Grillade kycklingspett med enkel marinad

kycklingspett, buffé, middag, recept

Aprillvädret börjar redan i mars verkar det som, för nyss regnade det och nu skiner solen från en klarblå himmel. Men oavsett väder blir längtan efter att tillaga mat på grillen STOR så här på vårkanten. Så idag tänkte jag tipsa er om mitt säkraste kort på kycklingspett med en enkel marinad.

kycklingspett, buffé, middag, recept

Mina barn älskar kycklingspett. Faktum är att dom brukar uppskattas av alla barn. Till midsommar firar vi med ett gäng nära och kära familjer där man får ta med det man själv vill grilla. Men jag brukar alltid göra en stor omgång kycklingspett, jag vet att det går åt. För av någon märklig anledning brukar det ligga kycklingspett på de flesta av barnens tallrikar när vi väl har satt oss.
kycklingspett, buffé, middag, recept

Allra godast blir det såklart att grilla kycklingspett tycker jag. De får fin yta och god smak av grillen. Men, en dag som idag när det trots solens ljuva strålar ute ändå blåser en mindre storm ute, kan det vara trevligare att tillaga maten i ugnen.kycklingspett, buffé, middag, recept

Vilken kycklingdetalj bli då allra bäst att grilla? Jo men är du duktig på att grilla kan en fin bit kycklingbröstfilé bli magiskt god. Men jag tycker det är lite bortkastat att göra kycklinspett på faktiskt. Däremot gillar jag lårfilén. Den blir det oftast här hemma. Och har du lite bråttom eller känner dig bekväm finns den ofta färdigstrimlad i tråg att köpa.

Linnéas kycklingspett:

ca 1 kg kyckling
1 dl olivolja
saft och skal från 1 citron
1 msk lökpulver
3 vitlöksklyftor
1 msk örtsalt
1 dl finhackad persilja

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Blanda samman olja, saft och skal av 1 citron, lökpulver, pressad vitlök, örtsalt och finhackad persilja. Lägg i kycklingen och låt marinera. Gärna över natten om tid finns.
Låt kycklingen ligga framme och bli rumstempererad i minst 60 minuter innan tillagning.

Blötlägg träspetten om de ska användas på grillen. Trä sedan upp kycklingen på spett. Vill du grilla andra grönsaker att ha till rekommenderar jag att trä upp dom på separata spett.

Grilla kycklingspettet först på direkt värme så de får fin färg. Flytta dom sedan bort från värmen, lägg på locket och grilla tills de är klara.

Tillagar du dom i ugn brukar jag slå på grillfunktionen och köra spetten i ca 15 minuter på 225°C.

Till kycklingspetten är min goda potatissallad fin att servera till!

13
3 kommentarer

Potatissallad

potatissallad

Potatissallad. Hur gott är inte det egentligen?

Jag tycker det är allra godast med varianter som den här, med lite olja och massa goda kryddor. Inte en som är baserad på mejerier. Jag gillar när det är fräscht och gott.potatissallad
Min potatissallad har fått smak av lite senapspulver-ett måste tycker jag. Det ger smak, men även lite sting utan att det blir starkt. Ja om du inte öser i senapspulver såklart. Då blir det inte gott, men en skvätt sådär.potatissallad

När solen lyser som den gjort de senaste dagarna blir man så sugen på lite mat med vårkänslor. Lämna de mustiga grytorna bakom oss och blicka fram mot grillkvällar på altanen. Och där passar den här potatissalladen in ypperligt!

Jag brukar blanda i alla ingredienser till vinägretten när potatisen fortfarande är varm. Då suger den liksom åt sig ännu bättre av alla goda smaker tycker jag.

Förutom en skvätt senapspulver hittar ni även fetaost, sockerärtor och krasse i min potatissallad. Så god kombination!!

Potatissallad 4 port:

800g potatis (färskpotatis funkar jättebra när det finns)

1 1/2 -2 tsk senapspulver
2 tsk örtsalt
1/2 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
svartpeppar

150 g fetaost
ärtskidor
krasse

Dela potatisen i lagom stora bitar, koka mjuk i lättsaltat vatten. Blanda samman senapspulver, salt, olja, vinäger och svartpeppar. Blanda detta med den varma potatisen. Låt svalna något.

Smula sönder fetaosten. Skär ärtorna i mindre bitar. Blanda allt med den ljumma potatisen. Klipp sist över generöst med krasse.

 

 

12
Kommentera

Cookies med vit choklad och mandel

cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Just nu i familjens kakbur: cookies med vit choklad och mandel. Precis sådär livsfarligt goda som man kan tänka sig att dom är.

cookiecookies, kakor, småkakor, vit choklad, bakas-vitchoklad

Här hemma är det vit choklad som är favoriten hos 3/4 av familjen. Då tänkte jag det kunde passa fint att smaksätta kakorna med det. Dessutom tål ju inte Axel laktos och det finns en bra laktosfri choklad. Så då kändes det givet liksom.
Förutom choklad så tycker jag det är gott med någon form av nöt i kakan. Jag hade en hel del påbörjade påsar sötmandel hemma. Därför blev det idag vit choklad och mandel. Men du kan såklart ta vilken choklad och nötsort du gillar bäst.

cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Idag tror jag vintern släppte taget om oss här där vi bor. Dagarna har under en längre tid varit fina och varma- men nätterna iskalla med många minusgrader. Idag har dimman legat tjock fram till klockan 14. Nu skiner solen och väderleksrapporten visar på nollan eller varmare varje natt framöver.

Det ser lovande ut med andra ord! Jag har aldrig varit med om en sån isig vinter. Vi har fortfarande stora delar av trädgården täckt av ett tjockt lager is. Men blir bara nätterna varmare så kanske det börjar tina snart😅cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Jag tycker det är himla fint att ha lite hembakade kakor i en burk eller i frysen och bara ta fram om man får oväntat, eller väntat besök. En hembakad småkaka slår ju vilken köpebulle som helst faktiskt.cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Cookies med vit choklad och mandel: ca 30 st

125 g smör
2 dl muscovadosocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
150 g vit choklad
1 dl hackade mandlar

Blanda snabbt ihop alla ingredienser förutom choklad och nötter. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Hacka chokladen grovt och rör i den tillsammans med mandlarna. Vänd ihop till en deg.

Forma degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Skär sedan rullen i 25-30 skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 7-12 minuter, beroende på hur stora du gör dom. Låt svalna på plåten.

Barnsligt enkla och precis lika goda!

Jag bakar på laktosfritt smör och laktosfri choklad- så blir kakorna laktosfria!

20
Kommentera

Fira paj-dagen! 5 goda pajrecept

ost och skinkpaj

Fira det som firas kan- det är ju lite av mitt livsmåtto här i livet. Namnsdagar är till för att ta med sig tårta till mormor och morfar och bjuda in på sig på en kopp kaffe när Åsa eller Ove har namnsdag. Kanelbullensdag är lika självklar som fettisdagen vid det här laget. Den som känner mig väl kanske inte riktigt tycker att Pi-dagen är något som ligger mig särskilt varmt om hjärtat att fira då mina mattematikkunskaper är i nivå med en 8-årings ungefär. Men vet ni, Pi-dagen är inte bara en dag att fira just Pi (som jag fortfarande inte riktigt vet vad det är, förutom att det är 3,14). Nej man får faktiskt fira paj-dagen idag.

Då blev det en helt annan grej!
Så här kommer 5 mumsiga pajrecept att kolla på, dagen till ära.

Först ut är mormors bästa ost och skinkpaj. Kanske den maträtt vi äter mest frekvent här hemma. Ett par gånger i månaden!
paj, påsk, matpaj, påskmat

Våren smyger sig på och vad passar då bättre än att bjuda på paj? Kombinationen lax, spenat och sparris är ju helt ljuvlig!Broccolipaj

En annan väldigt populär variant på paj är den här, med broccoli och fetaost. MUMS!Tacopaj

Tacopaj ändå va. Tack 90-talet för dig. Jag är dig evigt tacksam. Löjligt gott och enkelt att göra. Den blir det till helgen!Ananaspaj

Dessertpajernas paj- annanspaj. En favorit sen ungefär 20 år tillbaka. Nu var det riktigt längesedan jag bakade den. Kanske får det bli en till påsk?

Vilken paj är er favorit?

12
Kommentera

Enkelt recept på chokladmousse

chokladmousse, dessert, efterrätt, choklad

Onsdag idag och jag tänkte det kunde passa fint med att tipsa er om ett recept på enkel chokladmousse. För ett sånt är liksom bra att ha i bakfickan.

Många tycker det är lite knepigt att göra egen chokladmousse. För det finns alltid en risk att den skär sig. Blir grynig och allmänt oaptitlig.  Jag vet inte hur många gånger jag försökt rädda olika chokladmousserecept som skurit sig. Därför har jag tagit fram  ett väldigt förenklat- men precis lika gott recept till er.
chokladmousse, dessert, efterrätt, choklad

Det bästa är att receptet bara innehåller grädde och choklad. Inget ägg. Inga konstigheter. Vi äter laktosfritt här hemma och det går precis lika bra att göra denna på laktosfri grädde och laktosfri choklad som vanlig grädde och vanlig choklad.

chokladmousse, dessert, efterrätt, choklad

Jag har gjort en mjölkchokladmousse. För jag vet att det är vad min familj gillar allra bäst.
Men tycker du det känns lite sött? Byt ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad.
Vill du smaksätta chokladmoussen? Använd en choklad med smak. Apelsinkrokant eller mintkrokant är en favorit hos mig.
Eller varför inte ha i en matsked likör.

Hur många portioner detta räcker till beror på hur stora glas du använder. Men räkna med 6 portioner. Receptet går lätt att dubbla om du ska göra till fler.

Enkel chokladmousse ca 6 port:

4 dl vispgrädde
250 g choklad (ta gärna en med smak om du vill smaksätta moussen)
flingsalt

till dekoration:
grädde
chokladsås
färska bär

Värm  1 1/2 dl av grädden i en kastrull. Den ska inte koka. Finhacka chokladen och ha ner den i den varma grädden. Rör tills all choklad smält helt. Låt svalna i rumstemperatur (ca 20 minuter), men inte stelna.

Vispa resterande mängd grädde fluffig. Vänd i den avsvalnade chokladgrädden och lite flingsalt. Om du vispat för mycket så moussen börjar bli grynig kan du tillsätta lite ovispad grädde och försiktigt vända i den.

Ha upp i glas eller portionsskålar och låt stelna i kyl i cirka 2 timmar.

Dekorera med spritsad grädde, chokladsås, riven choklad och färska bär.

20
Kommentera