Pumpabröd

mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

Bara för att halloween kom och gick betyder det inte att pumpasäsongen är över. Tvärt om. Pumpan hör hela hösten till! Varför inte baka ett saftigt pumpabröd till allhelgona-helgen?mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

I mitt pumpabröd har jag haft pumpapuré vilket gjorde brödet otroligt saftigt och gott! Brödet fick även en riktigt härlig gul färg. Så vackert. Eller hur?
mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

Antingen kan du göra 2 lite större bröd av denna deg, eller varför inte 1 stort och flera mindre små? Eller bara ett helt gäng små. Gör det du känner för eller orkar mer. Ett helg gäng små tar ju helt klart längre tid att göra än 2 stora ☺️

Jag kalljäste mitt bröd över natten i kylen. Så otroligt smidigt sätt att baka bröd på tycker jag.

För att göra de fina mönstret av en pumpa använder du snören. Ett tips är att se till att använda steksnöre. Och ingenting annat.
Steksnöret luddar inte och går inte sönder. Utan fungerar utmärkt till just detta.

Pumpabröd, 2 st:

1/4 paket jäst
6 dl vatten
1 tsk flytande honung
2 dl pumpapuré
1/2 dl olivolja
ca 12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 dl solroskärnor

Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, pumpa och olja. Rör tills allt lösts upp.
Blanda i det mesta av mjölet, allt salt och solroskärnor. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter.

Täck degskålen med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.
Tag fram degskålen och häll ut degen på väl mjölat bord. Arbeta igenom degen och dela i två delar. Lägg ut 4 snören som möter varandra på mitten. Lägg på en degbit och knyt ihop snörena så du formar brödet till en pumpa. Låt gärna degen jäsa i en väl mjölad, rund brödkorg i cirka 60 minuter.

Värm ugnen till 250°C. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 220°C. Grädda i cirka 30 minuter.

Låt svalna på galler. Tag sedan försiktigt bort snörena och stick i en kanelstång som dekoration i mitten.

 

13
Kommentera
ANNONS

Bakade fattig riddare med äpple

fattiga riddare, french toast, äpple

Idag har jag inspirerats av Clean sav:D som är mästare på att minska fruktsvinnet.
Jag tog en sväng i både vår och grannens trädgård (med tillåtelse såklart) och plockade in massor av äpplen. Alla äpplen på bilden är alltså fallfrukt. Frukt man kanske vid första anblick skulle slänga. Vissa var helt utan minsta skråma, medan andra kanske var lite kantstötta. Men de få skråmor äpplena hade var bara att skära bort.
Av äpplena gjorde jag sen bakade fattiga riddare.

fattiga riddare, french toast, äppleClean sav:D är gjord på äpplen som väljs bort vid odlingarna för att de har fel form/färg eller utseende. De kan vara fraktskadade eller temperaturskadade. Genom att använda äpplen som inte kan säljas i butiker minskar Clean sav:D på fruktsvinnen, vilket jag tycker är fantastiskt!

Tack vare att hela produktionen ligger i Sverige minskar även transporter och klimatavtrycket.
Höstens smak Baked apple & ginger är en limited edition som innehåller äkta ingefära. Och det känner man verkligen på smaken. Dom här kvalade direkt upp som en av favoritsmakerna från Clean sav:D för mig!

fattiga riddare, french toast, äpple

Tänk att alla dessa äpplen låg ute på gräsmattan och bara var att plocka in.
Har du inte tillgång till äpplen i din egna trädgård har du kanske någon granne eller vän med mer äpplen än dom äter upp? Om inte så svämmar även mataffärens fruktdiskar över av svenska, härliga äpplen den här tiden på året!
fattiga riddare, french toast, äpple

Vad är då bakade fattiga riddare undrar du kanske. Jo men jag skulle säga att det är den klassiska fattiga riddarens lite lyxigare kusin. När jag var barn kunde mormor göra fattiga riddare av bröd som började bli torrt och tråkigt. Trots att det var ett sätt att göra något av bröd man annars inte ville äta kändes det oerhört lyxigt.
fattiga riddare, french toast, äpple

Fattiga riddare är perfekt att göra på vilken sorts bröd man än råkar ha hemma. Vanligt vitt bröd, croissanter fungerar eller som här, där jag hade 1/2 limpa briochebröd kvar.

Jag skulle servera dessa bakade fattiga riddare på en söndagsbrunch nu i höst. Tänk så gott man kan göra av fallfrukt och bröd som börjar bli gammalt!fattiga riddare, french toast, äpple

Mina bakade fattiga riddare har fått smak av både kanel, vanilj, hasselnötter och ljust muscovadosocker. Men du kan faktiskt ta lite av vad du har hemma. Byt ut hasselnötterna mot mandlar. Muscovadosocker kan bytas mot vanligt strösocker, brun farin eller varför inte rörsocker.

Bakade fattiga riddare med äpple 6 port:

3 stora äpplen
2 msk smör
2 msk ljust muscovadosocker
2 tsk kanel

200 g färskost
4 ägg
1 dl mjölk
3 msk ljust muscovadosocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 200 g mjukt, vitt bröd- jag tog briochebröd
1 dl hasselnötter

Skala och kärna ur äpplena. Skär ner i småbitar.
Hetta upp en stekpanna med lite smör i. Stek äppelbitarna  i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med muscovadosocker och kanel.

Blanda färskost, ägg och mjölk. Ha i muscovadosocker, kanel och vanilj.
Skär brödet i småbitar.

Smörj en ugnsfast form med smör. Ha sedan i 2/3 av brödbitarna, alla äppelbitar och sist resterande mängd bröd.
Slå över färskost och äggblandningen.
Låt stå, gärna 2 timmar i kylen. Tag fram och låt stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Hacka hasselnötter och strö över.

Värm ugnen till 180°C. Täck formen med aluminiumfolie. Ugnsbaka i 20 minuter med folien på. Tag sedan av folien och fortsätt baka i cirka 15 minuter. Tills brödet fått fin yta.

Servera direkt, kanske med en klick vispad grädde.

Vilket lyxigt sätt att ta vara på både äpple och bröd, eller hur!

För att läsa mer om Clean sav:D, klicka här!

10
Kommentera

Köttfärslimpa med världens godaste sås

köttfärslimpa, gräddsås, brunsås

Idag öser regnet ner utanför fönstret och aldrig någonsin har det känts mer passande att bjuda på ett recept på Köttfärslimpa med världens godaste sås.

Eller vad säger ni?

köttfärslimpa, gräddsås, brunsås

Det är något tröstande med köttfärslimpa. Mat man kan bjuda på när livet känns lite hopplöst och på något vis blir det bättre med en portion köttfärslimpa, potatis och massor av sås i magen. Det är även en maträtt som känns extra bra att laga och bjuda på.

Köttfärslimpa kan man smaksätta på många olika vis. Idag valde jag trattkantareller. Men andra saker som är goda att ha i är oliver, soltorkade tomater, fetaost eller varför inte massor av olika örter?
köttfärslimpa, gräddsås, brunsås

Jag tillagar köttfärslimpan och rotsaker på två olika plåtar. Främst för att jag vill åt skyn som bildas i formen från köttfärslimpan, den är perfekt att ha till såsen. Har du rotsakerna runt om kokas dessa nästan lite i skyn från köttfärslimpan.

Vill du göra en vegetarisk variant kan du byta ut nötfärsen mot vegofärs. Använder du den formbara färsen behöver du inga ägg.

Köttfärslimpa med världens godaste sås:

1 dl havregryn
2 dl mjölk
1 gul lök
2 ägg
2 msk senap
2 msk oxfond
1 dl torkade trattkantareller
3 tsk örtsalt
1 kg nötfärs

Blanda samman mjölk och havregryn. Låt detta stå och svälla ca 20 minuter. Skala och finhacka löken.
Blanda i lök, ägg, senap och oxfond i de havregrynen och rör till en slät smet. Smula i trattkantarellerna och ha i saltet.
Ha i nötfärsen och blanda väl.

Smörj en ugnsfast form och ha i färsen. Forma till en avlång limpa. Se till att trycka ihop färsen så alla luftbubblor försvinner.

Stek i ugnen i 175°C i cirka 50 minuter.

Världens godaste sås:

3 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
gärna eventuell sky från köttfärslimpan
2 msk oxfond
2 tsk soja
1 dl grädde (jag använder helst havregrädde)
ev salt

Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Sänk värmen något.
Tillsätt mjölken, lite i taget under konstant vispning så du vispar ur alla klumpar. Ha i eventuell sky, oxfond, soja och grädde.
Låt såsen sjuda ett par minuter. Smaka eventuellt av med lite salt. Men var då både sky, fond och soja innehåller salt behövs det oftast inte.

Det är även gott att ha i en matsked lingonsylt eller svartvinbärsgele i såsen. Eller varför inte smula i mer torkade trattkantareller.

Så här gör alltid min mormor brunsås. Men hon brukar alltid ta av potatisvattnet istället för mjölken. Så har man ingen mjölk hemma går det bra att göra såsen på vatten+grädde istället. Men har jag inte potatisvatten att göra såsen på använder jag alltid mjölk+grädde.

22
2 kommentarer

7 enkla recept till halloween

Halloweenkaka

Halloween väntar runt hörnet, nämligen nästa söndag 31/10 och vad passar bättre än att ladda upp med en hel drös lättbakade recept inför kommande högtid? 7 enkla recept till halloween, vilket vill du helst testa?

Kanske en något lite läskigare variant av kärleksmums? En halloweenkaka som garanterat gör succé, det lovar jag!halloween, spöken, mumie, smördeg

Bjud på superenkla och lagom läskiga mumiepajer av smördeg och nutella. Lätta att göra och väldigt effektfulla med de ätbara ögonen!höst, sangria, halloween, drink

Höstens bästa sangria serverar du i lagom läskiga glas. Även här har ett gäng ögon fått göra stor skillnad i effekt!
Sangrian kan du göra både med och utan alkohol.Halloweenmunk

Vill du göra något riktigt snabbt och enkelt till halloween? Varför inte piffa till ett gäng munkar? Kul för barnen att pyssla med också!

Halloweenpannacotta2

Halloweenpannacotta? Ja tack! Även här kan du dekorera hur du vill, med olika läskiga, ätbara tillbehör. 👀

Halloweencookies

Vilken succé skulle inte dessa halloweencookies göra, hos alla? Orkar man inte baka egna cookies är det helt ok att ta färdigköpta och dekorera.
Halloweentårta

De allra enklaste spökena gör du av marshmallows och ätbar färg. Sedan kan du i princip dekorera vilken kaka eller tårta som helst!

Receptet på min hallweentårta med spöken hittar ni här.

Firar ni halloween?

Jag tycker man ska ta alla tillfällen i akt att fira saker, speciellt så här på hösten. En högtid man inte behöver göra mer av än vad man orkar. Köpa en pumpa, sminka sig lite läskigt och baka något kul. Det räcker gott och väl 🎃  Ett perfekt tillfälle att göra något tillsammans.

8
Kommentera
ANNONS

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta

I annonssamarbete med Villa Puccini

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Hösten är här och med den kommer alla fantastiska grytor. Långkok som får puttra till perfektion på spisen. Idag har jag gjort en dykning i det toscanska köket och hittat inspiration till en  gryta vid namn stracotto alla fiorentina.
Det ska erkännas, min italienska är inte vad den borde. Även om jag en gång lyckats förklara för en dam i en liten italiensk matbutik att jag undrade om dom hade grillspett i trä, men det är en helt annan historia..

Men, stracotto betyder rätt och slätt överkokt. Inte för att det är något överkokt med den här grytan. Jag skulle föredra ordet långkokt om vi nu måste översätta.

Om man tänker på en toscansk gryta, ja då är det lätt att även tankarna svävar iväg till det här med vin.
För vilken toscansk gryta som fått puttra i timmar på spisen kräver inte sin skvätt med vin?
Att tillsätta vin i en gryta som denna gör hela skillnaden. Det tillför syra men framförallt smak.

Både i och till min toscanska gryta väljer jag idag Villa Puccini Governo.

I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.
Precis som de vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Det fina med att laga toscansk mat är att det inte behöver vara så invecklat och avancerat. Några få råvaror med hög kvalité får helt enkelt göra jobbet.

Den här grytan är tomatbaserad. Därför valde jag att förutom morötter även ha i lite butternutpumpa. Den tillsammans med morötterna dämpar lite av syran i såsen.
Sen är det viktigt att låta tomatsåsen puttra riktigt länge på spisen, då får den en helt annan, fylligare och sötare smak.
italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

För att köttet ska klara av att koka länge är det en god idé att skära det i rejäla bitar och kanske inte i små grytbitar som vi är vana vid.
italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Villa Puccini Governo är ett vin jag tycker är gott att dricka precis som det är. Du hittar inte lika mycket strävhet i detta vin som de andra två från Villa Puccini jag skrivit om här på Linnéas Skafferi.
Däremot finns en del syra i vinet, och därför passar mitt potatismos otroligt fint till.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Istället för den klassiska kombinationen av gräddmjölk och smör i potatismoset har jag haft i färskost. Har ni inte testat detta är det något ni måste göra. Så himla gott! Potatismoset blir inte riktigt lika tungt utan jag upplever det lättare och otroligt gott. Testa!

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
olja att steka i
800 g högrev
salt & svartpeppar
3 msk oxfond
1 dl rött vin, gärna Villa Puccini Governo
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker
1 stor morot
ca 150 g Butternuttpumpa
persilja

Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skiva selleri och ha i.Stek mjuka i lite olja. Skär ner köttet i bitar, höj värmen och lägg i dom i grytan och stek tills de fått fin yta. Krydda med salt och peppar.  Ha i oxfond, rött vin, krossade tomater och en nypa socker.
Låt grytan puttra på medelvärme i 2-3 timmar. Tomatsåsen ska tjockna och mörkna. Köttet ska bli mört men inte koka sönder.
Skala och tärna morot och pumpa fint. Blanda i och låt koka i ytterligare cirka 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar.

Krämigt potatismos med färskost:

1 kg potatis
salt
200 g naturell färskost
ca 3 dl mjölk
örtsalt

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lätt med en potatisstomp. Tillsätt färskost och mjölk. Mosa potatisen till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Servera grytan tillsammans med moset och massor av färsk persilja.

11
Kommentera