ANNONS

Ta en paus och andas ut…

image384

Ja ibland måste man bara ta en liten paus från allt julestök! Ikväll har vi bjudit hem folk på fika, men helt ärligt så tröttnar man lite på alla lussebullar och pepparkakor efter ett tag. Även om jag varit ledig hela dagen så fanns varken ork, tid eller plats i köket för att styra upp något hembakt fika. Först tänkte jag göra en cheesecake med smak av pepparkakskryddor, men då frysen vips blev fylld med kött tröt utrymmet. Så då bestämde jag mig lite snabt för att bjuda på ost och kex.  Så idag när jag var och handlade inför julen passade jag på att köpa upp mig på lite ostar och några sorters kex. Förberedelserna är minimala, bara låta brien stå utanför kylen någon timma innan, duka upp på ett fint fat med lite vindruvor och päron som ätbar dekoration, sen är allt fixat. Till detta ska vi dricka hjortronglögg, så lite juligt blir det iallafall!

Som sagt var det  en ledig dag idag, men eftersom far min absolut inte kunde klara av de julklappsbestyr han hade att ordna med idag själv fick jag, god dotter som jag är följa med och kuska runt halva Västerås idag. Men vi hade faktiskt väldigt trevligt så jag ska inte alls klaga.

Nu ska jag bara ta några tag med sughugo (dammsugaren…) sedan får besöket komma!

(eget collage med bilder från göeborgskex och cantaduo)

0
Kommentera
ANNONS

Sirapslimpa

image382

Ja, sirapslimpa hör till det som jag måste ha till jul.  Den bakades alltid av mammas moster Barbro till jul, därav namnet. Men jag förstår inte riktigt hur hon lyckades då hon var förlamad i ena armen och denna deg är lite av den segare typen! Jag hade fullt upp med att få till det med två friska armar! Mina limpor hade kunnat fått stå inne några minuter till, de fick inte riktigt den där mörkbruna färgen, men smaken var det inte fel på!
Det här är ett ganska sött bröd, men med skinka och senap blir det den rätta kontrasten! Helt klart ett måste för min del till jul.

Vad måste du ha på julbordet?

Barbros sirapslimpa 6 st:

50 g jäst
8 dl vatten
3 ägg
1 paket farinsocker ( jag hade i lite mer för att få till den rätta smaken, kanske var paketen större förr?)
lite salt
1 påse rågsikt
smör till pensling

Värm vattnet till 37 grader. Bryt jästen i småbitar och blanda med det varma vattnet, tillsätt äggen, salt och farinsocker. Rör tills detta löst upp sig.
Ha sedan i mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Baka ut till 6 stycken limpor och låt dem jäsa ytterliggare några minuter.
Grädda i 175 graders värme i ca 20 minuter.
Pensla sedan de klara limporna med smält smör.

(eget collage med privat bild)

1
Kommentera
ANNONS

Frid i vårat hus!

image383

Som utlovat kommer en bild på årets gran och nej det är inte toappapper vi smyckat den med! När vi var i USA ville jag så gärna köpa med något juligt och fint hem. Men med tanke på hur de hanterar resväskorna så var det inte att tänka på att köpa några ömtliga julgranskulor. Istället hittade jag detta fina band som det är snöflingor i guld på. Så mycket finare än glitter! Som ni ser har vi varken stjärna eller spira i toppen på granen, ty även den är spårlöst försvunnen. Den ligger antagligen på samma ställe som de där ljushållarna jag inte kan hitta!
Våra katter älskar verkligen när vi har satt upp granen, en stor leksak endast till för dem! Eller hur.. En så länge så svajar den bara lite granna när de tassar på julgranskulorna. Förra året listade de ut hur man gör för att får av kulorna av grenen. Därav finns det inga kulor på det nedersta varvet. Ljusen i granen är lite speciella, men de får jag berätta om en annan dag. Nu ska vi fara ut till mormor och morfar och hälsa på en sväng!

(eget collage med egen bidl)

0
Kommentera
ANNONS

Hemma hos

image380

Även om större delen av helgens timmar gått åt till att arbeta och sova har vi hunnit fått fint i vardagsrummet ändå. Julgranen är på plats (kommer en liten bild senare..), den öppna spisen har blivit dekorerad med granris och jag har införskaffat mig en sån där kupa jag tidigare skrev om och fyllt den med fina kulor.
Egentligen hade jag en helt annan idé till den öppna spisen, jag hade tänkt att använda små ljushållare, sådanna som sattes i granen förr innan den elektriska belysningen fanns i var mans hus. När en nära släkting gick bort fick jag en hel påse med hållare som jag använde tilll bordsdekorationen förra nyår. Men nu är de spårlöst försvunna. Vi har letat överallt men inte funnit dem. När julen väl är över och jag ska plocka bort allt pynt kommer jag med största sannorlikhet hitta dem..
Väggprdet högts upp " oh holy night" gjorde Sebastian åt mig igår så det satt där när jag kom hem från arbetet. Visst har jag det bra, med en sambo som kan printa ut väggord till mig när jag så önskar!? Orden sitter ovanför ingången till vardagsrummet, en fin dekoration tycker jag!

Nej vet ni, nu lyser solen så fint och allt verkligen gnistrar och glimmar ute. Termometern visar på -7 och jag borde  sätta på mig min tjocka dunjacka och gå ut på en härlig vinterpromenad!

Ha en alldelens underbar dag!

(eget collage med egna bilder)

0
Kommentera
ANNONS

Åre Chokladfabrik!

image379

Handgjord choklad i strut från Åre, kan det bli bättre? Min favorit är faktiskt den med blåbärstryffel som är doppad i vitchoklad. Att den står högst upp på min lista beror inte bara på att jag älskar den vita chokladen utan för att kombinationen blåbär-vitchoklad är oslagbar. En sort som jag tycker låter spännande är äppel/kaneltryffeln, om inte annat så passar den ju bra så här till jul. Annars har de även ett helt julsortiment, där jag tycker glöggtryffeln låter allra godast. Jag som är en glöggfantast! Kanske är en strut med sådanna tryfflar och en flaska glögg den perfekta julgåvan?

Men vill du göra egen tryffel bjuder de på ett gäng recepå på deras hemsida. Vad sägs om chokladtryffel med hallonsirap? Det låter väldigt lockande att prova!

Har du någon favorit?

Nu ska jag nog ta och bege mig till mataffären innan alla andra hinner dit! Jag önskar er alla en riktigt skön fredag!

(eget collage med bilder från fjallkonfekt.se)

0
Kommentera