Recept på lättlagad fisk i ugn

Recept på lättlagad fisk i ugn

Torsk i ugn, fisk i ugn

Recept på lättlagad fisk i ugn, en kär gammal klassiker som lagats sen jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar. En enkel vardagsfisk där allt bara blandas i en form och sedan skjuts in i ugnen.
Jag har skrivit om det här receptet många gånger förut och under flera år var det det absolut mest lästa receptet här på bloggen, varje dag förutom kring jul, nyår, påsk och midsommar.

fisk i ugn, fisk, fiskrecept

Ett tips är att se till att fisken är helt tinad och torr. Släpper den ifrån sig mycket vätska under tillagningen blir såsen lite rinnig. Jag brukar låta torsken tina helt och klappa den helt torr med hushållspapper. Det brukar funka bra!

Ta den torsk din plånbok mäktar med. Torskrygg blir såklart fantastiskt gott här. Men vet du, helt vanliga torskblock fungerar fint det med. Det här är ju ändå vanlig vardagsmat.

Torsk i ugn, fisk i ugn

Jag har som sagt lagat det här massor av gånger. Och i takt med att killarna blivit äldre har jag ökat på mängden fisk och sås i receptet. För 1, det går åt mer mat här hemma nu och 2, min familjs åsikt är att det aldrig är nog med sås. Därför skiljer sig den här varianten lite från tidigare recept.

Recept på lättlagad fisk i ugn, ca 5 port:

1000 g torsk
5 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
4 msk hackad dill (fryst går bra)
3 msk kaviar (typ Kalles eller Svennes kaviar)
2 tsk citronpeppar
salt
Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Servera med kokt potatis, gröna ärtor och morötter.

Lättlagad mat som hela familjen gillar.

15
1 kommentar

Pannkakor med havre, banan och keso

Pannkakor med havre, banan och keso

Pannkakor med havre, banan och keso. Ett mättande mellanmål eller enklare lunch. Eller varför inte något att äta till helgens brunch? När jag gjort mitt havremjöl jag skrev om här är det sedan bara att snabbt mixa ihop alla ingredienser och steka. Hur lätt som helst!

Jag gjorde en stor sats av dessa pannkakor i somras och stekte till lunch ute på vår stekhäll. Det var riktigt enkelt och smidigt. Och lunchen räckte till många.

När barnen var små lagade jag ofta varianter på dessa till lunch när vi var hemma om dagarna. Vill du är det gott att blanda i lite färska bär eller frukt. Skivad banan eller färska amerikanska blåbär är min favorit måste jag säga.

Självklart går det bra att smaksätta pannkakorna med goda kryddor som kanel eller kardemumma också.
Receptet är enkelt att antingen minska eller öka på beroende på hur många du lagar till. Men jag skulle säga att detta recept räcker till ca 2 personer. Jag brukar räkna 1 ägg per person.

Pannkakor med havre, banan och keso ca 2 port:

1 banan
2 ägg
2 dl valfri mjölk
2 msk keso
2 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Lägg en mogen banan, ägg, mjölk, keso, havremjöl, bakpulver och salt i en mixer. Mixa helt slätt.
Stek i omgångar i smör tills de är klara.

Jag använder laktosfri mjölk och smör, så blir pannkakorna laktosfria. Du kan såklart även använda mjölkfria produkter för en mjölkfri variant.

4
Kommentera

Så här gör du eget havremjöl

Så här gör du eget havremjöl

inlägget innehåller annonslänk

En produkt jag aldrig köper, det är havremjöl. För hur mycket jag än älskar att förenkla och ta genvägar i köket så är just havremjöl något jag lägger några minuter på att mixa själv.
Det tackar både min plånbok och miljön mig för.

För om du börjar titta lite på förpackningarna och prislappen ser du snabbt ett par saker:

  1. Kilopriset. På färdigt havremjöl kan det ligga runt 75 kr/kg just nu. Vanliga havregryn kostar under 20kr/kg.
  2. Ursprung. Vi är odlar väldigt mycket havre i Sverige. Vilket gör att det är ett spannmål vi inte behöver importera. Men flera av de märken jag kollat på har just gjort havremjöl på havre från tex Tyskland och Danmark. Genom att mixa eget havremjöl vet du till 100% att det är svenska havregryn som inte fraktats långa sträckor.

Havremjöl använder jag till både pannkakor i ugn och tjocka pannkakor Och när barnen var riktigt små kokade jag gröt på mixade havregryn istället för att köpa färdigt grötpulver.

Allt du behöver är svenska havregryn och en mixer. Jag använde min helt vanliga mixer jag mixar smoothie i. Den funkar fint att mixa en mindre mängd i. (Finns här på kampanj just nu!)
Men ska du mixa mer än några deciliter kan en lite mer kraftfull mixer vara en god idé att använda. Jag har den här och den klarar att mixa det mesta!

Jag har upp valfri mängd havregryn i min mixer och mixar sedan till önskad struktur på mjölet. Ska jag göra gröt/pannkakor eller liknande behöver det inte varar så finfördelat. Men ska jag baka på det vill jag ha ett riktigt fint mjöl.
Förvara i burk med tätt lock. Klart!

7
1 kommentar

Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept

Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept

Här drog skolan igång idag. Och vardagen brakade igång med buller och bång. Tidiga morgnar, hämtningar och lämningar på träning, helger som försvinner bort i ett töcken av fotbollsmatcher och tvätthögar. Men jag måste säga att efter att barnen varit hemma i 10 veckor börjar man ändå längta lite efter den där vardagen. Där man vet hur dagarna ser ut, barnen ligger i sina sängar i skaplig tid och allt är som det brukar. Jag mår iallafall som allra bäst då.

Men så var det allt det här med maten. Sommarrestaurangen har serverat sitt sista all inclusive-mål och istället är det nu den här vardagsmaten som ska planeras och lagas. Därför kommer här Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept för dig att inspireras av.

Som ONE POT RISONI. En middag där allt lagas i en och samma form. Inget som steks innan eller kokas. Bara ner i formen och in i ugnen. Går att utveckla i det oändliga med olika smaker. Perfekt att göra dubbel omgång av och ha till matlådor i veckan.

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Här hemma blir det klassisk pasta med skinksås ikväll. Det är nämligen en av barnens favoriter och något jag ofta lagar så här till skolstarten. Inget som kräver så mycket engagemang varken från mig som måste laga eller för barnen att äta. Tryggt och gott i magen efter första skoldagen!

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Ugnsbakad torks i citronsås är en annan kär vardagsfavorit. Lätt att laga och här hemma uppskattas den av hela familjen.

När kycklingkebab är på bra pris passar jag på att köpa på mig några påsar. För det är grunden till den här supersnabba vardagsräddaren kycklingkebabgryta. Jag tror faktiskt inte ens det tar 20 minuter att laga den. Perfekt mat så här när man är lite segstartad i vardagsrutinerna.

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Jag vet att det inte riktigt är väder för soppor och grytor än. Men den här lättlagade lasagnesoppan kan man äta året om tycker jag! Lätt att göra till många och god i matlådan, de kriterierna gör att den kvalar in som vardagsfavorit redan i slutet på augusti tycker jag!

Har vardagen dragit igång hos er än?

2
Kommentera

Freezer meal prep- 2 recept på kyckling

Freezer meal prep- 2 recept på kyckling

Nu är vardagen på ingång och jag ser att vår kalender fylls på fortare än fortast. Ska den här hösten gå ihop behöver vi planera maten lite bättre.
För nog händer det att jag står där en stressig tisdag och inte har en aning om vad vi ska lyckas trolla fram till middag senare på kvällen.
Då tänker jag att ha lite kyckling färdigmarinerad i frysen inte kan vara helt dumt. Bara att steka på, köra i airfryer eller crock pot beroende på vad man vill ha det till.

Jag gjorde två varianter. En med citron, vitlök och örter och en sesamkyckling.
Minimalt med disk, allt blandas direkt ner i en zip-påse och det tar lite plats i frysen sen. Matlagning helt i min stil!

Jag använde kycklinginnerfilé här vilket jag tycker är en prisvärd och bra detalj.
Ta en den smaksättning du har hemma eller gillar bäst. Jag tycker de här två recepten är en bra grund att utgå ifrån. Men det är bara att tillsätta eller dra ifrån om det finns ingredienser du gillar bättre.

Kyckling med citron, vitlök och örter:

2 vitlöksklyftor
färsk basilika och färsk persilja
saft från 1/2 citron
700 g kycklinginnerfiléer
ca 2 tsk honung
1 msk lökpulver
1/2 dl olivolja
1 tsk salt

Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Finhacka örterna.
Lägg kycklingen i en zip-påse och ha i örter och vitlök. Pressa över citron, ringla över honung och olja. Krydda med lökpulver och salt.
Blanda om väl och pressa ur all luft ur påsen. Skriv på innehåll och datum. Frys in.

Stek i stekpanna (och slå kanske på lite crème fraîche för en krämig kyckling), stek i airfryer eller kör i crock pot. Servera med ris, ugnsbakad potatis eller pasta.

Sesamkyckling:

700 g kycklinginnerfiléer
2 msk soja
3 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 msk honung
2 tsk mald ingefära
1 msk sesamfrön

Lägg kycklingen i en zip-påse. Ringla över soja, sesamolja, risvinäger och honung. Ha i ingefära och sesamfrön. Blanda runt allt ordentligt och pressa ur all luft ur påsen. Skriv på innehåll och datum. Frys in.

Låt tina i några timmar i rumstemperatur eller i kylen över dagen. Stek hastigt i en wookpanna, servera med ris eller nudlar. Toppa med salladslök.

Här hittar du fler härliga recept som går att förbereda i god tid!

6
2 kommentarer