Japp, vi har flyttat ut till vårat sommarboende (vilket tjusigt namn för sommarstuga va!) under någon vecka, eller iallaflall över midsommar. Därav kommer det nog inte bli uppdateringar varje dag. Men jag skall fösöka fota lite så ni får se hur härligt vi har det ute på landet.
Undertiden önskar jag er ett härligt slut på helgen!
Ännu en tårta är gjord. Denna skall iväg på 12 årskalas om en liten stund. Jag hade tänkt att ha i hallongrädde, precis som i förra tårtan. Men när jag kom hem upptäckte jag att det var frysta jordgubbar jag köpt med mig från affären. Fast vet ni, det blev lika gott med små gubbar i som hallon! Som fyllning nr två valde jag denna gång att ha i en chokladmousse gjord på vit choklad. En riktig höjdare måste jag säga!
Vit chokladmousse:
Smält 200 g vitchoklad i vattenbad, rör ned 4 dl grädde lite i taget (först kommer det se ut som den skär sig, men fortsätt bara röra en stund så går det ihop!). Ställ in i kylen och låt svalna, gärna över natten. Grädden måste vara riktigt kall när du vispar upp den sen. När grädden svalnat, vispa med elvisp tills du får den fluffig och fin. Svårare än så är det inte!
Nu är det dags att göra sig av med all gammal potatis som ligger och skräpar där hemma och breda plats för den underbara färskpotatisen. Jag passade på att göra en gratäng av den potatis vi hade kvar hemma i kylen, i helgen skall vi mumsa på färskpotatis!
Skala och skiva potatisen, koka i ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Skala och skiva undertiden palsternacka, morötter, sellerirot och vitlök. Klipp baconet i småbitar och stek dem hastigt i en het panna. Krydda med citronpeppar och ordentligt med timjan. Slå av vattnet från potatisen och ha upp dem tillsammans med övriga rotfrukter i en ugnsform. Ha över bacon, mjölk oh grädde. Avsluta med riven ost. Grädda i ca 30 inuter i ugnen. Servera med en god sallad till.
Bara för att jag råkade ha en ledig dag, så har solen lyst med sin frånvaro nästan hela dagen. Det är väl typiskt! Men jag har både hunnit med det ena och det andra under dagen så jag får känna mig nöjd ändå. Bland annat har det bakats morotskaka, vilket var en evighets evighet sedan jag gjorde sist. Men mumsigt blev det! Jag gjorde mina i muffinsplåten, de blev alldeles lagom stora! Kakorna dekorerade vi sedan med färgad kokos.
Till ca 12 stycken behöver du:
2 ägg 1 dl socker 1 dl farinsocker 3 dl mjöl 1 tsk bakpulver ½ olja 1 morot ½ äpple kanel salt
Gör så här:
Vispa äggen och allt socker fluffigt. Blanda i en skål bredvid mjöl, bakpulver, salt och kanel. Vänd försiktigt ned mjölet i äggsmeten och rör tills det är klumpfritt. Skala och riv moroten och äpplet, blanda i det och oljan i smeten. Klicka ut i muffinsformar. Grädda i ca 15 minuter på 175 grader.
Glasyr:
200 g philadelphiaost 1 pkt florsocker
Gör så här:
Rör samman till en jämn smet. Bred över de svalnade muffinsarna
För att färga kokosen behöver du bara röd och gul karamellfärg!
Ännu en dag med strålande sol! Lusten att stå inne och laga mat eller baka är ganska långt borta. Mycket hellre sitter jag här på min balkong och gottar mig i solen. Men jag lovar på bättring då det verkar som om det vackra vädret får ge vika under veckan som kommer.