Hemgjord trillingnöt

trillingnöt, julgodis

Hej i julstressen,

Eller hur känner ni? Jag försöker beta av sak efter sak så det kan få bli lite ledigt på riktigt. Barnen får jullov idag och jag har gjort klart alla stora jobb för året. Känns riktigt skönt i själen.
Till helgen tänker jag att vi ska fixa med lite julgodis. Och en självklar gäst är ju såklart trillingnöten. Tycker ni inte?trillingnöt, julgodis

Jag har ju lagt upp recept på trillingnöt tidigare. Men till i år har jag införskaffat en himla fin och smidig form att gjuta praliner i. Betydligt mycket mindre kladd måste jag säga! Och visst blev dom fina?!trillingnöt, julgodis

På förpackningen till formen fanns ett recept på trillingnöt från Fredriks fika. Jag följde det men bytte ut den vanliga mjölkchokladen mot en laktosfri variant. Vips har man ett helt gäng med laktosfria trillingnötter. Sen orkade jag inte temperera chokladen. Och jag upplever det som om man inte smälter chokladen på hög värme, då går det faktiskt utan att temperera också. Men ni gör precis som ni vill. Hos Fredrik finns instruktioner hur du gör för att temperera chokladen.

Jag dekorerade mina med strössel och lite vit choklad. Visst blev det fint?

Trillingnöt 24 st:

200 g mjölkchoklad av bra kvalitet (laktsofri använde jag)
72 hasselnötter, ca 50 g

Rosta hasselnötterna i ugnen på 200°C i cirka 10 minuter.
Lägg alla nötter i en handduk och gnugga bort skalet. Låt svalna helt.

Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad.

Fyll lite choklad i botten på varje fördjupning i formen. Lägg i tre nötter och fyll upp med choklad. Se till att det inte kommer choklad utanför. Slå formen i bordet försiktigt för att undvika luftbubblor i chokladen.

När chokladen stelnat helt, pilla ur den ur formen och dekorera med vit choklad och juligt strössel.

Formen hittar du här.

Har du ingen form kan du göra trillingnötter efter det här receptet.

6
Kommentera

Gräddkola med brynt smör och flingsalt

gräddkola, julgodis, kola,

Gräddkola med brynt smör och flingsalt. Ett av bloggens absolut mest lästa recept så här i juletid.  Men så här 5 år efter att receptet publicerades första gången känns det inte mer än rätt att uppdatera bilderna lite.

gräddkola, julgodis, kola,

Idag är det töväder här, så all den fina snön vi haft hela december smälter bort. Fram kommer allt på trappen jag inte hunnit plocka undan innan snön. Och allt ser faktiskt lite grådassigt ut ute. Men det ser ut att bli minusgrader nästa vecka. Så jag hoppas det hinner komma en gnutta snö iallafall till julafton.

Här går barnen på jullov på fredag. Och jag känner att det är ett maraton kvar att springa om jag också ska hinna ta  julledigt från fredag eftermiddag. Men i morgon ska sista samarbetet för året fotograferas och skickas in. Sen väntar en hel del pappersarbete och såklart massa härliga recept här att dela med sig av!
gräddkola, julgodis, kola,

Det här är på riktigt  världens godaste gräddkola. För det är ju bara så, att allt med brynt smör blir himmelskt gott. Det och så lite flingsalt 🤩 MUMS!

Gräddkola med brynt smör och flingsalt:

100 g smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap

flingsalt

Bryn smöret (eller bara smält det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked. Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 125 °C (eller tills den klarar kulprovet).

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i den varma smeten. Strö över flingsalt. Låt stelna helt i rumstemperatur innan du skär den i bitar.

Slå in kolorna i papper. Jag förvarar kolorna svalt, men inte i kyl eller frys. Så håller de garanterat till jul.

Jag gjorde dubbel sats. Och verkar få stå och slå in gräddkolor fram till julafton ungefär😅 Men det är det värt!

29
Kommentera

Duka fint i jul-vik en rosett av en servett

servettvikning, vika servetter, juldukning

Idag tänkte jag tipsa er om en himla fin och enkel dukning till jul. Nämligen genom att vika en fin rosett av en servett.

Jag har använt tygservetter här. Fina servetter finns att köpa bland annat här. Men det går bra att använda pappersservetter också. Se bara till att servetterna har samma färg på alla lager papper. Det blir snyggast då.

servettvikning, vika servetter, juldukning

  • Veckla ut servetten helt.
  • Vik sedan in två flikar mot varandra så de möts på mitten.
  • Vik servetten dubbel, först en gång, sedan en gång till. Så du har en avlång remsa.

servettvikning, vika servetter, juldukning

  • Vik in snibbarna så de hamnar i kors på mitten.
    servettvikning, vika servetter, juldukning
  • Ta tag i mitten av rosetten.servettvikning, vika servetter, juldukning
  • Och trä över en servettringservettvikning, vika servetter, juldukning
  • Rätta till snibbarna så de blir ungefär lite långa. ”Puffa” upp rosetten.
    servettvikning, vika servetter, juldukning

Klart! Här hittar du en video på hur jag gör hela förloppet.

Mina servettringar i mässing hittar du här till ett superbra pris.

De andra servettringarna har jag hittat på en antikaffär.

servettvikning, vika servetter, juldukning

Har du inte några servettringar går det bra att knyta ett band runt mitten istället för att trä servetten igenom en servettring. Det blir också jättefint.

servettvikning, vika servetter, juldukning

Kanske kan du limma eller bara lägga på en dekoration på bandet? Torkade apelsiner är jättefint. Och så här enkelt gör du dom. Jag gjorde mina förra året och om är precis lika fina i år också.
Eller så kan du kanske lägga på en pepparkaka vackert dekorerad med kristyr?

Låt fantasin flöda och duka enkelt, men väldigt vackert till jul!

10
Kommentera

Pannacotta med smak av pepparkaka

pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julafton

Kalendern visar 9 december och det är pepparkakans dag idag. Så därför tänkte jag bjuda på julens kanske enklaste dessert. Som passar lika bra att göra iordning till helgens glöggmys som till julaftonsdesserten. Nämligen pannacotta med smak av pepparkaka.pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julafton

Här hemma fortsätter utbyggnaden av huset med buller och bång. Igår kom ytterdörren på plats och dom jobbar för fullt med att få badrummet på övervåningen så pass klart att det går att flytspacklas innan jul. På instagram har jag sparat alla storys som jag lagt upp rörande utbyggnaden under symbolen som heter ”HUSET”. Kika gärna in där om ni vill hänga med på resan!
pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julaftonMen för att återgå till den här löjligt enkla och precis lika goda pannacottan med pepparkaka. Jag gjorde det enkelt för mig. Och använde Marabous mjölkchoklad med smak av pepparkaka. En perfekt grund till detta recept. Vill man ha lite mer kraftig chokladsmak kan du byta ut 50 g mjölkchoklad mot en mörkare variant. Den här blir rätt söt. Precis som jag vet att min familj vill ha det 🙂

Skulle jag servera detta till juldessert räcker det garanterat till 6, kanske 8 portioner då man kanske vill ha en lite mindre dessert som del av en buffé.

Pannacotta med smak av pepparkaka 4 glas:

4 dl visgrädde
185 g Marabou mjölkchoklad pepparkaka
2 gelatinblad
2 tsk pepparkakskrydda
vispgrädde
pepparkakor
strössel

Ha upp grädden i en kastrull och värm den tills den börjar sjuda. Lägg undertiden gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinbladen mjuknat kramar du ur all vätska och har ner dom i den varma mjölken. Vispa tills all gelatin är upplöst.

Hacka chokladen och ha upp den i en bunke. Slå den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills all choklad smält. Ha upp i portionsglas och ställ kallt.

Strö lite pepparkakskrydda på den kalla desserten, dekorera med vispad grädde, en pepparkaka och lite juligt strössel.

Du kan såklart blanda pepparkakskryddan i själva pannacottan också. Och kanske smula sönder pepparkaka och strö över. Ja men ni känner ju själva, dekorera efter vad ni tycker blir fint och har hemma!

 

P.S Om man av någon anledning har valt att bo i ett land där Marabou pepparkaka inte finns går det bra att ha två teskedar pepparkakskrydda i den varma grädden istället. Och använda vanlig mjölkchoklad.

Nu önskar jag er en finfin torsdag i december!

19
Kommentera

8 goda pepparkaksrecept till pepparkakans dag

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

I morgon är det 9 december och Annadagen. Vilket även är pepparkakans dag. En dag väl värd att fira, för många är det som heter Anna och kanske är det ännu fler som älskar pepparkakor?

Därför tänkte jag tipsa om 8 goda pepparkaksrecept till pepparkakans dag.

Som min goda mjuka pepparkaka. Ett måste att baka till jul!
smördeg, pepparkaka, julgran

Min smördegsgran med pepparkakschoklad har blivit riktigt populär! Så många av er har testat den och ÄLSKAT den. Ett riktigt enkelt recept som är svår att misslyckas med.Skurna pepparkakor

Mina skurna pepparkakor. Ett storfavorit som jag tycker ni alla borde testa till jul om ni inte redan gjort det.Pepparkakskladdkaka

Pepparkakskladdkaka med choklad. Har ni testat? Om inte: gör det. Så enkelt  att dekorera dessutom med pepparkakor och lite kristyr.
Veganska pepparkaksbollar

Veganska pepparkaksbollar. Enkla men så goda. Både glutenfria och mjölkfria- perfekt att göra om man vill ha något litet men gott till kaffet.Pepparkaksfudge

PEPPARKAKSFUDGE, smaka på den du 🤩 Få ingredienser och supergott!Drömrulltårta med pepparkaksfyllning

Drömrulltårta med pepparkaksfyllning, jag älskar kombinationen av pepparkaka och choklad. Så det här blir verkligen rena drömkombinationen!

Rischoklad

Rischoklad, ett himla bra godis att göra tillsammans med barnen. Ingen kola som ska kokas och man kan bränna sig på. Utan hjälps åt med att smälta chokladen. Sen ska ni bara ha i puffat ris och någon god smaksättning. Som pepparkaka tillexempel. Hela receptet hittar du här.

Så mycket gott på temat pepparkaka! Eller vad säger ni?

3
Kommentera