ANNONS

Dumlecupcakes

image397

Som jag skrivit tidigare har lillasyster födelsedag i morgon och börjar då även skolan för terminen. Idag började hon fundera över om hon kanske skulle bjuda henes klasskompisar på något och då kom jag på idén att baka ett gäng cupcakes till dem.  Sagt och gjort. Vi bestämde att de skulle ha en fyllning av Dumlekola eller Daim, jag beslutade mig för Dumle. Eftersom hon utbildar sig till florist ville jag gärna få in blommtemat i bilden. Men på grund av att det inte är sommar och man kan gå ut och plocka sig ett gäng ätbara små blommor att dekorera med fick jag göra så gott jag kunde med vad som fanns i skafferiet.

Det blev lila frosting med silverkulor som ska föra tankarna till violer. Jag vet inte om jag lyckades, men söta att se på är dem iallafall! Som ni ser på bilden är det lite vitt i mitten. Där exprementerade jag lite, för i skafferiet hittade jag även en påse med mashmallows som jag använde. Men stoppar man en sådan i muffinsen redan från början bubblar det över och allt socker karameliserar sig, så det går inte. Istället tog jag ut cupcakesen när de bara hade någon minut kvar och tröck ned en halv mashmallows i varje. Då hann de precis smälta lite grand innan det var dags att ta ut dem. Perfekt!


Dumlecupcakes 24 st små:

175 g smör
3 dl socker
3 ägg
3 tsk bakpulver
6 dl mjöl
1½-2 dl mjölk
24 Dumlekolor
12 mashmallows

Frosting:

75 g smör
200 g philadelphiaost
1-2 pkt florsocker
lila färg

Blanda socker och smör, ha i äggen ett i taget. Rör ut bakpulvret i mjölet och sikta det över äggröran. Blanda i mjölken. Smeten skall vara ganska fast.
Klicka i smeten i muffinsformar, fyll dem till hälften lite drygt. Tryck sedan ned en Dumlekola i varje. Grädda på 200 grader tills de fått fin färg. När de har stelnat något, ta ut dem och tryck ned en halv mashmallows i varje. Grädda klart.

Ha på frosting när cupcaksen svalnat.


(eget collage med privat bild)

1
Kommentera
ANNONS

Kyckling i stekpanna

image396

I helgen gjorde jag iordning kycklingfiléer som jag fyllde med fetaost och basilika. Jag tycker kyckling kan bli lite tort när man steker den i stekpannan, därför slog jag på några deciliter buljong och lät filéerna koka i den. Det blev så mört och gott! För att inte osten skulle försvinna ut så knöt jag lite snabt ihop dem med snöre vilket fungerade utmärkt! Vill man är det bara att slå på lite grädde och en skvätt soya när kycklingen är klar så har man en mycket enkel och god sås!

Fylda filéer:

4 kycklilngfiléer
1 fp fetaost
färsk eller fryst hackad basilika
olja
3 dl hönsbuljong
2 dl grädde
en skvätt soya

Gör så här:

Mosa samman fetaost och hackad basilika, slå på en liten skvätt olja så att allt blandas enklare.
Snitta filéerna och fyll dem med fetaostblandningen. Tag ett snöre och knyt ihop filéerna med. Stek i en panna med höga kanter tills de fått fin färg på båda sidor, salta och peppra lite. Slå på buljongen och låt koka under lock tills de är helt klara.
Häll över grädde och en skvätt soya.

Servera en god potatisgratäng och sallad till.

(eget collage med bild från arla.se)

0
Kommentera
ANNONS

Morgonstund…

image395

Åter igen måndag, faktiskt den allra första måndagen på det nya året! Kikar jag ut genom fönstret ser jag en tjock grå vägg av dimma, jag sitter här i nattlinne och duntofflor och väntar på att det ska lätta lite ute så jag kan fara ut på landet till lillasyster och hälsa på. Men det är inte alls roligt att ge sig ut och köra i sånt här väder så jag lugnar mig en liten stund till.

Hos Martha däremot är allt ljust och frächt! Ingen dimma där inte.. Hittade denna päromsmoothie hos henne. Hon tycker att vi både ska ha is och proteinpulver i, vilket jag gärna hoppar över! För en gångs skulle har jag allt hemma som ska vara i! Yogurt, päron och banan enkelt och med största sanorlikhet riktigt gott så här på morgonkvisten! Eller hmm det kanske redan är förmidag? Jag kör enligt min mors filosofi; är man ledig skall man inte behöva gå upp en minut före nio! Sömntuta som jag är!

Vet ni, nu ska jag gå och skaka ihop den där smoothisen och sedan är det dags att ge sig ut på dagens alla äventyr! Jag hoppas att ni alla får en bra start på veckan!

(eget collage med bild från marthastewart)

0
Kommentera
ANNONS

Photoshop

image394

Under den senasste tiden har det kommit många förfrågningar här på bloggen om hur jag gör mina collage. Själv använder jag photoshop och har trixat med det programmet i ca 1 år nu. Jag har den enormt stora fördelen att min sambo är riktigt duktig på detta program, så han har tålamodigt hjälpt mig om det är något jag inte klarat av. Men alla har ju tyvärr inte den turen, fast det finns hopp för er också. Jag lovar. Det finns nämligen sidor som kan hjälpa dig i photoshopdjungeln!

photoshopskolan.com
psworkshop.net
bittbox.com
tutorlialized.com
photoshopbrushes.com

Många frågar över de ramar jag brukar ha runt mina bildet, som i inlägget ovan. Det är ingen färdig mall utan jag gör den i programmet. Det är lite svårt för mig att förklara hur den är gjord men lite förenklat (!?) så är det en vit bottenplatta med en stroke runt. Sedan lägger jag på en skugga bakom.. Pappret i bakgrunden däremot har jag lånat från denna sida som har hur mycket fina bilder som helst!

Jag hoppas detta har varit till en lite hjälp.. Nu lär jag fixa mig i ordning, för idag är det kalas för lillsasyster som har 18 årskalas! Där vankas det smörgåstårta och ananaspaj!

0
Kommentera
ANNONS

Äntligen Fredag!

image393

Ja då är det bara trettonhelgen kvar nu, sedan är helgerna över och  det är vardag på riktigt. Här hemma åkte julen ut ur köket med ett huj, allt skedde medans maten stod i ugnen och gonade till sig. Idag gjorde jag nämligen tacopaj till middag och hejja vad gott det blev! Ni skymtar den där bakom vinglaset på bilden. Perfekt fredagsmat då pajskalet går att göra i förväg och förvara i kylen ett dygn. Ja även köttfärsen går ju att bryna och krydda tidigare om man känner att det finns noll ork till matlagning på fredagseftermidagen.. Undertiden pajen står i ugnen hinner man lagom röja undan efter veckan (man hinner till och med byta gardiner i köket..) och sedan kan helgfriden infinna sig! Idag när jag lite snabbt slank in på mataffären passade jag på att köpa en bukett med vita tulpaner. Och nog måste det medges, att det finns hopp om en ljusnande vår!

Linnéas Tacopaj:

pajskal:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
0.5 tsk salt

Fyllning:

500 g nötfärs
2 pkt tacokrydda
1 burk majs
2 dl creme fraiche
1 fp philidelphiaost
1 dl tacosås

Gör så här:
Rör samman ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en springform. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.
Bryn nötfärsen och ha tacokryddan tillsamans med lite vatten. Rör sedan i majsen. Lägg i färsen i det förgräddade pajskalet.
Blanda fraiche, ost och sås i en bunke, salta lite och bred det sedan över färsen. Grädda i ca 30-40 minuter. Servera med en god sallad.

Enkel och mycket god fredagsmat!

(bild: privat)

0
Kommentera