Mums!


(eget collage med bilder lånade från marthastewart.com)

0
Kommentera
ANNONS

Favoriter

Dessa två saker är sommarens absoluta favoriter! Underbar fetaost och olivsallad och ett förvånande gott och framförallt lättdrucket vin.
Fetaosten vi kört på nu i sommar är  ICAs egna. Osten ligger tillsammans med kryddor, olja och helt otroligt goda oliver i en förpackning! Jag skulle utan problem kunna leva på sallad med dessa godingar i hela sommaren!

När vi kommer till vinet så var jag in på systemet några dagar innan midsommar, där stod jag och den övriga befolkningen i Sala och funderade på vad vi skulle införskaffa. Mina ögon föll på en illgrön bag in box och jag högg den snabbt som attan och banade iväg mot kassan. När  jag väl fick provsmaka vinet  visade det sig att det var ju riktigt gott! Det är ingen enorm smakupplevelse och kanske inte det godaste vinet jag druckit. Men så här på sommaren passar det utmärkt! Att en flaska inte går på mer än 59 kr gör ju ingenting och det är ett perfekt sällskapsvin!

0
Kommentera
ANNONS

hett


Pust, stön, flås och flämt. Nu är verkligen sommaren här på riktigt. Inte en dag för sent med tanke på att det snart är augusti! I denna värme finns det väl knapt en människa som känner för att stå inne och stöka i köket. Men äta bör man, annars dör man sägs det ju. Under de senaste dagarna har det mest blivit olika smaskiga sallader för våran del. Min absoluta favorit så här i sommarvärmen!

Efter att ha jobbat hela dagen i outhärdlig hetta (27 grader varmt hade vi i köket!), var jag helt slut. Det är då man använder en utav de livlinor man har;
-Mamma, kan vi få äta hos er…?

Och självklart var det ett vinnande samtal. När vi klev innanför deras dörr var altanbordet dukat med kokt potatis, matjesill, kokta ägg, gräddfil, gräslök och hård smörgås med prästost. Perfekt att äta en dag som denna. Salt och inte alltför varm mat. Inte är det speciellt svårlagat heller. Koka ägg och potatis, klipp gräslöken och sillen i mindre bitar, duka och ät!

Nu skall jag återgå till tobleronen som vi smaskar i oss till kaffet.

0
Kommentera
ANNONS

Blåbärspaj

Jag tror jag "valde" sommarens sämsta dag för att ha huvudvärk på! Vilken värme det varit idag, jag är helt slut! Men igår fanns det lite mer energi och då bjöd jag mina nära och kära på blåbärspaj. Som många av er kanske förstått tycker jag om att ändra och förnya recept.
Denna gång utgick jag från det otroligt smaskiga receptet på ananaspaj (som är riktigt god den med!), bytte ut och la till lite, vips hade vi en smaskig blåbärspaj framför oss!

Pajskal:
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl cream fraiche
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
2 ägg
ca 2 dl blåbär

Smält smöret i  en kastrull på spisen, rör sedan i socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut i en pajform.

Har du frysta bär, låt dom få stå framme en stund så de hinner tina. Blanda dem med potatismjölet. Rör ihop fraiche, socker, vaniljsocker och äggen. Vänd sist i blåbären och rör försiktigt om. Allt skall blandas men blåbären skall vara hela.

Grädda i ca 20 minuter på 200 grader. Servera en klick vaniljglass till.

0
Kommentera