Jag brukar dela att äpple på mitten och finhacka ena halvan, lägg det i en skål och pudra över lite kanel. Slå sedan över filen. I dag lyxade jag till det hela och hade i en näve russin. Smaskens!
Vad äter du till frukost?
Jag brukar dela att äpple på mitten och finhacka ena halvan, lägg det i en skål och pudra över lite kanel. Slå sedan över filen. I dag lyxade jag till det hela och hade i en näve russin. Smaskens!
Vad äter du till frukost?
Ett gäng små praliner:
100 g margarin
1 dl socker
½ dl farinsocker
5 dl havregryn
3-4 msk cacao
4 msk kallt kaffe
en skvätt Baileys
Gör så här:
Blanda margarin och allt socker med elvispen i en bunke. Häll över havregryn, cacao och kaffe. Vispa tills grynen helt gått sönder. Tillsätt en skvätt Baileys.
Forma till små bollar och lägg upp på ett fat. Om du vill doppa dem i choklad smälter du chokladen i ett vattenbad och doppar sedan bollarna med hjälp av en gaffel. Låt choklden rinna av lite och lägg sedan upp dem på ett fat igen.
Vill man inte doppa dem i chocklad går det utmärkt att rulla dem i strössel, hackade nötter eller liknande.
Låt stå svalt och servera sedan till kaffet!
Perfekt present att ge bort!
(eget collage med bild från martha stewart)
Ooooo oo o, dessa hade jag nästan helt glömt bort!! Det som var så attans gott! Fetaostfyllda färsspett. Jag valde att krydda dem med basilika men det passar nog lika bra med timjan, oregano eller någon annan god krydda. Det var lite kladdigt att forma dessa innan jag kom på hur jag skulle göra och tills snittsen infann sig, men sen gick det fint! Först tänkte jag trä upp tärnad fetaost på spett och forma färsen runt. Men det gick inte alls..
Vi serverade potatis till och det blev sannerligen pricken över i!
ca 500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
basilika
salt & peppar
½ fp fetaost
träspett
Gör så här:
Skala och finhacka löken, blanda den tillsammans med färs, ägg och ströbröd. Ha i ordentligt med hackad (eller fryst) basilika, salta och peppra.
Forma färsen till platta rundlar, mosa fetaosten och fördela den på färsrundlarna. Vik in kanterna mot mitten och forma färsen till korvliknande stumpar!? Trä ett spett igenom varje och lägg dem på en plåt. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med ugnspotatis, sallad och tzatsiki.
Kyckling med svampsås 4 port:
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
2 chalottenlökar
1½ dl vitt vin
1½ dl vatten
1 hönsbuljongstärning
1burk svamp
1-2 tsk grov senap
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
persilja
Gör så här:
Hetta upp en panna och stek kycklingen ca 4-5 min på vardera sida. De ska ha fått fin färg. Skala och hacka undertiden lök och vitlök. Sänk värmen något och låt löken fräsa med sista minuten. Slå sedan över vin, vatten och ha i buljongtärningen. Vrid upp värmen igen och låt detta koka under lock tills kycklingen är helt genomkokt. (det får inte finnas något rosa kvar, köttet skall vara helt vitt!)
Ta ur kycklingfiléerna, sänk värmen och ha i grädden och senapen. Låt det koka ihop lite. Tillsätt sedan svamp, salt, peppar och lite klipt persilja. När såsen tjockat på sig lite, lägg tillbaka kycklingen och låt allt koka i några minuter. Smaka av med ev lite mer persilja.
Servera med goda grönsaker och ris!
Jag höll på att förstöra hela maträtten då jag först tog i dijonsenap och det passade inte alls! Så jag fick tricksa lite men tillsist blev det riktigt mumsigt. Så jag avråder med det bestämdaste att använda dijon, ta vanlig eller stark senap istället!
(eget collage med bild från marthastewart.com)
För ett par veckor sen köpte vi en ny bil och jag har nästan varje dag tänkt på att jag måste komma ihåg att lägga i en isskrapa ifall det är is på rutan någon morgon. Självklart är inte det gjort än.
I natt vankade jag lite av och an för att kolla utetemperaturen, jodå visst sjönk den under nollan..
När jag avslutat mitt pass kom jag ut på parkeringen, där stod det för ovanlighetens skulle knappt några bilar alls. Men de som stod där var täckta med härlig frost och is! Underbart tänkte jag, hur i helsike ska jag lösa detta. Febrilt började jag rota igenom bilen på jakt efter något som eventuellt kunde fungera som isskrapa. Men utan resultat. Då kom jag på att jag hade en matlåda i väskan. (råkade glömma den sist jag arbetade och tur var väl det!) Så jag fram med mitt Tupperwarelock och började frenetiskt skrapa. Det tog tid, men det gick!
Bilen hade jag startat redan, så den började bli härligt varm. Men totalt igenimmad! I ärlighetens namn har jag väl inte satt mig in riktigt i hur fläkten fungerar i nya bilen. Men jag tröck, skruvade upp, ned och åt alla tänkbara håll och tillslut, när jag bara hade två svängar kvar innan jag stod säkert hemma på parkeringen, ja då hade jag lyckats manövrera fläktsystemet! Humöret började sakta komma tillbaka samtidigt som imman försvann och jag till och med nynnade med lilte i sången som jag nu hörde när fläkten lugnat ned sig lite. Kanske, kanske var jag inte så oteknisk ändå!
Men när jag svänger in och ska till och parkera, då är hela bilen igenimmad igen!
I helgen, då ska jag gå till jobbet!