Idag bjuder jag på kaffe med dopp!
Nu har jag bakat mig 50 vinbärsgrottor som ligger nedplockade i min fina kakburk och bara väntar på att bli uppätna! Burken fick jag av mina föräldrar förra året när de varit i Paris på en något försenad bröllopsresa. Visst är den söt!
Efter att ha läst och bläddrat i nya boken igår kväll bestämde jag mig för att baka någon form av småkakor. Som vanligt kunde jag inte följa receptet i boken, utan gjorde efter mitt egna.
För någon vecka sedan fick jag påfyllning av mammas moster i mitt svartvinbärssyltsföråd, så blev det vinbärsgrottor jag bakade! Dessa är löjligt enkla att göra men smakar underbart gott! Den mörka sylten gör sig så fint mot den ljusa, ljusa kakan. Vackert.
Självklart kan man fylla grottorna med den sylt man tycker bäst om, eller en dumlegodis, eller smält choklad, eller.. Ja med vad som helt enkelt!
Så baka lite småkakor och bjud in till kafferep!
ca 50 st vinbärsgrottor:
1½ dl potatismjöl
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
250 g smör
50 pappersformar
sylt
Mät upp potatismjöl, mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en stor bunke. Rör samman allt med en balongvisp. Dela smöret i kuber och ha i det tillsammans med vattnet i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila minst 1 timme i kylen.
Dela degen i två bitar, rulla till avlonga längder och dela varje längd i 25 lika stora bitar. Rulla bitarna till kulor och lägg i dem i pappersformarna. Gör en gjop med pekfingret och fyll sedan varje grotta med ca ½ tsk sylt.
Grädda i ca 10- 15 minuter