6 recept att baka till advent

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Första advent står och smyger bakom hörnet. Och visst är det inte mer än rätt att baka något gott, helgen till ära?
Till just jul och advent är det inte svårt att komma på vad man ska göra. Snarare ligger det trixiga i att kunna begränsa sig.. Men jag har valt ut 6 recept jag tycker ni ska baka till advent i år.

Som min mjuka pepparkaka. En succé varje gång!smördeg, pepparkaka, julgran

Eller varför inte en smördegsjulgran, fylld med pepparkakschoklad. Detta mina vänner, detta är GOTT!

Saffranskladdkaka

En av julens bästa kladdkakor är såklart den med saffran och vit choklad. Vacker att titta på och drömgod!

Drömrulltårta med pepparkaksfyllning

På tal om drömmar. Vad sägs om en drömmrulltårta med pepparkaksfyllning? Ni bara måste testa den här.

Saffranskaka

Vill du baka något enkelt med saffran föreslår jag den här saffranskakan med smak av apelsin och apelsinblommssvatten. Den är ett måste för mig varje advent. Så fantastiskt god smak!Pepparkakskladdkaka

Och på tal om kladdkakor. Visst är kombinationen choklad och pepparkaka rena drömmen? Gissa då hur gott det blir med en pepparkakskladdkaka? MUMS, MUMS, MUMS, det är allt jag har att säga om detta!

Ska ni baka något gott till advent? Har ni några favoriter ni vill tipsa om? Kommentera isåfall gärna 🎄

Nu önskar jag er en riktigt fin adventsvecka.

9
Kommentera

Världens bästa hemgjorda rödbetssallad- min pappas!

hemgjorda rödbetssallad

rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Ok vänner. Låt oss prata om en sak. Nämligen rödbetssallad. Köpt är gott, det är ok. Men, får man väl smaka en riktigt bra hemgjord variant, då inser man att den hemgjorda slår köpevarianten med höstlängder. Så idag bjuder jag på: Världens bästa hemgjorda rödbetssallad- min pappas!

rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Yes, här är det pappa Henrik som står för rödbetssalladen. För den uppmärksamme är detta ingen nyhet här på bloggen. 2016 delade jag med mig av detta recept, men jag täckte att efter 5 år kan det vara bra med en uppdatering. Inte av själva receptet. Det är fortfarande exakt detsamma.

När jag ringde min pappa för att be om receptet fick jag detta till svar:

-Ja så här på rak arm vet jag att det ska vara rödbetor i…..

Nähä! Det hade man ju nästan kunnat lista ut själv. Men sen ringde han upp och jag fick ingredienslistan, sen var det bara att sätta igång! Jag fick inga exakta mått, utan provade mig lite fram.

Sen är ett måste att rödbetssalladen får stå till sig. Minst ett dygn, gärna längre. Smakerna blir bättre, färgen blir vackrare.rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Fick en fråga om man kan använda koka vakuumförpackade rödbetor istället för inlagda. Och visst kan man det. MEN- jag tycker det blir så mycket godare med inlagda då de har en helt annan smak från inläggningen. Så jag rekommenderar er ändå att använda inlagda.

Receptet räcker till två burkar som ni ser på bilden ovan. Det går bra att halvera eller dubbla. Beroende på hur mycket rödbetssallad du är i behov av.
Jag tycker det skulle vara en PERFEKT present att ta med sig bort till någon i juletid. Så glad man skulle bli av en burk hemgjord rödbetssallad.

Rödbetssallad:

1 burk (ca 600 g) inlagda rödbetor i skivor
1/2 rödlök
1 litet äpple
1 1/2 dl crème fraîche eller gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2 msk grovkornig senap
salt & peppar

Låt rödbetorna rinna av. Skär ner dom i mindre bitar. Skala och finhacka lök och äpple. Blanda crème fraîche, majonnäs och senap. Ha i rödbetor, lök och äpple, Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Pappa Henrik tipsar om att det ska vara mycket röra, så vill man kan man öka på mängden crème fraîche och majonnäs något om man känner för det.

Den här rödbetssalladen har fått så många fina kommentarer, så testa den till jul du med!

 

Sugen på mer god julmat? Här hittar du bland annat recept på min mammas sillröra, det är också ett måste till jul för mig!

71
Kommentera

Enkel fudge med jordnötssmör och choklad

jordnötsfudge, fudge, julgodis

Igår svämmade mitt instagram över av frågor när jag la upp en bild på dessa helt fantastiska fudge med jordnötssmör och choklad. När får vi receptet?! Kan man verkligen frysa fudge?

Och som svar på era frågor- här kommer receptet! Och, absolut kan du frysa fudge. Jag gör alltid det. Perfekt att göra i god tid innan jul och sedan bara ta fram och förvara i kylskåpet i en burk med tätslutande lock.jordnötsfudge, fudge, julgodis

Det här är ett busenkelt recept på fudge. Eller, det kanske inte ens får kallas för fudge? Det måste kanske uppfylla vissa krav och innehålla vissa ingredienser för att kallas för det? Inte vet jag. Men det här är så enkelt att göra och livsfarligt gott om du som jag älskar jordnötssmör.

Min fudge med jordnötssmör och choklad innehåller i stort sett det, och lite hackade jordnötter. Ja och så lite flingsalt om du vill på toppen. Och det tror jag allt du vill.

Eftersom vi äter laktosfritt hemma är det finfint att det även går att göra julgodis med choklad, som är laktosfritt. Utbudet på laktosfritt i juletid är ju annars rätt skralt kan man säga..
Här använder jag en mjölkchoklad som är laktosfri.
Jag personligen tycker att det blir lite för sött att bara göra den här fudgen på mjölkchoklad. Därför har jag i 50 g mörk choklad. Du kan absolut dra upp mängden mörk choklad till 100 g om du vill ha en ännu mindre söt fudge.

 

Enkel fudge med jordnötssmör och choklad 44 bitar:

150 g mjölkchoklad (ta laktosfri för en laktosfri variant)
50 g mörk choklad
200 g jordnötssmör
100 g jordnötter
flingsalt

Finhacka chokladen och lägg den i en kastrull tillsammans med jordnötssmöret. Smält allt på låg värme, rör om hela tiden tills du har en glansig smet.
Grovhacka jordnötterna, spar undan några hela att toppa fudgen med.
Blanda i de hackade jordnötterna i smeten.
Klä en avlång form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Toppa med hela jordnötter och lite flingsalt.

Låt stå svalt tills smeten stelnat helt. Skär i bitar. Förvara i svalt.

Går utmärkt att frysa in!

23
Kommentera

Smördegsgran med pepparkakschoklad

smördeg, pepparkaka, julgran

Ni har säkert sett den massor av gånger vid det här laget.
Smördegsgranen. Fylld med allt från nutella till pesto. Båda varianterna är urgoda. Men så här till jul tänkte jag testa en liten annan variant.

Nämligen att smälta lite mjölkchoklad med pepparkakssmak. Det. Blev. Gott!

Att göra en smördegsgran är superenkelt men väldigt effektfullt. Jag menar allt som har med färdig smördeg och choklad att göra blir ju gott. Kanske något att ställa fram nu under en av helgerna i novent?smördeg, pepparkaka, julgran

Vi har ju hela gården full med snickare eftersom vi bygger ut huset. Och samma dag jag bakade denna startade dagen med ett ymnigt snöande som sedan övergick till regn. När klockan var i 14.30 tiden tyckte jag så synd om snickarna som varit ute i detta hemska kalla och blöta väder hela dagen. Så jag gick ut med plåten och sa att nu fick dom ta lite fika.

Det var rätt uppskattat.

Ät den precis som den är. Eller varför inte med en skopa glass till?
Huvudsaken är att du gör den bara. Ok?

Smördegsgran med pepparkakschoklad:

2 ark smördeg a´250 g (jag använde kyld, inte fryst)
200 g Marabou mjölkchoklad pepparkaka
1 ägg
strösocker
kanel

Lägg ut ett ark smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skär chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller i micron. Bred ut ett lager choklad på smördegen. Lägg på det andra arket smördeg som ett lock och tryck till.

Skär ut formen av en gran med fot med en vass kniv. Stansa ut en form som passar till stjärna av degen du får över (skär sedan den degen i remsor och snurra till bullar som du lägger i pappersformar och gräddar, supergott!)

Tänk att mitten av granen är en stam och du nu ska skära ut grenar som är ca 1-2 cm breda på sidorna. Snurra varje ”gren” ett eller ett par varv beroende på hur långa de är. Lägg på den utstansade stjärnan i toppen av granen.
Pensla med ägg och strö över socker och kanel.

Grädda i 200°C i cirka 15-18 minuter eller tills granen har fått fin färg.

Serveras helst lite ljummen. SÅ gott!

16
Kommentera

Recept på världens godaste risgrynsgröt i ugn

Recept på världens godaste risgrynsgröt i ugn

risgrynsgröt i ugn, tomtegröt, julgröt

Igår kväll hade vi -6 grader utanför dörren och vi vaknade upp till en frostig morgon där det började snöa strax efter att barnen hoppat på bussen. Passande nog hade jag en kastrull risgrynsgröt på gång i ugnen. För vad passar bättre att äta dagen då årets första snö faller än risgrynsgröt.
risgrynsgröt i ugn, tomtegröt, julgröt

Jag vet att det är många som drar sig för att koka risgrynsgröt hemma. Det bränner ALLTID fast i botten av kastrullen eller grytan. Oavsett hur försiktig man är.
Men som tur är har jag lösningen på detta.
Man gör nämligen denna risgrynsgröt i ugnen. Otroligt smidigt, det bränner inte fast och gröten blir så krämig och god.
Antagligen för att grynen aldrig riktigt kokar, utan med får svälla i ugnen. Jag använder alltid min gjutjärnsgryta. Det blir så bra, du hittar den här!

risgrynsgröt i ugn, tomtegröt, julgröt

Att göra risgrynsgöt i ugn är något jag är uppvuxen med då mamma alltid gör så.

 

Hemgjord risgrynsgröt i ugnen:

2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 8 dl valfri mjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör

Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Gärna en gjutjärnsgryta.
Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka  av den färdiga gröten med lite socker och smör.
Låt gröten gärna stå en stund i den varma grytan innan den serveras.

Jag kokar nästan alltid gröten på kvällen och låter den stå inlindad i en handduk över natten. Då brukar den bli perfekt!

Den här gången gick det åt nästan 1 liter mjölk. Jag tycker det beror lite på vilket märke man har på riset hur mycket mjölk som går åt.

34
3 kommentarer