ANNONS

Biffigt

image439

biff med lök är riktigt äckligt!

Nej inte då! Biff som kan vara så gott, om man nu inte råkat göra skosula av det hela. För skosulor smakar aldrig bra! I helgen bjöd vi på biff med lök och klyftpotatis här hemma och det blev mumsegott! Jag är ingen stor anhängare av rött kött och vill gärna ha det very well done, men den långa tiden köttet då får ligga i stekpannan kan lätt resultera i skoinläggsliknade smak och utseende. För att undvika detta fenomen lät jag de färdigstekta biffarna (ca 3-4 min/sida) koka ett gäng minuter. Vätskan fick reducera och du har en perfekt grund till såsen!

Biff med lök:

biff (1-2 st per person)
2 lökar, gul eller röd
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
smör

ca 5 dl vatten
2 msk rödvinsbuljong
balsamvinäger
soya
salt
peppar
en nypa socker

Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ca 30 minuter innan det skall tillagas. Ge biffarna en omgång med kaveln så de blir möra och fina, klappa in salt och peppar. Stek i en klick smör på hög värme, ca 3-4 min på varje sida, när alla biffarna är färdigstekta, lägg tillbaka dem i pannan och slå över vattnet och låt det hela koka upp under lock. Koka i ca 10-15 minuter. Ta ur biffarna och låt vätskan koka ned till ca hälften. Smaksätt med rödvinsbuljong, balsamvinäger, soya och kryddor. Red ev av med lite mjöl och grädde men det går även bra att ha det som en skysås. Medans såsen reduceras, dela lök och vitlök, strimla den. Stek i en klick smör tills den är gyllene.
Servera med ugnsbakad potatis och en smarrig sallad!

0
Kommentera
ANNONS

Morgonstund..

Vet ni vad, nu skall jag strax gå hem från arbetet och krypa ned i sängen för att få några timmar sömn. På eftermiddagen blir det födelsedagsfirande hos mormor, gumman blir 70 år idag! 
Recept på den otroligt goda biffen vi åt i lördags kommer under kvällen.

Nu får jag önska er alla en härlig onsdag!

0
Kommentera
ANNONS

Mina rårakor

image437

Efter en riktigt skön omgång på gymmet och en match i köket sitter jag nu här mätt, nöjd och belåten. Kvällen till ära blev det rårakor, något jag inte gör så ofta men som båda tycker är otroligt gott! Anledningen till att jag älskar dessa heter Heta nätter, en kryddblanding som jag alltid har i, dessa kryddor är producerat av ett lokalt företag här i Sala nämligen Änga Gård.
På deras hemsida hittar du återförsäljare eller så kan man enkelt handla i deras webshop. De har otroligt goda kryddblandningar och teer, många är ekoligiska vilket verkligen är ett plus i kanten!

Till mina rårakor gör jag alltid en blanding av turkiskyoghurt och hemkokt lingonsylt. Det passar alldelens ypperligt till denna rätt. För att få extra färg på rårakorna river jag i ett par morötter. Till detta skall det ju även serveras stekt fläsk, vilket jag bytt utt mot bacon som jag steker i ugnen. Lägg ut baconskivorna på gallret och ställ en bakplåtspappersklädd plåt under som fettet kan droppa av på. 200 grader i ca 15 minuter, så har du perfekt knaperstekt bacon!

Rårakor till 2 hungriga personer:

6 st medelstora potatisar
2 morötter
1 dl mjöl
2 dl mjölk
1 ägg
salt, peppar och Heta Nätter

Skala och grovriv morötter och potatis. Blanda mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, resterande av mjölken och kryddorna. Pressa vätskan ur potatisblandningen och rör ned den i smeten. Låt en klick smör bli gyllenbrunt i stekpanna. Klicka ut lagom stora högar med smet, platta ut till plättar. Stek tills de fått fin färg på undersidan, försök inte att vända dem tidigare, då faller de bara sönder.
Servera med lingon och turkiskyoghurt.

0
Kommentera
ANNONS

Realisation

image436

Som bekant så drar den stora bokrean igång nu under februari, själv är jag ett stort fan av denna tillställning då jag brukar passa på att shoppa kokböcker till mycket rimliga priser! Lite fuskigt tycker jag det är att man kan förbeställa böcker hos tex Bokia, för är inte själva grejen med realisationer att gå och trängas bland andra köpsugna? Och ska inte alltid först till kvarn gälla?
Om man vill slippa fundera över dessa frågor kan man ju alltid handla via nätet, ingen trängsel, inga sura miner, ingen som tar det sisa exemplaret av just den boken du tänkt köpa och framförallt enkelt att hitta de böcker du funderat på att inhandla. Snabt och enkelt kan du klicka hem vad som önskas.

Själv föredrar jag nog old school när det gäller bokrean och kommer med största sannorllikhet stå nere på Bokia vid de överfulla borden och trängas med alla andra Salabor när rean drar igång. Men på samma gång är det ju lite trevligt. alltid träffar man ju på någon man känner och lite social samvaro kan aldrig vara fel!

Men väljer du att klicka hem dina böcker kan jag varmt rekomendera Bonniers Kokbok som du fyndar hos Adlibris för ynka 149 kr. Den är stor och tung men helt ovärdelig, min lilla köksbibel. Ofta börjar jag med att söka på internett om jag skall tillaga något jag aldrig gjort förut. Men efter att ha läst tio olika sätt att laga samma rätt så slutar det nästan alltid med att jag slår upp det i denna bok.  Den kan varmt rekomenderas.
Annars blev jag inte jätteimponerad över de andra böckerna i Mat & Dryck kategorin. Boken Smulpajer och Mat för högtider och kalas är nog de två böcker som jag skulle kunna tänka mig att kllicka hem.

0
Kommentera
ANNONS

Nu så..

Nu har vi trixat färdigt med den nya headern, vad tycker ni?
Själv är jag väldigt nöjd, tack underbara Sebastian, vad skulle jag göra utan dig!?

Ikväll har vi haft mys med god mat, cupcakes och chips framför melodifestivalen, extra trevligt var att Sebastians bror med flickvän kom förbi! Nu är det sängen som gäller då jag börjar få huvudvärk känner jag.

Recept på underbart god biff och kort på de senaste cupcaksen kommer under morgondagen!

Sov så gott!

0
Kommentera