ANNONS

Photoshop

image394

Under den senasste tiden har det kommit många förfrågningar här på bloggen om hur jag gör mina collage. Själv använder jag photoshop och har trixat med det programmet i ca 1 år nu. Jag har den enormt stora fördelen att min sambo är riktigt duktig på detta program, så han har tålamodigt hjälpt mig om det är något jag inte klarat av. Men alla har ju tyvärr inte den turen, fast det finns hopp för er också. Jag lovar. Det finns nämligen sidor som kan hjälpa dig i photoshopdjungeln!

photoshopskolan.com
psworkshop.net
bittbox.com
tutorlialized.com
photoshopbrushes.com

Många frågar över de ramar jag brukar ha runt mina bildet, som i inlägget ovan. Det är ingen färdig mall utan jag gör den i programmet. Det är lite svårt för mig att förklara hur den är gjord men lite förenklat (!?) så är det en vit bottenplatta med en stroke runt. Sedan lägger jag på en skugga bakom.. Pappret i bakgrunden däremot har jag lånat från denna sida som har hur mycket fina bilder som helst!

Jag hoppas detta har varit till en lite hjälp.. Nu lär jag fixa mig i ordning, för idag är det kalas för lillsasyster som har 18 årskalas! Där vankas det smörgåstårta och ananaspaj!

0
Kommentera
ANNONS

Äntligen Fredag!

image393

Ja då är det bara trettonhelgen kvar nu, sedan är helgerna över och  det är vardag på riktigt. Här hemma åkte julen ut ur köket med ett huj, allt skedde medans maten stod i ugnen och gonade till sig. Idag gjorde jag nämligen tacopaj till middag och hejja vad gott det blev! Ni skymtar den där bakom vinglaset på bilden. Perfekt fredagsmat då pajskalet går att göra i förväg och förvara i kylen ett dygn. Ja även köttfärsen går ju att bryna och krydda tidigare om man känner att det finns noll ork till matlagning på fredagseftermidagen.. Undertiden pajen står i ugnen hinner man lagom röja undan efter veckan (man hinner till och med byta gardiner i köket..) och sedan kan helgfriden infinna sig! Idag när jag lite snabbt slank in på mataffären passade jag på att köpa en bukett med vita tulpaner. Och nog måste det medges, att det finns hopp om en ljusnande vår!

Linnéas Tacopaj:

pajskal:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
0.5 tsk salt

Fyllning:

500 g nötfärs
2 pkt tacokrydda
1 burk majs
2 dl creme fraiche
1 fp philidelphiaost
1 dl tacosås

Gör så här:
Rör samman ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en springform. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.
Bryn nötfärsen och ha tacokryddan tillsamans med lite vatten. Rör sedan i majsen. Lägg i färsen i det förgräddade pajskalet.
Blanda fraiche, ost och sås i en bunke, salta lite och bred det sedan över färsen. Grädda i ca 30-40 minuter. Servera med en god sallad.

Enkel och mycket god fredagsmat!

(bild: privat)

0
Kommentera
ANNONS

Bakom luckorna i Linneas skafferi…

image392

Ett ställe här i lägenheten som jag spenderar stor tid i skulle verkligen behöva få sig en omgång!  Nämligen köket. I höstas syddes nya gardiner och det blev så fint i köksfönstret, dessa skall upp och julen skall ned så fort jag orkar med. Stolarna till köksbordet är aukktionsfynd och börjar har sett bättre dagar. Först och främst skulle de behöva en gnutta lim i alla skarvar för de börjar bli lite ranliga, sedan har jag sagt i snart 1½ år att jag skall klä om dem. Så lite gör ju verkligen stor skillnad. Eftersom vi bor i hyresrätt har vi ju inte lov att göra som vi vill, men hade vi det så skulle nog köksluckorna bytts ut nu.
Men bakom en av dessa köksluckor  gömmer sig det riktigt stora problemet, nämligen mitt skafferi. Man skulle kunna tro att jag hade riktig ordning och reda där inne så ofta som jag donar i köket. Men icke! Nu är det värre än någonsin tror jag. Ingenting står på sin plats och chansen att hitta det man verkligen letar efter är minimal! Vi skulle behöva köpa upp oss på ett gäng praktiska burkar som man kan ha upp mjöl, socker, havregryn och dyligt i, för så här kan vi inte ha det mycket längre. Men jag kommer mig liksom inte för. Det finns alltid andra, något roligare saker att ta tag i..

Sedan finns det en hemskt skåp till. Det kombinerade krydd och medicinskåpet. Där är det också totalt kaos. Men det ska vi också råda bot på så fort förkylningen vill flyga sin kos.
 Fråga inte mig varför dessa vapendragere får campa i samma skåp, antaglilgen för att mamma och mormor har det precis lika dant.
-Kan det gå i släkten mån tro?

Som sagt, lite mer ordning och reda innanför skåpluckorna önskar jag mig 2008!

(collage med bilder från martha stewart, ikea & potterybarn)

0
Kommentera
ANNONS

Prosit!

image391

Ja, hur spenderar du denna dag? Den allra första på år 2008?
Själv ligger jag djupt nedbäddad under två tjocka duntäcken med dunsockorna på! Förkylningen som jag kände var på g i helgen bröt ut ordentligt inatt, så i morse såg jag ut som Rudolf med röda mulen efter allt snytande!
 På alla bloggar skrivs det om hur det gångna året varit och hur underbart organiserat det nya ska bli. Själv ligger jag och planerar hur jag på lättaste viset skall frambringa någon form av ork till att förflytta mig från sängen till soffan.
Turligt nog övertalade Sebastian mig sist när vi handlade att ta båda tidningarna jag stod och tummade på, så jag har läst mattidningar hela eftermidagen. Inte för att jag känner någon form av hunger, har fått i mig lite apelsinjuice, nässpray och ostmedicin idag.  Men en liten fågel viskade något om pizza i mitt öra och en liten bit kanske går ned..

Snart har Linnéas Skafferi funnits i ett år och jag blir alldelens varm innuti av alla goa komentarer (och det är inte på grund av febern!)  Jag hoppas att ni som läser bloggen kan plocka de gobitar som just ni gillar och förhoppningsvis, ha lite nytta av dem!
Men nu ska jag ta med mig alla täcken och kuddar för en djupdykning i soffan där det antingen bjuds på filmvisning eller några avsnitt av Hemma Hos Jamie säsong 1 som jag har på dvd.



(eget collage med bilder från tidningsbutiken.se och jamieoliver.com)

0
Kommentera
ANNONS

Nytt år!

image390

Så var det då nyårsafton åter igen. Förra året for jag och Sebastian runt som galningar hela dagen för att hinna med att städa, duka och laga maten tills det skulle komma över vänner på kvällen. I år tar vi det betydligt lugnare! Dels börjar jag bli tokförkyld så det finns inte allt för mycket ork, sedan skall jag ju arbeta i natt så då drar jag automatiskt ner på tempot. Men jag ska iallafall göra middag och dessert till oss. Sedan har jag som vanligt lovat att göra chokladmousse till lillasyster och hennes kompisar.
Årets nyårsmiddag är en gammal goding som mycket passande heter nyårsgryta. Många av sakerna som är i grytan är jag inte speciellt förtjust i men de måste liksom vara där för att få rätt smak på grytan.
Detta recept har jag fått från min mor och jag har ingen aning om hur många peroner den räcker åt. lagom skulle jag tro…

Nyårsgryta:
fläskfilé
2 st kabanoser
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
1 msk mjöl
1 burk syltlök
1 burk oliver
1 röd paprika
1 dl cornicorns (små gurkor på burk)
4-5 dl gräde

Skiva fläskfilen och bryn den. Slanta korven och stek även på den en stund, krydda. Ha i mjölet i grytan, rör ut klumparna och slå sedan över grädden. Strimla paprikan och ha i dem tillsammans med filen, korv, oliver, avrunna syltlökar och gurkorna. Låt detta koka upp. Smaksätt sedan med spat från syltlökarna.

Servera med ris och en god sallad.

0
Kommentera