ANNONS

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta

I annonssamarbete med Villa Puccini

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Hösten är här och med den kommer alla fantastiska grytor. Långkok som får puttra till perfektion på spisen. Idag har jag gjort en dykning i det toscanska köket och hittat inspiration till en  gryta vid namn stracotto alla fiorentina.
Det ska erkännas, min italienska är inte vad den borde. Även om jag en gång lyckats förklara för en dam i en liten italiensk matbutik att jag undrade om dom hade grillspett i trä, men det är en helt annan historia..

Men, stracotto betyder rätt och slätt överkokt. Inte för att det är något överkokt med den här grytan. Jag skulle föredra ordet långkokt om vi nu måste översätta.

Om man tänker på en toscansk gryta, ja då är det lätt att även tankarna svävar iväg till det här med vin.
För vilken toscansk gryta som fått puttra i timmar på spisen kräver inte sin skvätt med vin?
Att tillsätta vin i en gryta som denna gör hela skillnaden. Det tillför syra men framförallt smak.

Både i och till min toscanska gryta väljer jag idag Villa Puccini Governo.

I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.
Precis som de vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Det fina med att laga toscansk mat är att det inte behöver vara så invecklat och avancerat. Några få råvaror med hög kvalité får helt enkelt göra jobbet.

Den här grytan är tomatbaserad. Därför valde jag att förutom morötter även ha i lite butternutpumpa. Den tillsammans med morötterna dämpar lite av syran i såsen.
Sen är det viktigt att låta tomatsåsen puttra riktigt länge på spisen, då får den en helt annan, fylligare och sötare smak.
italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

För att köttet ska klara av att koka länge är det en god idé att skära det i rejäla bitar och kanske inte i små grytbitar som vi är vana vid.
italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Villa Puccini Governo är ett vin jag tycker är gott att dricka precis som det är. Du hittar inte lika mycket strävhet i detta vin som de andra två från Villa Puccini jag skrivit om här på Linnéas Skafferi.
Däremot finns en del syra i vinet, och därför passar mitt potatismos otroligt fint till.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Istället för den klassiska kombinationen av gräddmjölk och smör i potatismoset har jag haft i färskost. Har ni inte testat detta är det något ni måste göra. Så himla gott! Potatismoset blir inte riktigt lika tungt utan jag upplever det lättare och otroligt gott. Testa!

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
olja att steka i
800 g högrev
salt & svartpeppar
3 msk oxfond
1 dl rött vin, gärna Villa Puccini Governo
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker
1 stor morot
ca 150 g Butternuttpumpa
persilja

Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skiva selleri och ha i.Stek mjuka i lite olja. Skär ner köttet i bitar, höj värmen och lägg i dom i grytan och stek tills de fått fin yta. Krydda med salt och peppar.  Ha i oxfond, rött vin, krossade tomater och en nypa socker.
Låt grytan puttra på medelvärme i 2-3 timmar. Tomatsåsen ska tjockna och mörkna. Köttet ska bli mört men inte koka sönder.
Skala och tärna morot och pumpa fint. Blanda i och låt koka i ytterligare cirka 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar.

Krämigt potatismos med färskost:

1 kg potatis
salt
200 g naturell färskost
ca 3 dl mjölk
örtsalt

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lätt med en potatisstomp. Tillsätt färskost och mjölk. Mosa potatisen till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Servera grytan tillsammans med moset och massor av färsk persilja.

11
Kommentera

Mumiepajer av smördeg till halloween

halloween, spöken, mumie, smördeg

Alltså visst blir det mesta lite kul om man bara sätter dit ett par ögon? Det blir liksom genast så levande. Idag blev det ett gäng mumiepajer av smördeg till halloween, som självklart dekorerades med just- ätbara ögon.

 

halloween, spöken, mumie, smördeg

De små smördegspajerna fyllde jag med nutella idag. Av den enkla anledningen att mina barn fullkomligt älskar nutella. Men gillar man inte det går det såklart bra att fylla pajerna med valfri sylt.halloween, spöken, mumie, smördeg

Vore det inte kul att göra ett gäng mumiepajer av smördeg till halloween och servera ljumma med en kula vaniljglass? Så gott känner jag!

Till mina mumiepajer behövs bara några få ingredienser, det är fördelen när man använder sig av färdig smördeg.

De här små smördegspajerna med nutella kan med fördel förberedas och förvaras i kylen tills de ska ätas.
Sedan är det bara att pensla på och grädda av i ugnen innan de ska ätas!

 

Mumiepajer av smördeg till halloween 8 st: 

4 ark smördeg
nutella
ägg eller mjölk att pensla med
ätbara ögon

Dela 2 av arken i 8 lika stora bitar. Resterande ark smördeg skär du i remsor.
Klicka ut två klickar nutella i mitten av varje smördegsplatta.
Täck över nutellan med remsor av smördeg.
Förvara i kylen fram till gräddning.

Pensla mumierna med uppvispat ägg eller mjölk. Grädda i 200°c i cirka 15 minuter eller tills de börjar få fin färg.

Låt pajerna svalna något. Fäst sedan ätbara ögon med hjälp av lite kristyr. Servera med en klick god glass.

Lagom läskigt och kul såhär till halloween tycker jag.

 

6
Kommentera

Höstens godaste äppeldrink

äppeldrink, drink, höstdrinkUnder helgen som var tappade de flesta träd här hemma alla sina löv. Som i ett trollslag liksom. Höst. På riktigt. Ingen återvändo alls. Så, då får man göra det allra bästa av situationen och omfamna hösten. Göra den till något bra.
Kanske genom att blanda höstens godaste äppeldrink?

äppeldrink, drink, höstdrink

Här pratar vi en drink av det enklare slaget, men hur god som helst!
En god karamellikör och en riktigt bra pääeljuice/must kommer du långt på nämligen!äppeldrink, drink, höstdrink

Och visst är det fint att sockra kanterna så här? Jag använde rörsocker istället för vanligt strösocker. Det kändes bra både smakmässigt med även till utseendet.äppeldrink, drink, höstdrink

Jag har blivit helt kär i den här äppeljuicen jag hittat på ICA. Smakar liksom lite mer som äppelmust. Jag använde sorten jag länkar till, men hittar du inte just den rekommenderar jag att du tar en bra äppeljuice/must av fin kvalitet. Kanske inte äppeljuicekoncentrat…äppeldrink, drink, höstdrink

Min äppeldrink är alltså av det enklare slaget. Men jag är heller inte någon bartender. Med några skivor äpple och ett par kanelstänger och sockrad kant känns det ändå väldigt lyxigt. Och en perfekt drink så här när hösten är här, på riktigt!

Höstens bästa äppeldrink 2 glas:

8 cl Karamell likör
ca 20 cl äppeljuice/äppelmust
kanelstänger
äpplen
1 lime
rörsocker

Snitta limen och dra den runt kanten på glasen. Häll upp socker på ett fat och täck glasets kanter med socker.
Häll upp likören i glasen. Fyll på med äppeljuice/äppelmust. Lägg i tunna skivor av äpple och kanelstänger i glasen. Servera direkt.

En fin höstdrink att bjuda på innan maten.

Ha nu en riktigt fin dag i höstrusket!

6
Kommentera

5 recept på kyckling att testa i höst

kyckling med pesto

Är kyckling ett vanligt förekommande inslag i menyn hos er? Här med.
Men kanske är det dags att förnya sig lite, testa något nytt? Därför tänkte jag idag tipsa om 5 recept på kyckling för er att testa i höst.

Som min kyckling i ugn med pesto, tomat och fetaost. Använd minutfilé istället för en hel bröstfilé så går det ännu fortare i ugnen!
kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Snabb kycklingryta på lite av de saker jag hittade hemma i kylen. På 30 minuter står en vällagad middag på bordet. Hur bra är inte det ändå?

kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Åh, min yoghurtmarinerade kyckling gjorde succé här hemma! Ni bara MÅSTE testa det här! Mina barn älskar kycklingklubbor och kycklingben och gillade detta väldigt mycket.cashewkyckling, kycklingcashew,

Cashewkyckling, som på restaurang fast hemma. Supergott och lätt att göra! Krydda så mycket eller lite du vill.

Kyckling i tomatsås

Kycklingfiléer i tomatsås, toppat med massor av ost. Gissa hur otroligt gott det här är!? Så skönt med mat som sköter sig själv i ugnen medan man hinner diska undan och duka. Matlagning jag verkligen gillar!

 

 

8
Kommentera

Snabblagat asiatisk kycklinggryta

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Idag bjuder jag på en asiatisk kycklinggryta. Och jag vet, att benämna något som asiatisk kycklinggryta, det är som att säga att man lagar en europeisk gryta. De asiatiska köken skiljer sig såklart väldigt mycket åt.

Men. Jag måste helt enkelt erkänna att mina kunskaper om det asiatiska köket är patetiskt små. Och för att göra det enkelt, blir namnet en asiatisk kycklinggryta.

Jag har gjort en kycklinggryta på kokosmjölk, röd curry, bambuskott, vattenkastanjer och annat gott.
asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

I vanliga fall brukar jag även ha i lite röd paprika, det blir ju mycket finare då! Men paprikan lös med sin frånvaro. Och det blev ju bra ändå det här.

Min asiatiska kycklinggryta passar lika fint att laga en fredagkväll som en tisdag. Den går snabbt att göra, smakar fantastiskt och kan lätt anpassas till hur mycket styrka man vill ha.

Asiatisk kycklinggryta:

ca 600 g kyckling (lår, filé- ta den styckningsdetaljen du har)
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad ingefära
ca 2 tsk röd currypasta
några stänk fisksås
140 g bambuskott
140 g vattenkastanjer
500  ml kokosmjölk
1 lime
chiliflakes
salt

1 paprika
cashewnötter
salladslök

Strimla kycklingen och stek den i en gryta i lite olja. Finhacka purjolöken, skala och finhacka vitlöken. Blanda i kycklingen och stek tills löken mjuknat. Tillsätt ingefära. currypasta och lite fisksås.
Tillsätt bambuskott, vattenkastanjer och kokosmjölk. Låt koka upp och sjuda ihop några minuter.
Smaka av med saften från 1/2-1 lime, chiliflakes, salt och eventuellt lite mer currypasta.

Toppa din asiatiska kycklinggryta gärna med strimlad paprika, salladslök och cashewnötter.

 

Servera nykokt ris till och du har middagen klar på mindre än 30 minuter. Hur bra låter inte det egentligen?!

 

15
Kommentera