ANNONS

Krämig kycklingpanna

image441

Mamma mia så gott detta var! Enkelt, få ingredienser, snabblagat och gott, kan det bli bättre än så? Nej jag tror knappast det. Steker man i ordning kycklingen tidigare går detta att sno i hop på mindre än tio minuter, underbar vardagsmat!

Krämig kycklingpanna för tre:

2 kyckllingfiléer
vitlök
citronpeppar
salt

2 dl matlagningsgrädde
2 msk mjöl
1 dl mjölk
1 dl kycklingbuljong
basilika
1 nypa socker
citronsaft
1-2 pkt färsk pasta
1 paprika

Gör så här:

Skala och dela vitlöken på mitten, gnid in båda kycklingfiléerna med vitlök. Salta och peppra. Stek tills köttet är genomvitt. Ta ur dem ur pannan och skär dem i mindre bitar. Gör i pannan en sås av mjöl, mjölk, grädde och buljong. Den skall vara riktigt krämig. Koka sedan färsk pasta, jag använde mig av ravioli med spenat idag (därav den gröna färgen). Smaksätt såsen med basilika, citrinsaft och socker. Tärna paprikan.
När pastan kokat klart rör bara ned kyckling, pasta och paprika. Klart!

0
Kommentera
ANNONS

Favorit till frukost!

image440

Nya frukostfavoriten här hemma är helt klart havregrynsgröt med en klick hemgjord svartvinbärssylt. Tidigare i veckan tog jag en promenad och besköte mammas moster med man. Av någon outgrundlig anledning började vi prata om just svartvinbärssylt och vips hade hon trollat fram en burk åt mig. Goa hon! Förutom att  denna sylt passar bra att ha till gröten så är den otroligt god att ha i filen med lite müsli.

På dagens shema står städning, jag och Brittanfrillan skall nu ta oss an badrummet.

Vad har du för dig en dag som denna?

0
Kommentera
ANNONS

Biffigt

image439

biff med lök är riktigt äckligt!

Nej inte då! Biff som kan vara så gott, om man nu inte råkat göra skosula av det hela. För skosulor smakar aldrig bra! I helgen bjöd vi på biff med lök och klyftpotatis här hemma och det blev mumsegott! Jag är ingen stor anhängare av rött kött och vill gärna ha det very well done, men den långa tiden köttet då får ligga i stekpannan kan lätt resultera i skoinläggsliknade smak och utseende. För att undvika detta fenomen lät jag de färdigstekta biffarna (ca 3-4 min/sida) koka ett gäng minuter. Vätskan fick reducera och du har en perfekt grund till såsen!

Biff med lök:

biff (1-2 st per person)
2 lökar, gul eller röd
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
smör

ca 5 dl vatten
2 msk rödvinsbuljong
balsamvinäger
soya
salt
peppar
en nypa socker

Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ca 30 minuter innan det skall tillagas. Ge biffarna en omgång med kaveln så de blir möra och fina, klappa in salt och peppar. Stek i en klick smör på hög värme, ca 3-4 min på varje sida, när alla biffarna är färdigstekta, lägg tillbaka dem i pannan och slå över vattnet och låt det hela koka upp under lock. Koka i ca 10-15 minuter. Ta ur biffarna och låt vätskan koka ned till ca hälften. Smaksätt med rödvinsbuljong, balsamvinäger, soya och kryddor. Red ev av med lite mjöl och grädde men det går även bra att ha det som en skysås. Medans såsen reduceras, dela lök och vitlök, strimla den. Stek i en klick smör tills den är gyllene.
Servera med ugnsbakad potatis och en smarrig sallad!

0
Kommentera
ANNONS

Morgonstund..

Vet ni vad, nu skall jag strax gå hem från arbetet och krypa ned i sängen för att få några timmar sömn. På eftermiddagen blir det födelsedagsfirande hos mormor, gumman blir 70 år idag! 
Recept på den otroligt goda biffen vi åt i lördags kommer under kvällen.

Nu får jag önska er alla en härlig onsdag!

0
Kommentera
ANNONS

Mina rårakor

image437

Efter en riktigt skön omgång på gymmet och en match i köket sitter jag nu här mätt, nöjd och belåten. Kvällen till ära blev det rårakor, något jag inte gör så ofta men som båda tycker är otroligt gott! Anledningen till att jag älskar dessa heter Heta nätter, en kryddblanding som jag alltid har i, dessa kryddor är producerat av ett lokalt företag här i Sala nämligen Änga Gård.
På deras hemsida hittar du återförsäljare eller så kan man enkelt handla i deras webshop. De har otroligt goda kryddblandningar och teer, många är ekoligiska vilket verkligen är ett plus i kanten!

Till mina rårakor gör jag alltid en blanding av turkiskyoghurt och hemkokt lingonsylt. Det passar alldelens ypperligt till denna rätt. För att få extra färg på rårakorna river jag i ett par morötter. Till detta skall det ju även serveras stekt fläsk, vilket jag bytt utt mot bacon som jag steker i ugnen. Lägg ut baconskivorna på gallret och ställ en bakplåtspappersklädd plåt under som fettet kan droppa av på. 200 grader i ca 15 minuter, så har du perfekt knaperstekt bacon!

Rårakor till 2 hungriga personer:

6 st medelstora potatisar
2 morötter
1 dl mjöl
2 dl mjölk
1 ägg
salt, peppar och Heta Nätter

Skala och grovriv morötter och potatis. Blanda mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, resterande av mjölken och kryddorna. Pressa vätskan ur potatisblandningen och rör ned den i smeten. Låt en klick smör bli gyllenbrunt i stekpanna. Klicka ut lagom stora högar med smet, platta ut till plättar. Stek tills de fått fin färg på undersidan, försök inte att vända dem tidigare, då faller de bara sönder.
Servera med lingon och turkiskyoghurt.

0
Kommentera